Ο ρουκετοπόλεμος πήγε …Βουλή

Μόλις πριν από τρεις ημέρες είχαμε γράψει για το γεγονός ότι μας …τελείωσε ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου όπου η ανάσταση γιορτάζεται με ρουκέτες που εκτοξεύονται από την ενορία της Παναγιάς Ερυθιανής σε αυτήν του Αγίου Μάρκου… Ένα έθιμο που είχε αντέξει από την Τουρκοκρατία – είχε σταματήσει επί γερμανικής κατοχής και δικτατορίας τα πρώτα χρόνια – αλλά έφτασε μία ανάσα από το …κλείσει. Ο λόγος; Η υπέρμετρη διάθεση της Αστυνομίας να πράξει τα νόμιμα σε συνδυασμό με την υπερβολή από τους ρουκετατζήδες οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να εκτοξεύουν ακόμη και 120.000 ρουκέτες (!!!)

Και ξεκινάμε από την … ανάποδη, ήτοι από τα τελευταία νέα, όπου έγινε αγώνας δρόμου χθες και σήμερα για τη διατήρηση του εθίμου μέσω κατάθεσης σχετικής τροπολογίας. Ειδικότερα, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότης Μηταράκης πρότεινε άμεσα, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, την κατάθεση τροπολογίας για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπολέμου. Το προσχέδιο της  διάταξης προβλέπει:

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού - Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη θα αναγνωρίζονται ως εθνικά έθιμα, δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο Φορέας Υλοποίησης του εθνικού εθίμου και οι ελάχιστες προβλέψεις του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής του εθνικού εθίμου. Με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος, θα επιτρέπεται, στα πλαίσια της εκτέλεσης του εθνικού εθίμου, δια χορηγήσεως σχετικής άδειας από τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, η ελεγχόμενη κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων υλικών σχετικών με τις διατάξεις του παρόντος νόμου”.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

“Ένας πολύ σημαντικός τομέας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις του ελληνικού λαού. Οι λέξεις αυτές συνδέονται στενά μεταξύ τους και συμπληρώνουν η μια την άλλη. Τα έθιμα είναι η ομοιόμορφη τήρηση μιας συνήθειας που δεν επιβάλλεται από ρητές εντολές. Όταν δε τα έθιμα επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά, τότε δημιουργούνται οι παραδόσεις.

Με την παρούσα διάταξη αποσκοπείτε η αναγνώριση των εθνικών εθίμων της χώρας και η εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εκτέλεσης αυτών. Επιπλέον επιδιώκεται η προβολή όλων των πολιτιστικών δεδομένων της χώρας, τα οποία λαμβάνουν εθνικό χαρακτήρα, με σκοπό την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ, τα οποία θα συμβάλουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της κάθε περιοχής όσο και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Τι προηγήθηκε

Όλα ξεκίνησαν όταν δυο κάτοικοι της «εμπόλεμης ζώνης» απείλησαν να προσφύγουν στην αστυνομία και τις δικαστικές αρχές αν γινόταν ο ρουκετοπόλεμος. Μάλιστα έστειλαν και εξώδικο στο δήμο Χίου και σε όλες τις αρχές. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και για την ασφάλεια των κατοικιών τους και για να τους μεταπείσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βροντάδου κ. Μάρκος Κοσμάς. «Όμως, είναι αμετακίνητοι στην απόφασή τους και οι ρουκετατζήδες, πολλοί από αυτούς άνθρωποι οικογενειάρχες δεν ρισκάρουν να μπουν στον κίνδυνο να τους κυνηγήσει η αστυνομία και να καταλήξουν στα δικαστήρια», προσθέτει. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά οι ρουκετατζήδες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τον αριθμό των ρουκετών σημειώνοντας στην ιστοσελίδα politischios.gr «Τους διαβεβαιώνουμε ότι καταφέραμε και περιορίσαμε τον αριθμό τους από 100.000 που ρίχνονταν πριν δύο χρόνια, σε 70.000 πέρσι και σε 20.000 φέτος, ποσότητα ρουκετών που ρίχνονταν 15 χρόνια πριν»….,