Νάξος: Τι κάνει ένα φλαμίγκο στο Καταφύγιο Αγριας Ζωής κι εν μέσω σέρφερ

Kαταφύγιο Άγριας Ζωής στην περιοχή που αποκαλείται (κακώς) Λαγκούνα, έξω από τη πόλη της Νάξου. Ενα πανέμορφο σημείο που είναι σε ζώνη Natura αλλά δυστυχώς ακολουθεί τη μοίρα όλων που ξεχωρίζουν στο νησί μας... 

Εχει την ... ατυχία, να βρίσκεται σε ένα σημείο, όπου ο άνεμος δίνει το δικαίωμα στους σέρφερ να κάνουν "παιχνίδι" καθότι θεωρείται μία από τις ωραιότερες πίστες στο κόσμο. Και το βασικό θέμα που τίθεται για μία ακόμη φορά είναι πως οφείλουμε ως πολίτες απέναντι στο δίλημμα αυτό. 

Αφορμή; η εμφάνιση ενός φλαμίγκο που κουρασμένο στο ταξίδι με το υπόλοιπο σμήνος, προσγειώθηκε στη περιοχή. Και ο Σύλλογος "Προστασία Αγριας Ζωής Νάξου" εξηγεί τι σημαίνει "Καταφύγιο Αγριας Ζωής" και πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε... 

 "Ένα πανέμορφο νεαρό Φλαμίγκο έκανε σήμερα το πρωί στάση για ξεκούραση και "ανεφοδιασμό" στο Kαταφύγιο Άγριας Ζωής στη Λαγκούνα της Νάξου. Το νεαρό αυτό πτηνό για κάποιο λόγο αποκόπηκε από το σμήνος του και είναι προφανώς κουρασμένο. Ο υγρότοπος του καταφυγίου είναι εκεί για να του χαρίσει πολύτιμες "ανάσες" στο ταξίδι του, ωστόσο εκεί είναι και η ανθρώπινη δραστηριότητα που δυστυχώς εισβάλει μέσα στο χώρο του και του στερεί την ευκαιρία να τραφεί και να ξεκουραστεί.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα αναγνωρισμένο Κ.Α.Ζ από το 2004 δεν λειτουργεί όπως πρέπει, αλλά είναι στο έλεος κάποιων που παρανόμως θέλουν να του αλλάξουν χρήση για προσωπικό τους όφελος. Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου έχει προβεί σε μηνυτήρια αναφορά και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τις παρανομίες που λαμβάνουν χώρα εντός του καταφυγίου, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του και την σημαντική όχληση των άγριων πτηνών.

Σε μια περίοδο που η άγρια ζωή βάλλεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές ας προσπαθήσουμε κι εμείς να μην της στερήσουμε τον ελάχιστο χώρο που της απέμεινε. Είναι υποχρέωση μας και παρακαταθήκη για το μέλλον του νησιού, του τουρισμού και των παιδιών μας".

 

English Text 

A beautiful juvenile Flamingo stationed this morning for rest and feeding at the Wildlife Refuge at Laguna beach of Naxos island. The young bird seems to have been separated from its flock for unknown reasons and is obviously tired. The wetland of the Wildlife Refuge should provide a calming break during the bird's journey, instead the area is used for human activities that invade its habitat taking away from it the chance to feed and rest. It is sad that a recognized Wildlife Refuge since 2004 does not function the way it should, but instead is left unprotected and, so, exploited by people for their own use.

The Association of Naxos Wildlife Protection has filed a complaint report and the authorities responsible have been informed on all illegal activities taking place inside the Wildlife Refuge which result in the degradation of the environment and nuisance disturbing the wild birds.

During this time when the Wildlife is being attacked by the destructive fires, let us try to not deprive them of their little space that is left. It is our duty to protect it and a vital heritage of this island's future, tourism and of our children. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News