Ο τελευταίος λευκός ρινόκερος

Κάποιοι δεν θέλουν να ονειρεύονται ότι είναι τα μοναδικά αρσενικά στο πλανήτη; Μπορεί να ακούγεται όμορφα παράλληλα όμως μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτη. Για ρωτήστε και τον Sudan, τον τελευταίο αρσενικό λευκό ρινόκερο στο κόσμο που βρίσκεται στην Κένυα και επί 24ωρου βάσεως έχει πέντε τουλάχιστον άνδρες δίπλα του να τον προστατεύουν… Ο λόγος; Οι λαθροθήρες…

 Ο Sudan και οι δύο "γυναίκες" του στο Ol Pejeta Conservancy στην Κένυα συγκαταλέγονται μεταξύ των 5 σπανιότερων υποειδών του λευκού ρινόκερου που έχουν μείνει στον κόσμο.

Είναι μάλιστα οι μοναδικοί που ζουν σε σχετική ελευθερία, καθώς οι άλλοι δύο ρινόκεροι φυλάσσονται σε ζωολογικούς κήπους.

Στον Sudan και τις "γυναίκες" του έχουν τοποθετηθεί ραδιοπομποί, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κέρατα προκειμένου να αποτρέψουν τους λαθροκυνηγούς που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ρινόκερους τα τελευταία χρόνια στην Αφρική, καθώς πιστεύεται λανθασμένα ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

"Με την αυξανόμενη ζήτηση για κέρατο ρινόκερου και ελεφαντόδοντο, αντιμετωπίζουμε πολλούς λαθροκηνυγούς και συχνά ρισκάρουμε τις ζωές μας στη γραμμή του καθήκοντος", σημείωσε ο Simor Irungu, ένας από τους φρουρούς του Sudan.

Ο λευκός ρινόκερος είναι από τα σπανιότερα είδη και μετά τον θάνατο του Angalifu τον Δεκέμβριο βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην εξαφάνιση.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι υπάρχουν πλέον πολύ περιορισμένες πιθανότητες να γεννηθούν άλλοι ρινόκεροι και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Sudan και τις "γυναίκες" του που μεταφέρθηκαν από ζωολογικό κήπο της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Κένυα το 2009.

Πηγή: Telegraph