Ισλανδία βάζει φόρο για το game of thrones

Ποιοι είναι οι πιο hot προορισμοί στην Ευρώπη; Με δεδομένο ότι αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν με βάση τον κινηματογράφο, την γαστρονομία ή τις μεγάλες τηλεοπτικές σειρές, τότε κοιτάξτε τι συμβαίνει με την Ισλανδία… Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ισλανδία είναι ένας από τους hot προορισμούς ελέω … Game Of Thrones. Και η Κυβέρνηση της χώρας επεξεργάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων στον τουριστικό κλάδο, καθώς η χώρα έχει καταγράψει πολύ μεγάλη αύξηση τουριστών παρότι βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή. Και ένα σημαντικό μέρος οφείλεται στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Game of Thrones”. “Ο τουριστικός κλάδος και όλοι εμείς οφείλουμε να προσέξουμε να μη γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας”, δήλωσε η Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, υπουργός Τουρισμού της Ισλανδίας.

Η υποχώρηση του εθνικού νομίσματος σε συνδυασμό με την δημοτικότητα της τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones συνέβαλαν στην άνθηση του τουρισμού της χώρας, με τον αριθμό των τουριστών να αυξάνεται θεαματικά από 490.000 το 2010 σε 2,3 εκατομμύρια φέτος. Πρόκειται για κάτι φοβερό αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο πληθυσμός της Ισλανδίας ανέρχεται σε λιγότερο από 340.000 κατοίκους, σημειώνει το Bloomberg.

Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί πλέον στην κυριότερη πηγή συναλλάγματος και εσόδων της Ισλανδίας, με την  δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Íslandsbanki, να εκτιμά ότι φέτος ο τομέας θα συμβάλλει στην εισροή του 45% του ξένου συναλλάγματος, ήτοι 560 δισ. κορόνων ή 5,1 δις. δολαρίων.

Ωστόσο, η Gylfadottir εκφράζει την ανησυχία πως ο συνωστισμός τουριστών θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την εμπειρία των επισκεπτών στην Ισλανδία όσο και για τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλεί τους εταίρους της στην κυβέρνηση και τα μέλη της τουριστικής βιομηχανίας να είναι "θαρραλέοι". "Κάποιες περιοχές είναι απλά αδύνατο να φιλοξενήσουν 1 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο", δήλωσε η ίδια. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας εξετάζει μια σειρά από μέτρα καλύτερης διαχείρισης της ροής των τουριστών, μεταξύ των οποίων και οι αυξήσεις κάποιων φόρων για τους τουρίστες.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ