Ιταλία: Καπνίζεις; Σε παρακαλώ στα δέκα μέτρα απόσταση ...

Κάπνισμα, Ιταλία

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί από την περασμένη δεκαετία είχαν πάρει στα σοβαρά το θέμα "απαγόρευση καπνίσματος". Μάλιστα, πριν από έναν χρόνο, είχαν φτάσει στο σημείο να προτείνουν ακόμη και τη καθολική απαγόρευση σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους... Κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει πάρει πλήρη σάρκα και οστά. Μην ξεχνάμε ότι οι Ιταλοί ως ... Νότιοι, έχουν ένα θέμα με την αποδοχή - χωρίς γκρίνια - περιοριστικών μέτρων...

Ε και οι Μιλανέζοι δυσκολεύονται ώστε να συμμορφωθούν με τους νέους περιορισμούς στο κάπνισμα που ισχύουν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και απαγορεύουν σε όσους καπνίζουν σε ανοικτούς χώρους να πλησιάζουν σε λιγότερο απο 10 μέτρα μη καπνιστές, ακόμη και σε χώρους όπως οι στάσεις του λεωφορείου.

Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Νοέμβριο και τέθηκαν την Τρίτη σε ισχύ, τόσο στο Μιλάνο όσο και στο Τρέντο και άλλες περιοχές της Ιταλίας, αποτελούν το επόμενο βήμα ενόψει της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος - μίνι απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμη και σε κλειστούς δημόσιους χώρους τα δέκα μέτρα απόστασης - σε ανοιχτούς χώρους - που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου του 2025, τουλάχιστον στο Μιλάνο.

Ο δήμαρχος Μάρκο Γκρανέλι λέει πως ο στόχος της απαγόρευσης είναι διπλός- να βοηθήσει στη μείωση των ατμοσφαιρικών σωματιδίων αερολύματος γνωστά ως PM10, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό όριο και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Ο καπνός των τσιγάρων ευθύνεται για το 8% των PM10 της πόλης.
 
«Στη διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώσαμε πως η υγεία μας είναι εύθραυστη και οι πνεύμονές μας δέχονται επίθεση από τον συγκεκριμένο ιό», εξηγεί, προσθέτοντας πως η υγεία του αναπνευστικού έχει γίνει πλέον προτεραιότητα: «Το Μιλάνο δεν μπορεί να μην το κάνει αυτό».

Η απαγόρευση του καπνίσματος σε πάρκα, γήπεδα, στάσεις λεωφορείων και… νεκροταφεία σε ακτίνα 10 μέτρων από όποιον δεν καπνίζει έχει σκοπό τόσο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας όσο και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο του Μιλάνου που κατά τον δήμαρχο της πόλης έχει κηρύξει τον πόλεμο στο κάπνισμα.

Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι του Μιλάνου, που εδώ και 10 μήνες υποφέρει ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, αισθάνονται ότι είναι αδύνατο να τηρηθούν τέτοιες αποστάσεις, ενώ μιλώντας στο Euronews ορισμένοι είπαν ότι με μερικά τσιγάρα λιγότερα δε μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Άλλοι, πάλι, βλέπουν το μέτρο αυτό ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ολική απαγόρευση του καπνίσματος, όμως ζητούν σχετικές επιγραφές σε ιταλικά και αγγλικά καθώς και αστυνόμευση.

Tο προβλεπόμενο πρόστιμο για τους παραβάτες αρχίζει από τα 40 ευρώ και φθάνει τα 240, αλλά ακόμη υπάρχει περίοδος χάριτος.

Με πληροφορίες από Euronews, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News