Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΜασκ: "Θέλω να κάνω τον Αρη προσιτό"

Μασκ: “Θέλω να κάνω τον Αρη προσιτό”

|

Αποικία στον Άρη σε 6 χρόνια οραματίζεται ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ και στοχεύει να κάνει τον «κόκκινο» πλανητή προσιτό έως το 2030 

Όταν το κράτος αργεί να πάει κάπου, μπορεί να το προλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό ισχύει ακόμη στον Άρη. Η NASA θέλει να στείλει ανθρώπους στον «κόκκινο πλανήτη» τις επόμενες δεκαετίες, αλλά στο μεταξύ μπορεί να την προλάβει ο φιλόδοξος δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δημιουργός της Space X, της Tesla και του PayPal, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αποικία στον Άρη.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα κατασκευάσει το πιο μεγάλο και ισχυρό διαστημόπλοιο που έχει υπάρξει και το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι του μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2022, δηλαδή σε έξι χρόνια. Στη συνέχεια, τα ταξίδια θα γίνονται περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές του ‘Άρη και της Γης τους φέρνουν πιο κοντά.

Το όραμα

Το σχέδιο αποίκισης θα βασιστεί σε ένα σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει 100 ανθρώπους και θα κάνει μόνο 80 μέρες -αντί για τους έξι έως εννέα μήνες με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα- για να φθάσει στον Άρη (αργότερα το ταξίδι μπορεί να συντομευθεί περαιτέρω στις 30 μέρες). Το διαστημόπλοιο θα ανεφοδιάζεται με μεθάνιο και οξυγόνο τόσο όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και επιτόπου, όταν φθάνει στον γειτονικό πλανήτη. Το εισιτήριο μεταφοράς στον Άρη θα κοστίζει περίπου 200.000 δολάρια, αλλά σταδιακά μπορεί να πέσει στο μισό. Όπως ανέφερε ο Μασκ, μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στο Μεξικό, σε 100 χρόνια έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να ζουν σε αυτή την αποικία. «Θέλω να κάνω τον Άρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ο καθένας να μπορεί να πάει, αν το θέλει», δήλωσε.

Οι κίνδυνοι και ο πύραυλος

Παραδέχθηκε όμως πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πρώτοι τολμηροί ταξιδιώτες θα επιβιώσουν. «Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι υψηλός. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Βασικά, είσαι προετοιμασμένος να πεθάνεις και αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, τότε είσαι υποψήφιος να κάνεις το ταξίδι», δήλωσε.

Αν όλα πάνε καλά, το πρώτο πιλοτικό διαστημόπλοιο (η κάψουλα για ανθρώπους και εμπορεύματα) προγραμματίζεται να κάνει δοκιμές σε τέσσερα χρόνια. Ήδη η ιδιωτική εταιρεία του Μασκ Space X έχει κάνει το πρώτο τεστ στον ισχυρό πυραυλικό κινητήρα Raptor, που θα μεταφέρει το σκάφος στο διάστημα. Συνολικά ο πύραυλος -μια αναβάθμιση του τωρινού Falcon 9- θα έχει 42 τέτοιους κινητήρες, ενώ το διαστημόπλοιο (ύψους 50 μέτρων και πλάτους 17 μέτρων) θα έχει εννέα δικούς του κινητήρες τύπου Merlin.

Από κοινού, ο πύραυλος, η δεξαμενή καυσίμων και το κυρίως διαστημόπλοιο ονομάζεται «Διαπλανητικό Σύστημα Μεταφοράς» (ITS) και φθάνει τα 122 μέτρα σε ύψος, μεγαλύτερο από τον μυθικό πυραυλο «Κρόνο 5» που μετέφερε την αποστολή «Απόλλων» στη Σελήνη. Στο απώτερο μέλλον, το ITS θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ώστε να στέλνει στον ‘Άρη διπλάσιους ανθρώπους (200) με μια μόνο πτήση.

Η ανάπτυξη του ITS -που μπορεί να φθάσει τα 10 δισ. δολάρια- αναμένεται να γίνει με χρηματοδότηση από τα κέρδη της Space X και από την περιουσία του Μασκ, όπως είπε. Τόνισε ότι μακροπρόθεσμα βλέπει την αποίκιση του Άρη ως «μια τεράστια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπως, άλλωστε», πρόσθεσε, «οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν».

Ο στόλος

Το ‘τρελό’ όραμά του γεννημένου στη Νότια Αφρική καναδο-αμερικανού επιχειρηματία πάει τόσο μακριά, ώστε να οραματίζεται ένα μέλλον όπου ένας τεράστιος στόλος από 1.000 διαστημόπλοια θα ξεκινά ταυτόχρονα από τη Γη για τον Άρη.

Στο μεταξύ βέβαια -σε κάτι πιο προσγειωμένο- ο Μασκ πρέπει να βγάλει άκρη γιατί ένας πολυδιαφημισμένος πύραυλος της Space X εξερράγη προ ημερών, λίγο πριν την εκτόξευσή του από τη Φλόριντα, καταστρέφοντας μαζί του ένα πανάκριβο ισραηλινό δορυφόρο 200 εκατ. δολαρίων.

Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή προετοιμασίας της Space Χ για τον Άρη -με έναν άλλο μικρότερο πύραυλο και με την υπάρχουσα κάψουλα Red Dragon- προγραμματίζεται για το 2018, ώστε να δοκιμασθούν τα διάφορα συστήματα για την επανδρωμένη αποστολή που θα ακολουθήσει το 2024. Η αποστολή του 2018 θα γίνει με τη βοήθεια της NASA.

με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...