Λάρισα: "Πόλεμος" κτηνοτρόφων - κυβέρνησης για γάλα και φέτα

Με τη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου να ολοκληρώνεται με την αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων σε ξενοδοχείο στη Λάρισα με την υπόσχεση να ενεργοποιηθεί άμεσα η Διεπαγγελματική Επιτροπή Γάλακτος, ανανεώθηκε το ραντεβού των δύο πλευρών για την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Μαΐου. Όπως ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους κτηνοτρόφους που περίμεναν υπομονετικά στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, η συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας θα αφορά την έγκριση της Διεπαγγελματικής. «Εάν γίνει αυτό και πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, θα μπορέσουμε να προστατέψουμε αυτό που έμεινε στον κτηνοτροφικό κλάδο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με το onlarissa.gr, ζήτησαν επίσης από το κυβερνητικό στέλεχος την άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου και του συστήματος δορυφορικής παρακολούθησης στα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα, ώστε να εντοπίζονται οι παράνομες μετακινήσεις λαθραίως εισαγόμενου προϊόντος, αλλά και αυστηροποίηση της νομοθεσίας, μέχρι και επιβολή λουκέτου, σε όποια τυροκομική επιχείρηση «συλλαμβάνεται» να παράγει τυρί φέτα με εισαγόμενο γάλα. 

Να σημειώσουμε οτι κατά την διάρκεια της κινητοποίησης οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλατα σε κατοίκους της Λάρισας, ενώ έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιούταν το συνέδριο έχυσαν ένα δοχείο γάλα,υπό το βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων.  Οι κτηνοτρόφοι χαρακτήρισαν τον κ. Αποστόλου «ανίκανο και αναποτελεσματικό» ενώ ζήτησαν την παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού.

Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπήρξε σήμερα  μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Όντως υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έγινε κατανοητό προς όλους πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για αυτό και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση αυτής της Διεπαγγελματικής.

Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργώντας περισσότερα κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει  να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό που θέλω εγώ να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι η προστασία, η υπεράσπιση της φέτας, ενός προϊόντος που αποτελεί  σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης,  να μην επηρεαστεί από την όλη συζήτηση και όλο τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το όντως υπαρκτό πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Να προσθέσω πως οι εισαγωγές προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται χωρίς περιορισμούς.  Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι αν αυτές οι εισαγωγές, οδηγούνται για την παραγωγή προϊόντων, ως πρώτη ύλη, που μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία. Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε τους ελέγχους. Φέτα είναι ένα  γνήσιο προϊόν και αυτό υπερασπιζόμαστε σε όλες τις διεθνείς αγορές και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά. Χρέος μας είναι να ελέγχουμε την αγορά, να ελέγχουμε όλο το κύκλωμα για να μην υπάρξουν  τέτοιου είδους προβλήματα νοθείας».