Μύκονος: 40 ράμματα (!!!) σε λουόμενη από τα απόνερα ταχύπλοου

Δεν είναι το μόνο νησί... Αλλά προφανώς εκεί έγινε το κακό ... Αλλωστε ίναι πολύ εύκολο έτσι δεν είναι; Αναφερόμαστε στο θέμα των απόνερων που δημιουργούνται κατά την είσοδο και έξοδο των ταχύπλοων στα λιμάνια των Κυκλάδων... Και με σημείο αναφοράς τη Μύκονο λόγω τραυματισμού που υπέστη εκπαιδευτικός που έκανε το μπάνιο της... .

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Μυκόνου και τουριστών, τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές, ενώ παθόντες σημειώνουν ότι και λιμενικοί τούς βεβαίωσαν ότι έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις και έγγραφες αναφορές προς πλοιοκτήτριες εταιρίες και καπετάνιους, προκειμένου να μειώσουν τα καράβια ταχύτητα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές δεν εισακούονται πάντοτε. Το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί συμβάντα και έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις αλλά και έγγραφες αναφορές προς τα καράβια, επιβεβαιώνει στο ethnos.gr και ο εκτελών χρέη λιμενάρχη Μυκόνου, πλωτάρχης Παναγιώτης Κατσάρας. 

mykonos11.jpg

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το συμβάν το απόγευμα του Σαββάτου 29 Αυγούστου, όπου μεγάλα κύματα από ταχύπλοο επιβατικό πλοίο, που περνούσε εκείνη την ώρα ανοιχτά της Κάπαρης, πέταξαν στα βράχια, στην άκρη της παραλίας, μία νεαρή δασκάλα, η οποία υπηρετεί στη Μύκονο, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά, να της γίνουν στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου περισσότερα από σαράντα ράμματα στα πόδια, στα χέρια και στο γλουτό και να έχει σοβαρές πληγές στην κοιλιά.

Από τα κύματα στα βράχια έπεσε και ο φίλος της εκπαιδευτικού, ο οποίος υπηρετεί ως γιατρός στο νησί, αλλά, ευτυχώς, τραυματίστηκε ελαφρότερα. Και οι δύο έχασαν από τα κύματα και προσωπικά τους αντικείμενα, όπως κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, μαγιό κτλ.

«Αν υπήρχε παιδί, θα το έπνιγαν»

Σοκαρισμένη από την ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία της η παθούσα, Μαρία Παπαδόπουλου, περιγράφει στο ethnos.gr το περιστατικό, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν κάποιο παιδί μέσα στη θάλασσα, είναι πολύ πιθανό να έχανε τη ζωή του από πνιγμό. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ακόμα και εντός της ημέρας θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το συμβάν, ενώ το περιστατικό έχει καταγραφεί από το λιμεναρχείο και βέβαια από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

«Γύρω στις 5:00 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου μαζί με το φίλο μου κολυμπούσαμε και ψαρεύαμε στην παραλία Κάπαρη. Πρόκειται για μία μικρή παραλία, η οποία έχει στην άκρη της βράχια και συγκεντρώνει πολλούς λουόμενους. Τότε πέρασε ένα ταχύπλοο, από αυτά που εκτελούν τις επιβατικές γραμμές, Εγώ εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν στην παραλία και ο φίλος μου μέσα στη θάλασσα. Τα κύματα μας πέταξαν με ορμή στα βράχια και χτύπησα σε διάφορα σημεία του σώματός μου. Δε θέλω να σκέφτομαι, τι θα μπορούσε να γίνει, αν χτυπούσα στα βράχια το κεφάλι μου. Επίσης, εκείνη την ώρα η παραλία είχε πάρα πολύ κόσμο και αν στη θέση μου βρισκόταν κάποιο παιδί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το έπνιγε», λέει στο ethnos.gr η Μαρία Παπαδοπούλου.

mykonos12.jpg

Κάποιοι Ιταλοί, που απολάμβαναν εκείνη τη στιγμή το μπάνιο τους στην παραλία, έτρεξαν πάνω στην κοπέλα και στο φίλο της, ειδοποιώντας ταυτόχρονα το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο έφτασε άμεσα και μετέφερε την κοπέλα στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Εκεί της έγιναν περισσότερα από 40 ράμματα στα χέρια, στα πόδια και στο γλουτό, ενώ φέρει και αρκετά χτυπήματα στην κοιλιά. «Εκτός από τα τραύματα χάσαμε από τα κύματα και ό,τι άλλο είχαμε μαζί μας. Κινητά τηλέφωνα, γυαλιά ηλίου, μαγιό, καλάμια, δολώματα και άλλα. Θα καταθέσουμε άμεσα μηνυτήρια αναφορά για το συμβάν στο λιμεναρχείο. Κανένας δε μας ενημέρωσε και δεν υπήρχε καμία πινακίδα ότι σηκώνονται τόσο μεγάλα κύματα», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.

«Δημιουργούνται συμβάντα»

Το γεγονός ότι δημιουργούνται συμβάντα με μεγάλα κύματα επιβεβαιώνει στο ethnos.gr και ο εκτελών χρέη λιμενάρχη Μυκόνου, Πλωτάρχης Παναγιώτης Κατσάρας. «Δημιουργούνται συμβάντα, αφού τα ταχύπλοα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες είναι αναγκασμένα να αναπτύξουν κάποια ταχύτητα. Οι ναυαγοσώστες ενημερώνουν τους λουόμενους, για το τι μπορεί να συμβεί. Επανειλημμένα έχουμε κάνει συστάσεις και έγγραφες καταγγελίες για μείωση ταχύτητας», αναφέρει ο κ. Κατσάρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News