"Οχι" στους πρόσφυγες, "ναι" στο πρόστιμο

Όταν πριν από μερικούς μήνες, η Ελβετία ανακοίνωνε ότι θα υποδεχθεί 3.000 Σύρους πρόσφυγες και θα βοηθήσει επιπλέον 50.000 αιτούντες άσυλο που έχουν περάσει τα σύνορά στο ταξίδι τους κανείς δεν πίστευε ότι θα βρίσκονταν ένα χωριό που όχι μόνο θα έλεγε «όχι» στην εγκατάσταση των προσφύγων αλλά θα δέχονταν να πληρώσει και το σχετικό πρόστιμο…  Οι 3.000 πρόσφυγες θα έπρεπε εγκατασταθούν σε πόλεις και χωριά βάσει συγκεκριμένης ποσόστωσης, αλλά η ελβετική κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε δήμους πόλεων και χωριά που δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες να πληρώσουν πρόστιμο και να εξαιρεθούν. Κι έτσι φτάσαμε στην περίπτωση του Oberwil – Lieli – ενός πανέμορφου θέρετρου στους πρόποδες των Αλπεων με συνολικά 2.200 κατοίκους, ανάμεσά τους 300 εκατομμυριούχους, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές της κυβέρνησης για συμμετοχή στην απορρόφηση προσφύγων που αιτούνται άσυλο, ψηφίζοντας να πληρώσουν το πρόστιμο που φτάνει περίπου τα 260.000 ευρώ.

Και στο πρόσφατο δημοψήφισμα είπαν "όχι" (με 52%) στο να δεχτούν μόλις 10 πρόσφυγες.   Ένας κάτοικος του χωριού είπε στην Mail Online: "Δεν τους θέλουμε εδώ. Είναι τόσο απλό. Έχουμε εργαστεί σκληρά όλη μας τη ζωή και έχουμε φτιάξει ένα όμορφο χωριό που δεν θέλουμε να χαλάσει. Δεν είναι κατάλληλο για την υποδοχή προσφύγων. Δεν θα ταίριαζαν εδώ.". 

Στο συγκεκριμένο μάλιστα χωριό, αντιστοιχούσαν βάση της ποσόστωσης μόλις δέκα άνθρωποι, αλλά η άρνηση ακόμη και γι΄ αυτούς είναι τόσο μεγάλη που το πρόστιμο προσφέρθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Ο Δήμαρχος του θέρετρου Andreas Glarner και μέλος του του δεξιού SVP (εκφράζει ξενοφοβικές τάσεις) αρνήθηκε ότι η στάση τους είναι ρατσιστική και υπερασπίστηκε το χωριό λέγοντας πως ποτέ δεν τους είπαν αν θα πάρουν πρόσφυγες από τη Συρία που πραγματικά έχουν ανάγκη και έφυγαν από τον πόλεμο ή αν στο χωριό θα ερχόντουσαν οικονομικοί μετανάστες από άλλες χώρες.

"Ναι, οι πρόσφυγες από τη Συρία πρέπει να βοηθηθούν και να εξυπηρετηθούν αλλά αυτό γίνεται καλύτερα στους καταυλισμούς πιο κοντά στο σπίτι τους. Θα μπορούσαμε να στείλουμε χρήματα για να τους βοηθήσουμε, αλλά το να τους πάρουμε εδώ θα έστελνε λάθος μήνυμα. Αυτό θα προσελκύσει και άλλους και θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους διασχίζοντας τον ωκεανό  και πληρώνοντας τους λαθρέμπορους για να τους φέρουν. Τι δουλειά θα κάνουν; Υπάρχουν μόνο μερικές επιχειρήσεις και φάρμες εδώ, αλλά δεν υπάρχουν άλλες δουλειές. Δεν θα είναι σε θέση να μιλήσουν τη γλώσσα και αν ορισμένοι από τους πρόσφυγες έχουν παιδιά θα πρέπει να πάνε στο τοπικό σχολείο, όπου θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή" πρόσθεσε και τόνισε πως το χωριό δεν έχει καν να τους προσφέρει δουλειές. Ωστόσο το υπόλοιπο 48%, που ψήφισε «ναι», φέρεται να ντρέπεται για την απόφαση που πάρθηκε και η Daily Mail μεταδίδει πως το χωριό είναι διχασμένο.   Τον Απρίλιο του 2016 υπήρχαν 1.748 αιτήσεις για άσυλο στην Ελβετία σε σύγκριση με 1.376 τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.