Λονδίνο: νοικιάζονται ως γραφεία (!!!) οι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι

Σε μία εποχή όπου τα κινητά τηλέφωνα (smartphones) έχουν κατακτήσει τον κόσμο αντικαθιστώντας πλήρως τις παραδοσιακές μορφές και μεθόδους επικοινωνίας (σταθερά και δη δημόσια τηλέφωνα) είναι λογικό οι περίφημοι τηλεφωνικοί θάλαμοι να μείνουν ανενεργοί… Και ανάμεσά τους οι περίφημοι κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι στη Βρετανία που λειτούργησαν ως σύμβολο ενός κράτους για δεκαετίες…. Όταν όμως υπάρχει φαντασία, τότε ένας απλός τηλεφωνικός θάλαμος έστω και …κόκκινος μπορεί να μετατραπεί με μικρές κινήσεις και κόστος από βιβλιοθήκη έως πάγκος για σαλάτα και μίνι καφετέρια.

Αυτή είναι η νέα τάση στο Λονδίνο και τα περίχωρά του, κι όπου υπάρχουν οι γνωστοί σε όλους κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι με πολίτες να αναλαμβάνουν αφιλοκερδώς την "σωτηρία" τους, μετατρέποντάς τους σε βιβλιοθήκες, σημεία πώλησης καφέ η σνακ, ή ακόμη και μικρές γκαλερί.

Η πρωτοβουλία μετατροπής των θαλάμων σε μικρές επιχειρήσεις ξεκίνησε από τους Edward Ottewell και Steve Beeken, οι οποίοι ίδρυσαν γι' αυτόν τον σκοπό την εταιρία Red Kiosk. Αυτό που κάνουν στην ουσία μοιάζει με γενική ανακαίνιση, αφού ξαναβάφουν τους θαλάμους, τους περνούν ηλεκτρικά καλώδια, καινούργιο γυαλί και φυσικά κλειδαριά. Η όλη διαδικασία χρειάζεται περίπου τρεις μήνες και "όλα ξαναμπαίνουν στη θέση τους όπως ήταν" αναφέρουν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας… Οι ένοικοι υπογράφουν μισθωτήρια που ξεκινούν από τους τρεις μήνες και μπορεί να φτάσουν μέχρι και δέκα χρόνια με το ημερήσιο κόστος στις 16.77 λίρες και το ετήσιο να κυμαίνεται στις 3.600 λίρες.    Σύμφωνα με έρευνα του ομίλου τηλεπικοινωνιών BT της Βρετανίας, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 46.000 τηλεφωνικοί θάλαμοι, ανάμεσά τους και 8.000 κόκκινοι, που χρησιμοποιούνται μόλις μία φορά τον μήνα ή καθόλου.

Τώρα και γραφεία

Υπάρχει όμως και άλλη μία χρήση. Αυτή που σκέφτηκε η εταιρία από τη Νέα Υόρκη, Pod Works, που ευελπιστεί να δελεάσει εκείνους που κάθονται σε καφέ ή παμπ και εργάζονται με τα λάπτοπ τους, ώστε να προτιμήσουν τους ανακαινισμένους θαλάμους, που διαθέτουν wi-fi, τηλέφωνο, εκτυπωτή, σκάνερ και δωρεάν καφέ και τσάι.
«Θεωρήσαμε ότι ήταν καλή ιδέα να τους αναμορφώσουμε και να τους φέρουμε στον 21ο αιώνα», ανέφερε η διαχειριστική διευθύντρια της Pod Works UK, Lorna Moore. Πρόσθεσε δε ότι «Τεράστιος αριθμός τουριστών που έρχεται στη βρετανική πρωτεύουσα και στέκεται δίπλα στον θάλαμο και βγάζει σέλφι και φωτογραφίες δείχνει πόσο εμβληματικοί και σημαντικοί είναι».

Ο πρώτος θάλαμος άνοιξε στο κεντρικό Λονδίνο στην Russell Square και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Reuters. Η μηνιαία συνδρομή ανέρχεται στις 25 αγγλικές λίρες. «Ελπίζουμε να έχουμε 50 έτοιμους έως τα Χριστούγεννα και 300 έως τον επόμενο χρόνο», είπε η κ. Moore.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από το Bloomberg.com