Κυκλάδες (Νάξος): Ε όχι και αυτοσχέδιες μολότοφ ως "βεγγαλικά"

naxospress- krotides

Το να φτιάχνεις αυτοσχέδιες "μολότοφ" (πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη) και να τις ρίχνεις κοντά στον προαύλιο χώρο μίας εκκλησίας, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί... Ναι, τα χρόνια τα "δικά μας" την δεκαετία του 80, τα τρικάκια ήταν στη μόδα και έχουμε κάψει δεκάδες καλσον κοριτσιών την Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλη Παρασκευή, αλλά μολότοφ ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει, αν και η τεχνογνωσία υπήρχε.... 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τους "σωλήνες" γεμάτους μπαρούτι που ήταν σε θέση γκρεμίσουν ακόμη και κτήριο. Αλλά όλα τα βεγγαλικά ήταν εκτός ζώνης κινδύνου. Αρκετά μακριά.. Ποτέ μέσα στο προαύλιο χώρο ή έστω σε μικρή απόσταση. Οπότε και μόνο η σκέψη ότι κάποιοι σκέφτηκαν τις μολότοφ ως είδος "διασκέδασης" τρομάζει. 

Να σημειώσουμε ότι ειδικά στη Νάξο από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο έγιναν αρκετές "επισκέψεις" της Αστυνομίας σε χωριά όπου παραδοσιακά έχουμε πυροτεχνήματα, αλλά εκτός από την περίπτωση του νεαρού με τις "μολότοφ", όλα τα άλλα κύλισαν στο επίπεδο του φυσιολογικού.   

Και το είδαμε στη Νάξο... Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με την σύλληψη τριών ελλήνων για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο, την Πάρο και τη Νάξο. 

Οπως διαβάζουμε: Κατασχέθηκαν 3.432 πυροτεχνήματα, 163 κροτίδες και πέντε (5) αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές Οι πολίτες και ιδίως οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα

Συνελήφθησαν το Μεγάλο Σάββατο (01 Μαΐου 2021), από αστυνομικούς στην Κάλυμνο, την Πάρο και τη Νάξο, αντίστοιχα τρεις ημεδαποί κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για παράνομη κατοχή – διάθεση ειδών πυροτεχνίας και εκρηκτικών κατασκευών.

Οι συλλήψεις είναι απότοκος επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης βεγγαλικών-κροτίδων, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Ειδικότερα:

Στην Κάλυμνο πρωινές ώρες, εντοπίστηκε ανήλικος στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν επτά (7) τυποποιημένες κροτίδες.

Στην Πάρο μεσημβρινές ώρες, έπειτα από έρευνα που έγινε σε κατάστημα και κατοικία ημεδαπού, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν 3.432 πυροτεχνήματα - βεγγαλικά διαφόρων τύπων τις οποίες κατείχε με σκοπό τη διάθεση - πώληση.

Και τέλος, στη Νάξο βραδινές ώρες, εντοπίστηκε νεαρός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πέντε (5) αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές αποτελούμενες από πλαστικό μπουκάλι που περιείχε βενζίνη κροτίδα.  Επίσης σε υπαίθριο χώρο πάρκου βρέθηκε σακίδιο πλάτης μέσα στο οποίο περιέχονταν -156- τυποποιημένες κροτίδες. Όλα τα είδη πυροτεχνίας και οι εκρηκτικές κατασκευές κατασχέθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα με ανήλικους, συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

# Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
# Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
# Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
# Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
# Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
# Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
# Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συνειδητοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News