Κτηνίατρος σε εφημερία μαιευτηρίου (!!)

Κτηνίατρος έκανε εφημερίες στο μαιευτήριο «Έλενα», όπου ετησίως γεννιούνται 7.000 παιδιά, την ώρα μάλιστα που κανονικοί παθολόγοι βρίσκονταν σε εφημερίες ετοιμότητας, δηλαδή στο σπίτι τους. Την είδηση αποκάλυψε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Και όπως δήλωσε στο Mega «Ρωτήσαμε το νοσοκομείο και μας απάντησαν ότι έκανε διοικητική δουλειά. Σαφώς είναι παράνομο, το διαπιστώσαμε στην έκθεση και αναζητούνται ευθύνες. Φυσικά παραμένει στη θέση του»..

Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, όταν ερωτήθηκαν σχετικά από τους επιθεωρητές οι οποίοι διενεργούν ένορκη διοικητική εξέταση, ισχυρίστηκαν πως έβαλαν την κτηνίατρο σε εφημερία γιατί ήταν καλή στην αρχειοθέτηση φακέλων. Η κτηνίατρος υπηρετούσε επί 15 χρόνια στο μαιευτήριο ως υπεύθυνη τροφίμων, παρόλα αυτά όμως έκανε εφημερίες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2015 στο παθολογικό τμήμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο συνέβαινε και το 2014.

Τι αναφέρει μέρος του πορίσματος;  «Από δειγματοληπτικό έλεγχο Προγράμματος Εφημεριών μηνών 3ου, 4ου, 5ου, 6ου και 7ου 2015 διαπιστώθηκε ότι για την Κτηνίατρο του Παθολογικού Τμήματος προέκυψε προγραμματισμός πραγματοποίησης τεσσάρων ενεργών εφημεριών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και τριών για τους υπόλοιπους μήνες που ελέγχθησαν. Δεν δικαιολογείται η τοποθέτηση Κτηνιάτρου στο Παθολογικό Τμήμα, αλλά ούτε και ενεργός εφημερία, πολλώ δε μάλλον για την ειδικότητα του Κτηνιάτρου στο συγκεκριμένο Τμήμα», 

Στο πλαίσιο ΕΔΕ που διενεργήθηκε ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής υποστήριξε ότι η κτηνίατρος είναι «υπεύθυνη του Τμήματος Τροφίμων του νοσοκομείου από 15ετίας, πέραν του συγκεκριμένου αντικειμένου εργάζεται στο Παθολογικό Τμήμα, ασκώντας διοικητικό έργο. Συγκεκριμένα, τακτοποιεί φακέλους χημειοθεραπειών, ασχολείται με το αρχείο του νοσοκομείου και κατά την εφημερία ενημερώνει τον διευθυντή του τμήματος για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στο τμήμα μας και στο νοσοκομείο…». Παράλληλα η έρευνα, έδειξε ότι «ότι τα καθήκοντά της συνίστανται σε διοικητική υποστήριξη του τμήματος, δηλαδή τακτική διοικητική εργασία που είναι άσχετη με τη συνδρομή επειγόντων ιατρικών λόγων, με συνέπεια να μην είναι νόμιμη η αιτιολογία χορήγησης αποζημίωσης εφημεριών».

Το πόρισμα των ελεγκτών έχει σταλεί στο νοσοκομείο «Έλενα», στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και στο υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου εξετάζει το ενδεχόμενο πειθαρχικών κυρώσεων στους επικεφαλής που υπέγραφαν το πρόγραμμα των εφημεριών.

Εξετάσεις για ...προστάτη
Εν τω μεταξύ, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, στο μαιευτήριο «Έλενα», όπου νοσηλεύονται μόνο γυναίκες, γίνονται εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι στο Ανοσολογικό Τμήμα «βάφτιζαν» τις εξετάσεις ως κατεπείγουσες, ώστε να χρεώνουν εφημερίες.
Σύμφωνα με το Mega, στην έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε επίσης πως με την ανοχή του διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, ιδιώτης μαία συμμετείχε παρανόμως σε τοκετούς στο «Έλενα», καθώς ισχυρίζονταν πως ειδικεύεται σε φυσιολογικούς τοκετούς, μετά από καισαρική.
Πολλές φορές, δε, έκανε παρατύπως μόνη της τον τοκετό, χωρίς την παρουσία γιατρού. Πριν από λίγο καιρό, στο ίδιο νοσοκομείο, εντοπίστηκε αναισθησιολόγος, διευθυντής τμήματος, χωρίς πτυχίο, ενώ έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος γιατρών που ζητούσαν «φακελάκι».

Με πληροφορίες από το Βήμα...