Ολλανδία: Τα σάντουιτς, πρώτο θύμα του Brexit (!!!)

Όχι δεν είναι αστείο. Είναι η νέα τάξη πραγμάτων που έρχεται ως απόρροια του Brexit… Και ενδεχομένως να μην το είχαμε σκεφτεί όταν συζητούσαμε για την επόμενη ημέρα στη σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βρετανίας…

Τι θέλουμε να πούμε;  Ολλανδοί αστυνομικοί απαθανατίστηκαν σε φωτογραφίες και βίντεο να κατάσχουν ένα σάντουιτς με ζαμπόν που κρατούσε ένας Βρετανός οδηγός φορτηγού, ο οποίος ήθελε να περάσει τα σύνορα.

Σύμφωνα με τη dailymail, οι κανόνες εισαγωγής μετά τo Brexit έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά σχεδόν όλων των ζωικών προϊόντων. «Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε», λέει αστειευόμενος ένας από τους αξιωματικούς στο βίντεο, καθώς ο οδηγός παρακαλεί: «Μπορείτε να πάρετε το κρέας και να μου αφήσετε το ψωμί;».

Πλάνα από την ολλανδική τηλεόραση έδειξαν αξιωματούχους να κατάσχουν σάντουιτς και άλλα τρόφιμα από τους οδηγούς που εισέρχονται στην Ολλανδία από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βίντεο δείχνει αξιωματικούς να περνούν ανάμεσα από τα οχήματα και να κρατούν ψηλά τα τρόφιμα που βρίσκουν μέσα, λέγοντας ότι θα πρέπει να κατασχεθούν.

Όταν ο οδηγός, που έρχεται με πλοίο από τη Βρετανία, ρωτά τους αξιωματούχους αν θα μπορούσε να κρατήσει το ψωμί από το σάντουιτς που είναι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, ο υπάλληλος ακούγεται να απαντάει: «Όχι, όλα θα κατασχεθούν. Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε. Λυπάμαι.»

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, όταν η Βρετανία έφυγε επίσημα από την ΕΕ, οι κανόνες που διέπουν τα τρόφιμα που μπορούν να ληφθούν στην ΕΕ από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ενισχυθεί.

Υπάρχει εξαίρεση για το γάλα σε σκόνη για βρέφη, τις παιδικές τροφές και τα ειδικά τρόφιμα ή τις ειδικές ζωοτροφές για ζώα συντροφιάς που απαιτούνται για ιατρικούς λόγους, εάν ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά και εάν πληρούν άλλα κριτήρια.

Τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα υπόκεινται επίσης σε αυστηρότερα μέτρα. Οι κανόνες προέρχονται από τον ενδημικό αφθώδη πυρετό του 2001 εντός της ΕΕ. «Είναι γνωστό ότι επικίνδυνα παθογόνα που προκαλούν ζωικές ασθένειες, όπως ο αφθώδης πυρετός και η κλασική πανώλη των χοίρων μπορούν να κατοικούν στο κρέας, στο γάλα ή στα προϊόντα τους», αναφέρει η οδηγία της ΕΕ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα news247.gr - Φωτογραφίε από το ΕΡΑ (twitter)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News