Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΚυκλάδες (Νάξος): Ε όχι και αυτοσχέδιες μολότοφ ως "βεγγαλικά"

Κυκλάδες (Νάξος): Ε όχι και αυτοσχέδιες μολότοφ ως “βεγγαλικά”

|

Το είδαμε κι αυτό… Αυτοσχέδιες μολότοφ για την Μεγάλη Εβδομάδα – Συλλήψεις σε Πάρο και Νάξο: Κατασχέθηκαν 3.432 πυροτεχνήματα, 163 κροτίδες και το χειρότερο; Πέντε αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές 

Το να φτιάχνεις αυτοσχέδιες “μολότοφ” (πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη) και να τις ρίχνεις κοντά στον προαύλιο χώρο μίας εκκλησίας, είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί… Ναι, τα χρόνια τα “δικά μας” την δεκαετία του 80, τα τρικάκια ήταν στη μόδα και έχουμε κάψει δεκάδες καλσον κοριτσιών την Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλη Παρασκευή, αλλά μολότοφ ποτέ κανείς δεν σκέφτηκε να δημιουργήσει, αν και η τεχνογνωσία υπήρχε…. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τους “σωλήνες” γεμάτους μπαρούτι που ήταν σε θέση γκρεμίσουν ακόμη και κτήριο. Αλλά όλα τα βεγγαλικά ήταν εκτός ζώνης κινδύνου. Αρκετά μακριά.. Ποτέ μέσα στο προαύλιο χώρο ή έστω σε μικρή απόσταση. Οπότε και μόνο η σκέψη ότι κάποιοι σκέφτηκαν τις μολότοφ ως είδος “διασκέδασης” τρομάζει. 

Να σημειώσουμε ότι ειδικά στη Νάξο από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο έγιναν αρκετές “επισκέψεις” της Αστυνομίας σε χωριά όπου παραδοσιακά έχουμε πυροτεχνήματα, αλλά εκτός από την περίπτωση του νεαρού με τις “μολότοφ”, όλα τα άλλα κύλισαν στο επίπεδο του φυσιολογικού.   

Και το είδαμε στη Νάξο… Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από την Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου με την σύλληψη τριών ελλήνων για κατοχή και διάθεση ειδών πυροτεχνίας στην Κάλυμνο, την Πάρο και τη Νάξο. 

Οπως διαβάζουμε: Κατασχέθηκαν 3.432 πυροτεχνήματα, 163 κροτίδες και πέντε (5) αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές Οι πολίτες και ιδίως οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν ότι οι κροτίδες, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα

Συνελήφθησαν το Μεγάλο Σάββατο (01 Μαΐου 2021), από αστυνομικούς στην Κάλυμνο, την Πάρο και τη Νάξο, αντίστοιχα τρεις ημεδαποί κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για παράνομη κατοχή – διάθεση ειδών πυροτεχνίας και εκρηκτικών κατασκευών.

Οι συλλήψεις είναι απότοκος επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου και στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για την καταπολέμηση της παράνομης κατοχής, εμπορίας και χρήσης βεγγαλικών-κροτίδων, καθ’ όλη την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Ειδικότερα:

Στην Κάλυμνο πρωινές ώρες, εντοπίστηκε ανήλικος στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν επτά (7) τυποποιημένες κροτίδες.

Στην Πάρο μεσημβρινές ώρες, έπειτα από έρευνα που έγινε σε κατάστημα και κατοικία ημεδαπού, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν 3.432 πυροτεχνήματα – βεγγαλικά διαφόρων τύπων τις οποίες κατείχε με σκοπό τη διάθεση – πώληση.

Και τέλος, στη Νάξο βραδινές ώρες, εντοπίστηκε νεαρός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν πέντε (5) αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές αποτελούμενες από πλαστικό μπουκάλι που περιείχε βενζίνη κροτίδα.  Επίσης σε υπαίθριο χώρο πάρκου βρέθηκε σακίδιο πλάτης μέσα στο οποίο περιέχονταν -156- τυποποιημένες κροτίδες. Όλα τα είδη πυροτεχνίας και οι εκρηκτικές κατασκευές κατασχέθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα με ανήλικους, συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

# Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
# Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
# Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
# Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
# Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
# Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
# Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την συνειδητοποίηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη