Λεωφορείο …Φροντίδας

Από το πάλαι ποτέ «Λεωφορείο ο πόθος» φτάσαμε στο «Λεωφορείο – φροντίδα εν κινήσει» που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην Αθήνα τον προσεχή Μάιο και με στόχο την περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων συμπολιτών μας… Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το υπουργείο Εργασίας, και θα δρομολογήσει ένα λεωφορείο, πιθανόν διώροφο, το οποίο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία που υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρώτων βοηθειών σε αυτούς. Το λεωφορείο θα έχει μετασκευαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό και θα περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα και χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων. Σ΄αυτή τη προσπάθεια σημαντικό ρόλο έχουμε παίξει η ΜΚΟ Πράξις και η εταιρεία Παπαστράτος που θα ενισχύσουν με την παροχή υπηρεσιών και οικονομικής βοήθειας…

Ο ΟΑΣΑ πρόκειται να σχεδιάσει τη διαδρομή του λεωφορείου των αστέγων, έτσι ώστε εκείνο να περνάει από όλα τα σημεία που υπάρχουν σήμερα άστεγοι πολίτες. Ενδεικτικά, ο πρώτος σχεδιασμός αναφέρει ότι θα περνάει από περιοχές όπως το κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, κλπ.), οι Αχαρνές, ο Πειραιάς, ο Ελαιώνας, το Αιγάλεω, το Ρουφ, αλλά και από άλλες. Στόχος είναι να μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και 1250 ανθρώπους τον μήνα και συνολικά 15.000 το χρόνο (!!!)

Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τον ΟΑΣΑ οι ακριβείς θέσεις των στάσεων, κατά μήκος της διαδρομής και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλους είδους προβλήματα. Θα σχεδιαστούν επίσης τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πορεία του και ο Οργανισμός να προβαίνει σε άμεσες παρεμβάσεις, εάν κι εφόσον χρειάζεται. Η έναρξη της δράσης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαϊου του 2016.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, κος Αναστάσιος Ταστάνης δήλωσε ότι, η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους, την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και ευελπιστεί ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, επεκτεινόμενες σταδιακά και σε άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Με πληροφορίες από το tvxs.gr