Καλογρίτσας - gate: Με 300 ευρώ το μήνα όχι μόνο ζεις αλλά αγοράζεις και τηλεοπτική άδεια

Όταν στις 2 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι ένας από τους τέσσερις υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες είναι η εταιρία «Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας», ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα που πλειοδότησε για την 2η άδεια με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ, όλοι άρχισαν να ψάχνουν τα οικονομικά του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα… Είχαν προηγηθεί οι …φωνές Καμμένου (και όχι μόνο) να μην εμπλακεί ο εν λόγω επιχειρηματίας στο χώρο των Media λέγοντας μάλιστα «να μην πάρει άδεια ο κουμπάρος μου» προσθέτοντας «γενικά πιστεύω ότι δεν πρέπει οι κατασκευαστές να εμπλακούν στο χώρο των Media». Εκ των υστέρων όμως αρχίζει να φαίνεται ότι υπάρχει … πρόβλημα. Κι αυτό γιατί στο πλαίσιο των ερευνών των αρχών για τις λίστες φοροδιαφυγής, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015 ελέγχονται ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας και ο γιος του Ιωάννης - Βλαδίμηρος. Η μια δικογραφία που αφορά τον Χρήστο Καλογρίτσα και εκκρεμεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών αφορά φοροδιαφυγή ύψους περίπου 27,5 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος και βρίσκεται στο στάδιο παραπομπής σε δίκη. Και η άλλη δικογραφία εκκρεμεί σε ανακριτή και αφορά τον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, γιό του Χρήστου Καλογρίτσα και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με βάση τις αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Και σήμερα έρχεται ένα ακόμη χτύπημα… Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» έχουμε στη δημοσιότητα πόρισμα «φωτιά» του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) για τον Χρήστο Καλογρίτσα, και σύμφωνα με το οποίο ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του απέκρυπταν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, στα εισοδήματά τους δήλωναν ότι ζούσαν με 300 ευρώ τον μήνα (!!!)  Για τα 11 χρόνια που εξέτασε το ΚΕΦΟΜΕΠ, δηλαδή την περίοδο 2002-2013, ο επιχειρηματίας είχε δηλώσει συνολικά εισοδήματα 42.189 ευρώ, ενώ η σύζυγος του 355.978 ευρώ. Όμως την ίδια ώρα το ζεύγος Καλογρίτσα διατηρούσε καταθέσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Παρότι ο κ. Καλογρίτσας αρνείται τις κατηγορίες, το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ του καταλογίζει φοροδιαφυγή ύψους 32,7 εκατομμυρίων ευρώ.

 «Εικονικά” τιμολόγια σε ναυτιλιακή εταιρεία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Alpha, ο κύριος Καλογρίτσας εμπλέκεται και σε μια άλλη υπόθεση που αφορά μια δίκη για «εικονικά» τιμολόγια ναυτιλιακής εταιρείας.

Αναλυτικότερα, ένας ναυτικός κατήγγειλε στις εισαγγελικές αρχές ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας τον χρησιμοποίησε ως «αχυράνθρωπο» και του «φόρτωσε» τις φορολογικές του παραβάσεις.

Είναι το κατηγορώ ενός 52χρονου καπετάνιου που βρέθηκε κατηγορούμενος για κακουργηματική έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας «Παλμός”.

 «Ο Χρήστος Καλογρίτσας ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας και οι δύο συγκατηγορούμενοί του εξέδωσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία, υπό την έννοια ότι αφορούσαν ανύρπακτες συναλλαγές εκτελώντας συνολικά 91 φορολογικές παραβάσεις”.

Ο ναυτικός δέχθηκε την πρόταση του πιο στενού συνεργάτη του κ. Καλογρίτσα να γίνει ο νόμιμος εκπρόσωπος offshore εταιρείας, πίσω από την οποία κρυβόταν, όπως υποστηρίζει ο 52χρονος, ο Χρήστος Καλογρίτσας.

 «Ουσιαστικά με ήθελαν ως παρένθετο πρόσωπο, ως αχυράνθρωπο που εν αγνοία του θα φορτωνόταν από την τυπική του θέση στην εταιρεία όλες τις παράνομες ενέργειας άλλων. Τις χρέωσαν σε μένα για να γλιτώσουν. Οι δύο εταιρείες ήταν δύο τσέπες των ιδίων ατόμων», ανέφερε.

 «Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των πλοίων, ο Καλογρίτσας και οι συνεργάτες του, μίσθωναν στους εαυτούς τους την εκμετάλλευση των πλοίων και εμφάνιζαν εμένα ως δήθεν εκπρόσωπο της διαχειρίστριας εταιρείας, αν και γνώριζαν ότι αποκλειστικά και μόνο εκτελούσα τις εντολές τους”, συμπλήρωσε.

 «Ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν μόνο ένας οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, αλλά και ένας άνθρωπος με πολλές γνωριμίες σε διάφορους κύκλους”, σημείωσε ο 52χρονος ναυτικός εκφράζοντας τον φόβο του για τη δική του ασφάλεια αλλά και της οικογένειάς του.

Με πληροφορίες από το ProtoThema.gr και την εφημερίδα «Δημοκρατική»