Μαντέλης: 'Να με ελαφρύνετε.. .Ζω με 1100 ευρώ σύνταξη με την οικογένειά μου"

Για μία ακόμη  φορά έχουμε μία απόφαση που προκαλεί... Και προκαλεί γιατί ένας πολιτικός παρακαλάει το Δικαστήριο να του βάλει την μικρότερη δυνατή  ποινή γιατί παίρνει σύνταξη 1100 ευρώ... Και το Δικαστήριο λέει "ναι" και μάλιστα η ποινή που του επιβάλει είναι με ... δόσεις. Οπως ο ...Κοτσόβολος. Και βέβαια όλοι αναρωτιούνται. "Ναι" δεν είναι σωστό να κρίνεις μία δικαστική απόφαση, αλλά εάν ο κατηγορούμενος που ήταν πολιτικός, θα είχε την ίδια αντιμετώπιση; Θα δέχονταν ότι δεν έχει ...χρήματα; Οτι δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με την σύνταξη των 1100 ευρώ; Οταν η μέση σύνταξη για τους απλούς πολίτες είναι κάτω από τα 700 ευρώ;  Και βέβαια γεννέται το ερώτημα: ο εν λόγω πολιτικός που κλάφτηκε ότι δεν έχει να ...φάει πως θα πληρώσει όταν οι δόσεις είναι περίπου 4.300 ευρώ; Θα πάρει δάνειο ή θα χρησιμοποιήσει την ...χορηγεία που είχε λάβει από την γερμανική εταιρεία; Αστεία πράγματα ε; 

Ουσιαστικά χθες είχαμε την πτώση της αυλαίας σε μία υπόθεση που κρατάει χρόνια… Είκοσι για την ακρίβεια όταν όπως και αναφέρεται στην δικογραφία «η «υπόθεση Μαντέλη» -σκέλος της υπόθεσης των παράνομων αμοιβών της Siemens- αφορά ποσό περίπου 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ), που έλαβε ο πρώην υπουργός από τη γερμανική εταιρεία, το 1998 και το 2000, σε ελβετικό λογαριασμό με την ονομασία ROCOS, ως δώρο για την επιλογή της εταιρείας στο έργο ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το 1997».

Πρώην υπουργός λοιπόν…

Και μετά την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που «οδηγεί» στη φυλακή το πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου, ορίζει το ποσό των 140.000 ευρώ σε δόσεις (!!!) προκειμένου να εξαγοράσει την ποινή του ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης (φωτο... εφημερίδα "Καθημερινή") να παραμείνει ελεύθερος.

Το δικαστήριο μείωσε την πρωτόδικη ποινή 8ετούς κάθειρξης για την υπόθεση των περίπου 230.000 ευρώ που είχε λάβει από τη γερμανική εταιρεία, επιβάλλοντάς του φυλάκιση 5 ετών. Με την απόφασή τους οι εφέτες όρισαν, η ποινή για τον πρώην υπουργό Μεταφορών να είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ ημερησίως, ποσό που συνολικά φθάνει τα 140.000 ευρώ, και για το οποίο -κατόπιν αιτήματος του κ. Μαντέλη- ορίστηκε δυνατότητα καταβολής σε 32 μηνιαίες δόσεις.

Και βέβαια θα συνοδεύει για αρκετά χρόνια τον κο Μαντέλη η απολογία του όπου επικαλέστηκε τον οίκτο των δικαστών λέγοντας «Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε» όταν άκουσε ότι η ποινή του θα είναι εξαγοράσιμη, «ζω με 1.100 ευρώ τον μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένειά μου».

Ο πρώην υπουργός, πλην της δοσοποίησης της εξαγοράσιμης ποινής, ζήτησε επιπλέον «το όσο το δυνατόν χαμηλότερο ποσό» που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου. Οι δικαστές αποφάσισαν να επιδικάσουν συνολικό ποσό 30.000 ευρώ, χρήματα απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Με την απόφασή του το δικαστήριο, επίσης, όρισε ότι τα περίπου 230.000 ευρώ του πρώην υπουργού, που είχαν δεσμευτεί, θα πρέπει να δοθούν ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ, αντί στο Ελληνικό Δημόσιο, που ζήτησε ο κ. Μαντέλης, ο οποίος τα είχε διαθέσει.

Αντίθετα, για το πρώην στέλεχος της Siemens η κατά ένα έτος μείωση της πρωτόδικης ποινής 12 ετούς κάθειρξης δεν είχε κανένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, καθώς ο 80χρονος κ. Γεωργίου θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Η συνήγορος του κ. Γεωργίου είπε ότι άμεσα θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, αλλά και ταχύτατα θα αιτηθεί αναστολή της ποινής.

Για τον τρίτο κατηγορούμενο στην υπόθεση, Αριστείδη Μαντά, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή, μειώνοντας κατά 10 μήνες την πρωτόδικη.