Κύπρος καλεί ...Κιμ για συνεργασία

Οι Κύπριοι παραγωγοί ζήτησαν τη βοήθεια του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα… Όμως., έγινε ένα μικρό λάθος. Η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος εξαγωγών άκουσε …Βόρεια αντί για Νότια και η Κύπρος βρέθηκε αίφνης να έχει σχέσεις με την Βόρεια Κορέα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πεθάνει από τα γέλια… Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η Κύπρος δεν διατηρεί σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, ούτε σε επίπεδο εμπορικό, ούτε σε διπλωματικό.

Τι ακριβώς συνέβη; Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" το Σάββατο (21/1), οι Κύπριοι παραγωγοί ζήτησαν βοήθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, με αυτό να ανταποκρίνεται άμεσα αλλά με λάθος τρόπο.

Όμως, η διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας με επιστολή της στις 29 Δεκεμβρίου στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πιονγιάνγκ να πληροφορηθεί τους όρους και τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα εξαγωγών στη χώρα

Εκτός από απίστευτη γκάφα, όλα αυτά έγιναν και τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο δεν διατηρεί εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά έχει επιβάλει εμπορικές κυρώσεις λόγω του κυβερνητικού καθεστώτος που επικρατεί.

Τα μέτρα αυτά εκδόθηκαν το 2006 μετά από τις πυρηνικές δοκιμές, που χρησιμοποιούν τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων από μέρους της Βορείου Κορέας, και ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ