Νάξος: Σεισμός (5 R) αλλά κανείς δεν τον "ένιωσε", ήταν στα χαρτιά (!!!)

Την ώρα που ο "Μπάλλος" χορεύει την ηπειρωτική Ελλάδα, είπε και ο "Εγκέλαδος" εε να ρίξω κι εγώ μία στροφή. Αφησε όμως την αγαπημένη του (αυτές τις ημέρες) Κρήτη και γύρισε πίσω... Στη Νάξο. Και του έδωσε και κατάλαβε: στα 5 R λέει ήταν ο σεισμός. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Και οι σελίδες στα social media πήραν φωτιά... 

Ελα όμως που εμείς εδώ στη Νάξο, δεν το πήραμε χαμπάρι. Και ούτε βέβαια τα μηχανήματα... Κανείς; Κι όμως ο σεισμός έγινε... Τι είχε συμβεί; Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έκανε γκάφα... 

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση, το μέγεθος ήταν 5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρο της δόνησης εντοπιζόταν 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νάξου.


seismos_Naxos


Ωστόσο, λίγο αργότερα το Γεωδυναμικό με βάση την κοινή λογική, αντί για αναθεωρημένη λύση, αφαίρεσε εντελώς τον σεισμό, ενώ και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δεν «ανέβασε» τον σεισμό στη σελίδα του.

Και βέβαια κανείς δεν κατάλαβε στη Νάξο τίποτα. Μάλιστα, η ιστοσελίδα protothema.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό, ο οποίος είπε ότι δεν έγινε κανένας σεισμός στο νησί. Με τη σειρά του, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, είπε ότι δεν έγινε σεισμός. «Δεν έχουμε καμία τέτοια ενημέρωση» σημείωσε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.Από την πλευρά του, μιλώντας στο protothema.gr, ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού, Βασίλης Καραστάθης, εξήγησε: «Ήταν λάθος του αυτόματου συστήματος, το οποίο τώρα με την κακοκαιρία το συντηρούμε. Στον κόσμο έχει εμπεδωθεί η ασφάλεια του αυτόματου συστήματος, γιατί τα λάθη του είναι μόνο της τάξεως του 1%, δηλαδή στους 100 σεισμούς μπορεί να βγει και ένα λάθος. Όμως, χρειάζεται όλοι να κοιτούν τις εκθέσεις των αναλυτών, όχι κατευθείαν στο αυτόματο, γιατί μια τεχνική βλάβη λόγω κακοκαιρίας με κάποιες ειδικές συνθήκες μπορεί να γίνει ένα λάθος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News