Κι όμως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ πήρε την 13η σύνταξη (!!!)

Απίστευτο κι όμως … πραγματικό από τη στιγμή που υπάρχει επιβεβαίωση… Με τον πλέον επώδυνο, πολιτικά και επικοινωνιακά για την κυβέρνηση, τρόπο φαίνεται πως γνωρίζει την κορύφωσή της η υπόθεση με την γνωστή απόφασή της, «για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης» να δοθεί έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους τα περασμένα Χριστούγεννα. Αυτό που η κυβέρνησης και ειδικότερα ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσαν για λόγους σκοπιμότητας «13η σύνταξη», αποδεικνύεται πως δόθηκε και σε πολίτες που λόγω άλλων εισοδημάτων τους -πέραν δηλαδή της "χαμηλής σύνταξής τους", δεν δικαιούνταν τέτοιο έκτακτο βοήθημα, επιβεβαιώνοντας έτσι μεταξύ άλλων τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκείνη την περίοδο είχαν εκφράσει τις έντονες ενστάσεις τους ακριβώς για πιθανή τέτοια εξέλιξη.

Αποκάλυψη

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας αρχικά το βράδυ της Τετάρτης (από το Σταρ) με την μετάδοση της είδησης πως βουλευτής ήταν μεταξύ εκείνων που έλαβαν την "13η σύνταξη". Πληροφορίες φέρουν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμο Μπαλαούρα να είναι ο συγκεκριμένος δικαιούχος, ως συνταξιούχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, του είχε μεν ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης καθώς ως μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας λαμβάνει τη βουλευτική αποζημίωση, πλην όμως λάμβανε ένα μικρό επίδομα -ως παράπλευρο των συντάξιμων αποδοχών, δηλαδή επικουρικό- που η καταβολή του δεν μπορούσε να ανασταλεί. Έτσι, το «σύστημα» που δημιουργήθηκε για να δοθεί το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν συντάξεις κάτω των 800 ευρώ, εντόπισε και το συγκεκριμένο ποσό του "δικαιούχου", ο οποίος όμως κατά τ' άλλα εισπράττει μηνιαίως και τα τουλάχιστον 5.135 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης.

Παραδοχή

Ο εν λόγω βουλευτής, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, είναι ο Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος παραδέχθηκε το γεγονός, κάνοντας λόγο για 300 ευρώ, ενώ τόνισε ότι ουδέποτε τα έβαλε στην «τσέπη» του. Ο κ. Μπαλαούρας, σύμφωνα πάντα με τον ΣΚΑΪ, δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ποσό αυτό αποφάσισε να το διαθέσει ισόποσα στο Ταμείο Αλληλεγγύης του Συλλόγου Συνταξιούχων της ΤτΕ και στο Απεργιακό Ταμείο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΤτΕ, όπου κατέθεσε 150 στο καθένα, ενημερώνοντας παράλληλα και με σχετική επιστολή του προς το Σύλλογο της Τραπέζης.

Αντιδράσεις

Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ήδη σχολιάζεται στα παρασκήνια του Κοινοβουλίου, έρχεται με τρόπο εμφατικό να δικαιώσει όλους όσοι υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε βιαστικά και με τρόπο ή και σχεδιασμό τέτοιον που τα χρήματα θα δίνονταν ακόμα και σε πολίτες-συνταξιούχους με άλλα εισοδήματα, δηλαδή σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται.

Εκείνη την περίοδο, άλλες πλευρές υπογράμμιζαν πως το ποσό το οποίο διατέθηκε τελικώς θα έπρεπε να δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (αναφέρθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι κ.ά.) Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που αποτέλεσε και αιτία σοβαρής κρίσης στις σχέσεις με τους Θεσμούς -καθώς δεν ήταν σε συμφωνία μαζί τους- χρησιμοποιήθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ πολλές φορές έκτοτε ως αφετηρία επικοινωνιακού χαρακτήρα επίθεσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης που την είχαν επικρίνει για την εν λόγω επιλογή της.