Οι νυχτερίδες... κλείνουν τον Μύρτο

Δεν ξέρουμε εάν είναι μόνο Ελληνική αυτή η ιστορία που έρχεται από την Κεφαλλονία αλλά σίγουρα είναι απίστευτη και διεκδικεί ακόμη και το Οσκαρ πρωτοτυπίας…  Όπως αποκαλύπτει η σημερινή έκδοση της «RealNews» για τα μάτια μιας θαλάσσιας νυχτερίδας (!!!)  ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στον Μύρτο της Κεφαλονιάς, μια από τις ομορφότερες και πιο δημοφιλείς παραλίες στον κόσμο. Η απίστευτη αυτή υπόθεση ξεκίνησε το 2009 όταν ο πρώην δήμος Πυλαρέων, στον οποίο ανήκε τότε ο Μύρτος ζήτησε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της θαλάσσιας νυχτερίδας, ενώ έθετε και άλλες περιβαλλοντικές απαγορεύσεις. Πράγματι το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε απαγόρευε την κάθοδο αυτοκινήτων στον Μύρτο και προέβλεπε την απαγόρευση της τουριστικής εκμετάλλευσης της παραλίας, έτσι ώστε όπως λένε χαρακτηριστικά οι ντόπιοι «να μην υπάρχει φασαρία και ξυπνήσουν οι νυχτερίδες». Ο ενιαίος πλέον δήμος Κεφαλονιάς προσέβαλε το 2011 στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση καθώς θα ισοδυναμούσε με οικονομικό στραγγαλισμό του δήμου.  Όπως αναφέρει η «RealNews» πριν από 2 μήνες συζητήθηκε η προσφυγή του δήμου Κεφαλονιάς με αποτέλεσμα η οριστική απόφαση να είναι πλέον ορατή: «Δεν έχουμε αυταπάτες. Είναι πολύ δύσκολο να κερδίσουμε την υπόθεση ειδικά όταν κάτι τέτοιο το έχει ζητήσει ένας πρώην δήμος του νησιού. Αν συμβεί αυτό θα επιβιώσουν οι νυχτερίδες, που δεν τις έχουμε δει ποτέ, οι άνθρωποι θα φύγουν μετανάστες και το νησί θα σβήσει από τον τουριστικό χάρτη αφού ο Μύρτος είναι το δυνατό μας χαρτί» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς, Διονύσης Λυκούδης.

Βράχοι

Βέβαια, για την παραλία του Μύρτου τα προβλήματα είναι αρκετά τα τελευταία χρόνια ελέω των σεισμών που έχουν προκαλέσει διαβρώσεις στο έδαφος και η βραχοπροστασία είναι σε πρώτη προτεραιότητα… Μάλιστα έχει εκδοθεί και ψήφισμα για το μη κλείσιμο του Μύρτου από τη Λαϊκή Συνέλευση κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Διβαράτων λόγω μη εκτέλεσης προγραμματισμένων έργων στην περιοχή.  Οι κάτοικοι των Διβαράτων δεν είναι αντίθετοι στην εκτέλεση οποιουδήποτε έργου και μάλιστα όταν αυτό έχει στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των επισκεπτών της πολυσύχναστης παραλίας. Όμως θεωρούν αδιανόητο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να οδηγεί στην απαγόρευση πρόσβασης στο Μύρτο την Τουριστική περίοδο.  Όπως επισημαίνουν,  τα Τουριστικά πακέτα για την εφετινή περίοδο, ακόμα και οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, έχουν σχεδιαστεί με βάση αυτή τη δυνατότητα που είναι απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό να ανατραπεί.

Ψήφισμα

Τι αναφέρει το ψήφισμα; "Ο Μύρτος αποτελεί το πρωταρχικό σημείο αναφοράς της Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεφαλλονιάς. Στο σχεδιασμό κάθε τουριστικής δραστηριότητας στο νομό βρίσκεται η επίσκεψη στην πανέμορφη παραλία μας, η οποία πρέπει να λειτουργεί και να παρέχει στους επισκέπτες της τις αυτονόητες βασικές υπηρεσίες που απαιτούνται δεδομένης και της απόστασής της από τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες μας στην αναμενόμενη ΚΥΑ για τις παραλίες θα προβλέπεται εξαίρεση της παραλίας του ΜΥΡΤΟΥ από τουριστική εκμετάλλευση, πράγμα το οποίο σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο της παραλίας μας. Μια τέτοια εξέλιξη υπονομεύει ευθέως την Ανάπτυξη όλης της Κεφαλλονιάς, και καταστρέφει κάθε Τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή μας, οδηγώντας στην ερημοποιήση. Δεν υπάρχει Τουρισμός στην Κεφαλλονιά με κλειστή την παραλία του Μύρτου. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα που εκπέμπεται προς κάθε κατεύθυνση. Ζητούμε όσο πιο έντονα γίνεται, από την Πολιτεία να μη συμπεριληφθεί η παραλία του Μύρτου σ’ αυτές που θα εξαιρεθούν από Τουριστική Εκμετάλλευση. Επίσης ζητούμε από την Πολιτεία και τον Δήμο να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να επιτύχουμε την τροποποίηση του Π.Δ.441/16-9-2009 σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Δήμος Κεφαλλονιάς έχει την κατάλληλη υποδομή στην παραλία και παρέχει χρόνια τώρα τις απαιτούμενες βασικές υπηρεσίες στους επισκέπτες της, με ευαισθησία και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είμαστε αποφασισμένοι  να μην αποδεχτούμε οποιαδήποτε απόφαση που θα οδηγεί άμεσα ή έμμεσα στο κλείσιμο της παραλίας μας. Αυτό δεν είναι απειλή, είναι το αναφαίρετο δικαίωμα μας να υπερασπιστούμε την πρόοδο του τόπου μας, την παραμονή μας σ’ αυτόν και το μέλλον των παιδιών μας".

Με πληροφορίες από την KefaloniaPress.gr