Νάξος: "Ξύπνησε" στα λευκά με το ύψος του χιονιού ακόμη και στους 30 πόντους

Πρωτοφανείς εικόνες και δεδομένα για τη Νάξο και τις Κυκλάδες. Το λέμε και ακούγεται στα όρια του "γραφικού" και ενδεχομένως για κατοίκους που έχουν ζήσει στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό να μοιάζει ως ανέκδοτο και υπερβολή.. 

Ομως, για εμάς εδώ δεν είναι. Ξημέρωμα Δευτέρας 24 Ιανουαρίου και οι κάτοικοι στην Ορεινη Νάξο ξύπνησαν με το χιόνι στα πόδια τους.. 

Είναι χαρακτηριστικό στη φωτογραφία που βλέπετε στο τέλος του άρθρου ότι το πρωί στην Κόρωνο το ύψος του χιονιού έφτασε στους 30 και πλέον πόντους... Επίσης, στο Καλόξυλο στο κέντρο του νησιού, το χιόνι μετρήθηκε στους 20 πόντοςυ ενώ το ευχάριστο είναι ότι η θερμοκρασία δεν είναι μικρότερη των 2 βαθμών... 

Με βάση την ενημέρωση από χθες, τα σχολεία στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων είναι κλειστά... Και δη  στα νησιά Ανδρος, Τήνος, Σύρος, Ρόδος, Μύκονος, Νάξος, Κύθνος, Σαντορίνη, Θηρασιά, Ιος, Μήλος και Κεα. 

Επίσης έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας από χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο, από το Φιλώτι και πάνω... 

Ο καιρός για σήμερα

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/1 από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι γκρίζες γραμμές απεικονίζουν την ατμοσφαρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας και τα λευκά βέλη την διεύθυνση του ανέμου στις 14:00 της Δευτέρας 24/01

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

– Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

– Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

– Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

– Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Φωτογραφία: Βούλα Φραγκίσκου και Πέτρος Αναματερός μέσω των Social media 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News