Νάξος: Μία πινακίδα που έχει τη σημασία της

Με βάση το δελτίο ενημέρωσης, ισχυροί άνεμοι πνέουν χθες και σήμερα στο Αιγαίο και δη στις Κυκλάδες. Μάλιστα, σε Μύκονο και Βίγλα της Νάξου οι ριπές που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά έχουμε ανέμους έντασης ακόμη και οκτώ μποφόρ… Και πάντα από βόρεια κατεύθυνση.

Και το λέμε αυτό γιατί; Σήμερα τα μεσημέρι, φίλος της ιστοσελίδας ανέβασε με απορία μία φωτογραφία από την παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα της Νάξου. Μία από τις παραλίες που φέρουν Γαλάζια Σημαία. Και η φωτογραφία αυτή είχε στο επίκεντρό της μία προειδοποίηση: λόγω υψηλού κυματισμού καλό είναι να προσέχει κανείς όταν κάνει μπάνιο.

Και ο φίλος έμεινε με την απορία. Μα εδώ; Στον Άγιο Γεώργιο αυτή η πινακίδα;

Ναι.. Όταν υπάρχει ναυαγοσώστης λογικό είναι να μπαίνει αυτή η προειδοποίηση. Άλλωστε, μιλάμε για κίνηση πρόληψης.

Κίνηση που δυστυχώς στην Ελλάδα και δη στην νησιωτική, δεν μπορούμε την βαρύτητά της… Ίσως γιατί τα ξέρουμε όλα.

Ίσως γιατί νομίζουμε ότι είμαστε ανίκητοι. Ίσως γιατί νομίζουμε ότι για όλα φταίνε οι άλλοι.

Κι όμως, όλα ξεκινούν από εμάς. Ο φίλος σωστά αναρωτήθηκε «γιατί» και «πως» μπήκε η πινακίδα. Και καλό θα ήταν να βλέπαμε τέτοιες κινήσεις σε όλες τις παραλίες. Να γνωρίζουν όλοι τι συμβαίνει

Θα μου πείτε μπορεί να γίνει αυτό; Εδώ η Σαντορίνη έχασε τις πέντε από τις έξι Γαλάζιες σημαίες της, γιατί δεν είχε ναυαγοσώστη. Ναι, αλλά στη Μύκονο, ο Δήμος φρόντισε να έχει ναυαγοσωστική κάλυψη σε 14 (!!!) παραλίες και μάλιστα για τέσσερις μήνες.

Άρα, όλα έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που διοικεί κάποιος έναν δήμο.

Γιατί πάνω απ όλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανθρώπινη ζωή.. Και όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει θέληση και προγραμματισμός. Από τις αρχές Μαρτίου… Με δεδομένο ότι η τουριστική κίνηση μεγαλώνει από τον Μάιο και κρατάει έως τον Σεπτέμβριο.

Να δούμε πως θα υποδεχτούμε τους επισκέπτες. Να δούμε τι θα γίνει με τους δρόμους. Να δούμε τι θα γίνει με τις παραλίες. Να δούμε τι θα γίνει με τις υποδομές σε θέματα ύδρευσης ή αποχέτευσης… και όχι να τρέχουμε την τελευταία στιγμή…

Καλές οι πινακίδες, γιατί μας θυμίζουν την σημασία της πρόληψης… Μετά; Είναι απλά αργά για δάκρυα…