Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΚλιματική Αλλαγή: Αύξηση στη φορολόγηση του κρέατος ως μέσο αντίδρασης (!!!)

Κλιματική Αλλαγή: Αύξηση στη φορολόγηση του κρέατος ως μέσο αντίδρασης (!!!)

|

Υψηλότερη φορολογία στο κρέας ως μέτρο για την κλιματική αλλαγή υποστηρίζει διεθνής έκθεση – Αντιδράσεις έντονες από τους κτηνοτρόφους – Βρετανοί και Γερμανοί ήδη παίρνουν μέτρα 

 

Το κρέας θα μπορούσε να αποτελέσει τον επόμενο στόχο για υψηλότερη φορολόγηση  δεδομένης της κριτικής του ρόλου της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, την αποδάσωση και την σκληρότητα προς τα ζώα, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Solutions Macro Research.

Η ιδέα είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο και αντιμετωπίζει πολλές αντιδράσεις από τις οργανώσεις των  κτηνοτρόφων, αλλά αναδεικνύεται ως μια τάση στη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε η ομάδα που συνέταξε την έρευνα. Εάν η λύση της αύξησης των φόρων τελικά επικρατήσει, αυτό θα ενεθάρυνε περισσότερους ανθρώπους να στραφούν σε διατροφή με περισσότερα πουλερικά ή φυτικές πρωτεΐνες αλλά και να βοηθήσει στην αύξηση της δημοτικότητας των υποκατάστατων κρέατος.

«Η παγκόσμια άνοδος των φόρων για τη ζάχαρη καθιστά εύκολο το σχεδιασμό ενός παρόμοιου κύματος ρυθμιστικών μέτρων που να στοχεύουν στη βιομηχανία κρέατος», δήλωσε η Fitch Solutions. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα ένας τέτοιος φόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βραζιλία. »

Στη Γερμανία, ορισμένοι πολιτικοί πρότειναν την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων προϊόντων κρέατος για τη χρηματοδότηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εκτρεφομένων ζώων. Μια δημοσκόπηση για την Ομιλο ΜΜΕ  Funke έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών, ή το 56,4%, υποστήριξε το μέτρο, με περισσότερα από το ένα τρίτο να την χαρακτηρίζουν «πολύ θετικά» και το 82% των ψηφοφόρων των Πράσινων να είναι  υπέρ. Παρόμοιες προτάσεις έχουν εισαχθεί στη Δανία και τη Σουηδία από το 2016, δήλωσε η Fitch Solutions.

Το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει να πωλεί το βόειο κρέας (αντίο στα χάρμπουργκερ και τις μακαρονάδες μπολονέζ) στην πανεπιστημιούπολη ως μέρος μιας πίεσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θέτοντας ως στόχο του τη μηδενική συμβολή του στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2025, το πανεπιστήμιο αυτό θα επιβάλει επίσης την καταβολή 10 πενών (περίπου 10 λεπτά του ευρώ) για την αγορά πλαστικών μπουκαλιών και κυπέλλων που δεν είναι επαναχρησιμοποιούμενα.

Το Εθνικό Συνδικάτο Αγροτοκτηνοτρόφων (NFU) κατήγγειλε μια “υπερβολικά απλοϊκή προσέγγιση” από την πλευρά του Γκόλντσμιθς και παρότρυνε τους ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, να υποστηρίξουν τον βρετανικό αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και να προμηθεύονται ντόπια προϊόντα. “Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη (…) διάκρισης μεταξύ του βρετανικού βοδινού και του βοδινού που παράγεται αλλού”, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Στιούαρτ Ρόμπερτς.

Οι φόροι για το κρέας και τη ζάχαρη είναι από καιρό αμφιλεγόμενοι. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρότεινε να καταργηθεί  ο φόρος που έχει επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση στα ζαχαρούχα ποτά λέγοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η Fitch δήλωσε ότι οι τιμές του χοιρινού και του βοείου κρέατος στη Δυτική Ευρώπη είναι σχετικά χαμηλές, οπότε ένας πρόσθετος φόρος δεν θα προκαλέσει  αισθητή αλλαγή στις τιμές λιανικής, τέτοια, ώστε να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες.

Το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του κρέατος αυτή τη στιγμή δεν βασίζεται στην υγεία αλλά στην αλλαγή του κλίματος. Σε έκθεση αυτού του μήνα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και άλλες χρήσεις γης συμβάλλουν περίπου στο ένα τέταρτο των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η βιομηχανία κρέατος έχει επίσης υποστεί επιθέσεις  μετά από μελέτες που συνδέουν την κατανάλωση υπερβολικά κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με ασθένειες που κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως καρκίνο. Η Fitch Solutions συνδέει αυτές τις ανησυχίες με τα ζητήματα υγείας που προκάλεσαν τον φόρο για τη ζάχαρη, λέγοντας: «Ένας φόρος κρέατος θα μπορούσε να έχει ρόλο μιας πολιτικής παρόμοιας με αυτή του φόρου για τη ζάχαρη, βασισμένη στην αρχή ότι το κρέας αποτελεί συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι ένα γενικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας ».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newmoney.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες