Κλεισμένοι σε κλουβί για διαμαρτυρία

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκε μια ομάδα τοπικών και διεθνών εθελοντών στη Χίο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το hot spot στο παλιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός.

Το πρωί του Σαββάτου, 20 Φεβρουαρίου 2016, εγκατέστησαν συμβολικά ένα κλουβί στην κεντρική πλατεία της Χίου, για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη «φυλάκιση» των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη δυστυχία. Οι ίδιοι θα παραμείνουν κλειδωμένοι στο κλουβί, βασιζόμενοι σε ανθρώπους έξω από το κλουβί για φαγητό, στεγνά ρούχα αν βρέχει ή ιατρική υποστήριξη.

Στην δήλωσή τους, που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Soli Cafe)  αναφέρουν ότι«στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις διώξεις ή τη φτώχεια. Το νέο hot spot βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, μακριά από την τουριστική ακτή, όπου όλοι εκείνοι που έρχονται στην Eυρώπη για να αναζητήσουν καταφύγιο είναι υποχρεωμένοι να καταγράφονται και όπου προορίζεται να μείνουν μετά την άφιξή τους στο νησί.

Όλες οι πιθανότητες αυτάρκειας των προσφύγων θα περιοριστούν, λόγω της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της απομακρυσμένης τοποθεσίας από καταστήματα και δημόσιους χώρους. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του στρατοπέδου είναι ήδη περιφραγμένο. Πιστεύουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί θα φυλακιστούν, θα κρατηθούν σαν να είναι εγκληματίες και θα απελαθούν. Αυτό αποτελεί ρατσιστική υποβάθμιση των μεταναστών, καθώς αντιμετωπίζονται σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας.

Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του χωρίς σοβαρή αιτία! Βλέπουμε την μεταναστευτική κίνηση ως συνέπεια του δυτικού ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε καθήκον μας να καλωσορίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που υποφέρουν από τη φτώχεια και τον πόλεμο.

Καλούμε όλους να έρθουν και να συζητήσουμε για την κατάσταση της μετανάστευσης στη Χίο»,καταλήγουν στην δήλωσή τους.

Πηγή: astraparis.gr/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News