Ισπανία: Εντοπίστηκε χελώνα - τέρας μήκους σχεδόν τεσσάρων μέτρων

Χελώνα

Απίστευτο κι όμως πραγματικό..

Εντοπίστηκε χελώνα μήκους τεσσάρων μέτρων...

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες έχουν μήκος που φτάνει τα δύο μέτρα. Υπήρχε η ενημέρωση ότι στο παρελθόν είχαν καταγραφεί  εξαφανισμένα σήμερα είδη που είχαν μεγαλύτερα μεγέθη.

Ανακαλύφθηκε όμως στην Ισπανία μια πανάρχαια χελώνα που είναι πραγματικά τεράστια και με μήκος περίπου τεσσάρων μέτρων (!!!) και αποτελεί τη μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που γνωρίζουμε ότι υπήρξε στην Ευρώπη.

xelwna.jpgΠρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αρχαίας θαλάσσιας χελώνας που έζησε πριν περίπου 72 έως 84 εκατομμύρια χρόνια. Έχοντας μήκος 3,74 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ζήσει ποτέ στη Γη.

Οι μεγαλύτερες στην ιστορία του πλανήτη γνωστές θαλάσσιες χελώνες, όπως εκείνες του αρχαίου εξαφανισμένου γένους Archelon, έφθαναν σε μήκος τα 4,6 μέτρα και ζύγιζαν έως 3,2 τόνους. Ζούσαν σε θάλασσες πέριξ της Βόρειας Αμερικής κατά το τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Έως τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί καμία θαλάσσια χελώνα στην Ευρώπη, εξαφανισμένη ή ζωντανή, που να ξεπερνά σε μήκος το ενάμισι μέτρο.

Οι ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τους Άνχελ Λουχάν και Άλμπερτ Σέλες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Scientific Reports», βρήκαν το νέο γιγάντιο απολίθωμα στην περιοχή Καλ Τοράδες της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το νέο είδος ονομάστηκε «Leviathanochelys aenigmatica».

Οι Ισπανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι ο γιγαντισμός στις θαλάσσιες χελώνες αναπτύχθηκε ανεξάρτητα τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News