Μαθητικές παρελάσεις ...τέλος

Καλά που υπάρχει και ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και μας δίνει τροφή για …σκέψη αλλά και κριτική. Σήμερα (30/03), ο «ΒΗΜΑτοδότης» φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία πρόταση που θα συζητηθεί αρκετά… Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, ο υπουργός Παιδείας, κ. Νίκος Φίλης έχει αποφασίσει την κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων από τον Οκτώβριο, γιατί τις θεωρεί αναχρονιστικές. Αναλυτικά όσα γράφει σήμερα ο «Βηματοδότης»: «Καταργούνται οι μαθητικές παρελάσεις από τον Οκτώβριο. Την απόφαση αυτή πήρε ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης θεωρώντας τις μαθητικές παρελάσεις αναχρονιστικές και κατάλοιπο του μεταξικού καθεστώτος. Έτσι στις 28 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχουν μαθητικές παρελάσεις παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο. Επίσης ο υπουργός Παιδείας φαίνεται να επιμένει στην προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Να σημειώσουμε εδώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μία κουβέντα περί κατάργησης των παρελάσεων, είτε μαθητικές είτε στρατιωτικές, ενώ πέρυσι (2015) με την εμφάνιση του 3ου Μνημονίου δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανακάλυψαν ότι στους υποχρεωτικούς όρους υπήρχε η δέσμευση από την ελληνική πλευρά για κατάργηση των παρελάσεων αλλά και των θρησκευτικών από τα σχολεία…

Ιστορική αναδρομή

Όμως ας κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στα περί …παρελάσεων στην Ελλάδα. Την 25η Μαρτίου 1936 η μαθητική παρέλαση θεσπίζεται επίσημα από τον Μεταξά, ο οποίος σε λίγους μήνες κήρυξε δικτατορία. Τα ιστορικά αρχεία των εφημερίδων της εποχής αναφέρουν πως «πρώτα παρήλασαν τα σχολεία, αι οργανώσεις, οι τροχιοδρομικοί, αντιπροσωπεία χωρικών Μακεδόνων με τας εθνικάς των ενδυμασίας, οι παλαιοί πολεμισταί και ακολούθησε το στράτευμα». Η δικτατορία έδωσε έμφαση στη ανάπτυξη της στρατιωτικής συνείδησης της νεολαίας και θα χρησιμοποιήσει γιορτές και παρελάσεις ως όργανα για την επίτευξη των σκοπών της. Το φασιστικό μοντέλο που θαύμαζε ο δικτάτορας πρόβλεπε στρατιωτική οργάνωση της νεολαίας και έδινε ιδιαίτερο βάρος στις «γυμναστικές επιδείξεις», στις «παρατάξεις», στις «παρελάσεις» και στις «λαμπαδηφορίες».

Η χούντα του Παπαδόπουλου, τριάντα χρόνια αργότερα, στην πρώτη παρέλαση της επταετίας δήλωνε διά στόματος του , «αντιπροέδρου» Σπαντιδάκη: «Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την εν γένει εμφάνισιν των παρελασάντων τμημάτων της μαθητιώσης νεολαίας Θεσσαλονίκης.

Κατεδείχθη, ότι οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί, ενστερνισθέντες τας αρχάς της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου, δίδουν ιδιαιτέραν προσοχήν εις την εκπαίδευσιν και μόρφωσιν της μαθητιώσης νεολαίας, της οποία το φρόνημα και το ήθος είναι λίαν υψηλά σήμερα.»

Καμία κυβέρνηση, όμως, και στη Μεταπολίτευση και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας δεν διανοήθηκε να καταργήσει τις μαθητικές παρελάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αριστερά εκείνη την εποχή δεν ζήτησε ποτέ να καταργηθούν. Απαίτησε μόνο να συμπεριληφθούν στους παρελαύνοντες και τα σωματεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης!

Τα περί αναχρονιστικού θεσμού εμφανίζονται την δεκαετία του 80. Τον Φεβρουάριο του 1984 -επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- διέρρευσε η είδηση ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης αυτού του ολοκληρωτικής νοοτροπίας «εθίμου» της στρατιωτικοποίησης των παιδιών με τη «ζύγιση» και τη «στοίχιση», με την «κεφαλή δεξιά», με την απόδοση τιμών στον υπουργό, στο δήμαρχο, στον περιφερειάρχη, τον βουλευτή του χωριού ή στο δεσπότη. Διαρροή πάντως που διαψεύστηκε από τον τότε Υπουργό Παιδείας κο Απόστολο Κακλαμάνη τονίζοντας  κατηγορηματικά ότι ούτε απόφαση ούτε καν παρόμοια σκέψη υπήρξε. Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου ακούμε αρκετές σκέψεις και προτάσεις αλλά έως σήμερα απόφαση δεν υπήρξε… Ο χρόνος θα δείξει…