Καφετέρια προσφέρει καταφύγιο σε αδέσποτα

Είναι από τα θέματα που περνούν στα ψιλά των ΜΜΕ αλλά αξίζουν αναφοράς… Και έχει σχέση με την ευαισθησία των ιδιοκτητών καφετέριας στην Μυτιλήνη, που κάθε βράδυ (μετά τις 3 το πρωί) ανοίγουν τις πόρτες της στα αδέσποτα σκυλιά, και μάλιστα η είδηση… έφτασε μέχρι την Αγγλία με την ιστοσελίδα της μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας «Independent» να παρουσιάζει το θέμα. Η καφετέρια hot spot που βρίσκεται στο λιμάνι της Λέσβου, κάθε βράδυ πριν κλείσει τις πόρτες της, προσφέρει στέγη στα αδέσποτα σκυλιά, ώστε να προστατευτούν από το κρύο. Μιλώντας στην Independent ο Αντώνης (ψευδώνυμο), σερβιτόρος της καφετέριας, είπε: «Υπάρχουν πολλοί αδέσποτοι σκύλοι στην πόλη. Όταν το μπαρ κλείνει κάθε βράδυ, έρχονται και κοιμούνται εδώ. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Κάθε βράδυ, από τον Ιούλιο, βρίσκεται και κάποιος σκύλος στον καναπέ μας».

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως οι πελάτες κάθε άλλο παρά ενοχλημένοι είναι από αυτή την πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του καφέ: «Οι πελάτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Είναι μάλιστα κάτι που το χαίρονται κι αρκετοί τα βγάζουν φωτογραφίες όταν πέφτουν να κοιμηθούν» τόνισε ενώ αποκάλυψε πως κι ένας τηλεοπτικός σταθμός ζήτησε να κάνει θέμα για την πρωτοβουλία αυτή.

Το ειδυλλιακό νησί της Λέσβου, αναφέρει ο Independent, βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής εξαιτίας του προσφυγικού. Κι ενώ αυτό έχει επηρεάσει τον τουρισμό, την κύρια πηγή εισοδήματος του νησιού, το Hott Spott καφέ, διατηρεί την δημοτικότητά του, εν μέρει λόγω της απόφασης να φιλοξενεί τα αδέσποτα. Νωρίτερα φέτος, οι ελληνικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέφεραν ότι υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα σκυλιά στη χώρα, δε μεγάλο βαθμός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που τράβηξε την φωτογραφία στις 2 Δεκεμβρίου, εξήγησε στην Independent πως εξαιτίας του προσφυγικού, φαίνεται να υπάρχει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρονται πλέον οι άνθρωποι στους άλλους – συμπεριλαμβανομένων και των αδέσποτων σκυλιών του νησιού. «Οι ντόπιοι είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά στο περιβάλλον και τα ανθρωπιστικά θέματα. Η νέα γενιά είναι πιο ευαίσθητη και καλά ενημερωμένη» ανέφερε ο Παπάνης.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News