Λύση ο ψεκασμός

Αρκετές φορές δεν έχουμε μιλήσει για «ψεκασμένους»… Ε ήρθε η ώρα να το δούμε και στη πράξη. Όχι στην Ελλάδα. Αλλά στην Ινδία. Οι αστυνομικές αρχές μιας πόλης στη βόρεια Ινδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα νέο "όπλο" για να διαλύουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις: μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, εφοδιασμένα με εκτοξευτήρες πιπεριού. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούκνοου, της πρωτεύουσας του Ούταρ Πραντές και όγδοης σε πληθυσμό πόλης της Ινδίας, με 2 εκατομμύρια κατοίκους, διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί έχουν δοκιμάσει με επιτυχία πέντε τέτοια αεροσκάφη.

"Τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Καταφέραμε να κατανοήσουμε πώς να τα χειριζόμαστε ώστε να στοχεύουμε με ακρίβεια, ακόμη και στην περίπτωση που φυσάει αέρας και σε περιοχές με συνωστισμό", είπε ο Γιασάσβι Γιάνταβ.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοίχισαν περίπου 600.000 ρουπίες (9.000 ευρώ) το καθένα και θα "αναλάβουν υπηρεσία" στα τέλη Απριλίου.

"Το πιπέρι δεν είναι θανατηφόρο αλλά είναι αποτελεσματικό στον έλεγχο του πλήθους. Μπορούμε να το ψεκάζουμε από διάφορα ύψη για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα", εξήγησε ο Γιάνταβ.

Τα πέντε τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη διαθέτουν κάμερες ακριβείας και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και δύο κιλά πιπεριού σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Η αστυνομία του Λούκνοου έχει ήδη χρησιμοποιήσει παρόμοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αποστολές "επιτήρησης", κυρίως σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις.

Πολλές διαδηλώσεις, ειρηνικές αλλά και, κάποιες φορές, βίαιες γίνονται καθημερινά στην Ινδία, μια χώρα 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Πηγή: skai.gr
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News