Νόμος του 1922 απαγορεύει σε μπύρες να έχουν ...ελληνικά φρούτα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι αν και βρισκόμαστε στο 2017 ζούμε με Νόμους του περασμένου αιώνα. Και μερικές φορές πάμε και πιο πίσω… Αγγίζουμε τα 100 χρόνια νομοθεσίας. Πιστεύει κανείς ότι ένα οργανομένο κράτος θα πάει μπροστά έτσι; Θέλετε παράδειγμα; Με νόμο του 1922 απαγορεύει στους εγχώριους ζυθοποιούς να χρησιμοποιούν ελληνικά φρούτα για την παραγωγή μπύρας! Όχι δεν είναι αστείο… Είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες παραγωγοί. Και έγινε γνωστό πότε; Με ερώτηση που κατέθεσε η νέα τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη που εκφράζει την αναγκαιότητα να καταργηθεί ο νόμος 2963/1922, ο οποίος απαγορεύει στην ελληνική ζυθοποιία τη χρήση ελληνικών φρούτων, και ζητά να πληροφορηθεί αν υπάρχει σχεδιασμός για την κατάργησή του από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δήμο Παπαδημητρίου.

Η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως η ελληνική ζυθοποιία αποτελεί πλέον έναν από τους δυναμικότερους κλάδους ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνεισφέρει ετησίως με έσοδα 1,9 δις ευρώ στο δημόσιο , συντηρεί 2.000 θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέα προστιθέμενη αξία  ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Όπως σημειώνει η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ ενώ οι Έλληνες ζυθοποιοί εξακολουθούν να επιχειρούν και να δημιουργούν ποιοτικά προϊόντα με υψηλό εξαγωγικό δείκτη διάταξη από το υπουργείο Ανάπτυξης απαγορεύει στη ζυθοποιία να κάνει χρήση ελληνικών φρούτων  στην παραγωγή μπίρας και να παράγει και να εμφιαλώνει ποτά από ζύμωση, όπως ο μηλίτης.

Αναλυτικά η ερώτηση / τοποθέτηση της κα Μπακογιάννη προς τον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου

«Η ζυθοποιία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Συνεισφέρει ετησίως έσοδα 1,9 δισ. στο Δημόσιο, συντηρεί 2000 θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέα προστιθέμενη αξία 500.000.000 ευρώ το χρόνο. Παρά τη γενική υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, οι Έλληνες ζυθοποιοί συνεχίζουν να επιχειρούν και να δημιουργούν ποιοτικά προϊόντα, με υψηλό εξαγωγικό δείκτη.

Όμως το Υπουργείο απαγορεύει στη ζυθοποιία να κάνει χρήση ελληνικών φρούτων στην παραγωγή μπίρας, καθώς και να παράγει και να εμφιαλώνει ποτά από ζύμωση, όπως ο μηλίτης. Αυτή η αναχρονιστική και παράλογη διάταξη ισχύει από το 1922 και ουσιαστικά επιβάλλει τη χρήση αποκλειστικά εισαγόμενων φρούτων, καθώς και την εισαγωγή ποτών ζύμωσης. Στην ουσία, η απραξία του Υπουργείου και η αδιαφορία του να αλλάξει αυτή την παρωχημένη πολιτική, εμποδίζει την ανάπτυξη της ελληνικής ζυθοποιίας, καταδικάζει περαιτέρω την ελληνική παραγωγή φρούτων και, φυσικά, δυσχεραίνει τη διατήρηση ή αύξηση των θέσεων εργασίας στις ζυθοποιίες, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υπάρχει σχεδιασμός για την κατάργηση του Ν. 2963/1922 που απαγορεύει στην ελληνική ζυθοποιία τη χρήση ελληνικών φρούτων στην παραγωγή μπίρας και την παραγωγή ποτών από ζύμωση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη