ΟΗΕ: Εκτός επικίνδυνων ναρκωτικών η (φαρμακευτική) κάνναβη

Ιστορική απόφαση έστω και στο όριο….. Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά (CND) έλαβε μια σειρά αποφάσεων την Τετάρτη, οδηγώντας σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κάνναβη ρυθμίζεται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της επαναταξινόμησης από την λίστα με τα επικίνδυνα ναρκωτικά.

Κατά την επανεξέταση μιας σειράς συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη μαριχουάνα και τα παράγωγά της, το CND πήρε την απόφαση απομάκρυνσης της κάνναβης από τη σχετική λίστα, όπου εντοπιζόταν μαζί με θανατηφόρα, εθιστικά οπιοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ηρωίνης. Αντίθετα, απέρριψε πρόταση για συμπερίληψη του παραγώγου κάνναβης THC στη σύμβαση του 1961, η οποία θα ενίσχυε μία σειρά από ελέγχους.

Τα 53 κράτη μέλη της CND ψήφισαν την αφαίρεση της κάνναβης από τη λίστα - όπου είχε τοποθετηθεί για 59 χρόνια - και από τα αυστηρότερα προγράμματα ελέγχου, που μάλιστα αποθάρρυναν τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς.

Με μια ιστορική ψήφο 27 υπέρ, 25 κατά και μία αποχή, το CND «άνοιξε την πόρτα για την αναγνώριση του ιατρικού και θεραπευτικού δυναμικού της κάνναβης». Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιπρόσθετη επιστημονική έρευνα σχετικά με τις μακροχρόνιες φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού και να λειτουργήσει ως καταλύτης ώστε οι χώρες να νομιμοποιήσουν το φάρμακο για φαρμακευτική χρήση και να επανεξετάσουν τους νόμους για την ψυχαγωγική του χρήση.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας ξεκαθάρισε πως παρά το ψήφισμα η χώρα θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη «για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις». Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι «σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, και προσθέτοντας ότι η μαριχουάνα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο Kenzi Riboulet-Zemouli, ανεξάρτητος ερευνητής για την πολιτική για τα ναρκωτικά, που παρακολούθησε τη διαδικασία και τη ψηφοφορία, ανέφερε πως οι διαφορετικές στάσεις αναδεικνύουν τις πολυπλοκότητες πίσω από την απόφαση. «Ήταν μία μεγάλη, ιστορική νίκη για εμάς, δεν μπορούσαμε να ελπίζουμε σε περισσότερα.»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, όπως και να αποτελέσει έναυσμα για περεταίρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της. Παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς σε περισσότερες χώρες.
Στην παρούσα φάση περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει προγράμματα θεραπευτικής κάνναβης. Ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης και για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ το Μεξικό και το Λουξεμβούργο αναμένεται να ακολουθήσουν.
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News