Κίναρος: Τηλεφωνικές ευχές στην κυρά Ειρήνη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε μια συμβολική κίνηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα  Τρίτη 5 Μαϊου, με την κυρα Ρηνιώ στην Κίναρο προκειμένου να της ευχηθεί για την ονομαστική της εορτή, καθότι σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη της Αγίας Ειρήνης. 

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη (φωτογραφία από την ιστοσελίδα lifo.gr), 74 ετών, είναι η μοναδική κάτοικος του νησιού καθώς αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε σημάνει συναγερμός καθώς, λόγω κακοκαιρίας, οι συγγενείς της δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της, Τελικά μετά από κινητοποίηση των Αρχών εντοπίστηκε, δηλώνοντας, πάντως, ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το νησί.

Η κυρά Ρηνιώ έμαθε να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της, καθώς μπορεί να κάνει μέχρι και 20 ημέρες χωρίς να φτάσει το καϊκάκι από την Αμοργό που της μεταφέρει τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Παράλληλα, φροντίζει τα ζώα της, το σπίτι της, αλλά και το μνημείο των τριών πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους το 2016.

Η ίδια σε παλαιότερες δηλώσεις της είχε αναφέρει: «Φοβάμαι πως αν κλείσω τα μάτια μου το νησί θα το πάρουν οι Τούρκοι. Ο Ερντογάν άλλωστε κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως η Κίναρος προορίζεται για χώρο λατρείας. Δεν έχω νιώσει ποτέ απειλή. Παρά το γεγονός πως ζω σε ένα μέρος πάνω από το οποίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν συχνά πτήσεις, δεν τρομάζω».

Στις 11 Φεβρουαρίου 2016 ελικόπτερο Agusta Bell 212 Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο επέβαιναν τρεις αξιωματικοί, εξαφανίστηκε από το ραντάρ της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», λίγο μετά τις 2.45 π.μ., στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου. Σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή εντοπίστηκαν τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Στην περιοχή βρέθηκαν οι σοροί του κυβερνήτη υποπλοίαρχου Αναστασίου Τουλίτση, του συγκυβερνήτη υποπλοίαρχου Κωνσταντίνο Πανανά και του χειριστή ραντάρ επιφανείας σημαιοφόρου Ελευθέριου Ευαγγέλου. 

Να σημειώσουμε ότι η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. Έχει έκταση 4.577  στρέμματα.  Διοικητικά ανήκει στον  δήμο Λέρου αν και ιστορικά και περιουσιακά ανήκει στην κοινότητα Αιγιάλης Αμοργού.