Κύπρος: Ενα νησί, δύο ...κράτη αλλά και δύο ώρες (!!!)

Ήταν πριν μόλις ένα μήνα, στις 8 Σεπτέμβριου όταν η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε πως η Τουρκία δεν θα μπει (για πρώτη φορά) σε χειμερινή ώρα. Η επίσημη απόφαση έλεγε πως έτσι η Τουρκία «Θα έχει περισσότερο ήλιο όλο το χρόνο».  «Καταργήσαμε τη διαφορά ώρας μεταξύ χειμώνα και καλοκαίριου», είχε δηλώσει τότε με εθνική υπερηφάνεις ο πρωθυπουργός, Μπινάλι Γιλντιρίμ, σε μια του ομιλία. «Δεν θα υπάρχει καμία σύγχυση τώρα. Οι ώρες θα είναι το ίδιο και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Θα αλλάζετε εσείς, όχι οι ώρες», είχε δηλώσει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Έτσι κι έγινε. Από σήμερα και για πρώτη φορά η Τουρκία δεν αλλάζει ώρα, αρά παραμένει στην καλοκαιρινή ώρα. Η τουλάχιστον παράξενη απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης, είχε και ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν περίμενε. Το αποτέλεσμα; Η Κύπρος γίνεται από σήμερα (30/10) νησί με 2 διαφορετικές ώρες , και η Λευκωσία μια πρωτεύουσα με 2 διαφορετικές ώρες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει πως τα κατεχόμενα «για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους» έπρεπε να ακολουθήσουν την ώρα της Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι ήθελαν να αποφύγουν τα προβλήματα με τα δρομολόγια των πτήσεων, ειδικά των πτήσεων από την Τουρκία, «Αν με ρωτήσετε εγώ σίγουρα δεν επιθυμώ διαφορετικές χρονικές ζώνες στο νησί μας», κατέληξε.

Πως αντέδρασαν οι Κύπριοι σχολιογράφοι;

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Politis (υπογραφή Μαριλένα Ευαγγέλου) όπου αναφέρει ότι..

«Από σήμερα δεν φορώ ρολόι. Το πετώ στο καλάθι των αχρήστων. Την ώρα θα την μετρώ με τη δύση και την ανατολή του ήλιου. Είναι κανείς που μπορεί να αλλάξει τη στιγμή που έρχεται και φεύγει ο ήλιος από αυτόν τον τόπο; Μας χώρισαν γεωγραφικά, μας χωρίζουν τώρα και στην ώρα. Σε μια έκταση γης 9,251 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουμε από σήμερα δύο ώρες. Έχουμε τρελαθεί… 

Δεν είχα πάρει σοβαρά την ανακοίνωση της απόφασης για μη αλλαγή της ώρας στα κατεχόμενα, γιατί αυτό αποφάσισε η Τουρκία. Μου προκαλούσε γέλιο. Είχα διαβάσει όλα τα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν. Γέλασα πολύ, πιο πολύ με τον αυτοσαρκασμό των Τουρκοκυπρίων. Κι εκείνοι το βρήκαν αστείο. Ένας τόπος που για να τον διανύσεις από τη μια πλευρά του μέχρι την άλλη θέλεις μόλις 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο, θα ‘χει δύο διαφορετικές ώρες. Με ανέκδοτο μοιάζει. Περπατάς ας πούμε στη Λήδρας και είναι 8:11 και περνάς το οδόφραγμα για να συνεχίσεις τον περίπατό σου και η ώρα είναι 9:12. Και τι ώρα θα είναι στη νεκρή ζώνη; Γι’ αυτό πάνε οι ηγέτες στην Ελβετία να συνεχίσουν τη συζήτηση; Εκεί η ώρα θα είναι ίδια και για τους δύο. Αστείο δεν είναι; 

Όχι πια. Τώρα, δεν γελώ. Τώρα, με ενοχλεί. Τώρα, δεν μοιάζει με ανέκδοτο. Μοιάζει με τρέλα. Με κατάντια. Με σχιζοφρένεια. Είμαστε τρελοί! Την ίδια στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, τη στιγμή που εργαζόμαστε για ειρήνη, στο παρά πέντε της μετάβασης των ηγετών στην Ελβετία για να κλειστούν σε ένα ξενοδοχείο πέντε μέρες και να ξεπεράσουν τα εμπόδια έτσι ώστε να δούμε επιτέλους αυτόν τον τόπο να συνυπάρχει αρμονικά με όλους τους κατοίκους του ενωμένο, κάποιοι αποφασίζουν να χωρίσουν την ώρα. 

Ναι, κάποιοι… Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν το επιθυμεί. Άλλωστε πολλοί από αυτούς είτε εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, είτε έχουν παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά, αγγλόφωνα ελληνοκυπριακά σχολεία. Προγραμματίζουν και διαδικτυακή διαμαρτυρία στα social media, στην οποία θα συμμετέχουν και Ελληνοκύπριοι. 

Αυτοί οι κάποιοι λοιπόν που έχουν ταυτότητα, ονόματα κι επίθετα, είναι οι ίδιοι που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποτύχει η προσπάθεια για λύση. Είναι εθνικιστές; Δεν αγαπούν την Κύπρο; Αγαπούν την Τουρκία; Μάλλον είναι εγωκεντρικοί. Θέλουν να διασφαλίσουν το δικό τους πολιτικό μέλλον. Γιατί προφανώς δεν θα έχουν κανένα απολύτως ρόλο μετά τη λύση του Κυπριακού. Αλλά καταφέρνουν μια χαρά να ορίζουν τις ζωές όλων μας. 

Έτσι για να εξηγούμαστε. Δεν με αφορά η απόφαση της Τουρκίας. Μάλιστα τη βρίσκω λογική. Η μη αλλαγή της ώρας, σημαίνει περισσότερο ήλιο μέχρι πιο αργά το απόγευμα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που τοποθετείται η Τουρκία. Λογικό. 

Αλλά εδώ αγαπητοί, είναι Κύπρος. Ούτε Τουρκία, ούτε Ελλάδα, ούτε άλλη χώρα. Κύπρος. Να λαμβάνουμε αποφάσεις αν μας αρέσουν μόνοι μας. Οι Κύπριοι. Τι φαγωθήκατε; Έμειναν λίγες μέρες να ξεκαθαρίσει αν θα μπορούμε να λαμβάνουμε μαζί αποφάσεις. Αλλά είπαμε… αλλού είναι το θέμα. 

Λοιπόν, σε πείσμα όλων, η ώρα μετριέται και αλλιώς. Αλλάξτε ό,τι θέλετε. Τις ώρες από τα ρολόγια, τις μέρες από τα ημερολόγια. Ο ήλιος πάντα θα ανατέλλει και θα δύει την ίδια στιγμή σε όλη την Κύπρο. Και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».