Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΠατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

Πατέρα μου, συγχώρεσέ τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν

|

Οι Αμερικανοί γλύτωσαν το πόλεμο με τους Ιταλούς τον Νοέμβριο του 1944 όταν άρχισαν να κακοποιούν την πίτσα. Την γλύτωσαν δεύτερη φορά με την τάρτα με …σπαγγέτι αλλά η κίνησή τους να δημιουργήσουν μπολονέζ με λευκό κιμά έχει εξοργίσει τους Ιταλούς που ζητούν πλέον …αίμα

Καλοί και… Άγιοι οι Αμερικανοί αλλά η σχέση τους με το φαγητό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Μπορεί να έχουν τους κορυφαίους σεφ και τα καλύτερα εστιατόρια αλλά χωρίς παράδοση ότι κι εάν κάνουν περνάει στο βρόντο. Και μάλιστα με τους Ιταλούς έχουν έναν ανοιχτό πόλεμο από την εποχή της …πίτσας. Από τον Νοέμβριο του 1944 όταν και οι Αμερικανοί ανακάλυψαν την πίτσα του έδωσαν και κατάλαβε. Κανονική κακοποίηση. Αποτέλεσμα; Οι Ιταλοί με τους Αμερικανούς να είναι μόνιμα σε κατάσταση πανικού… Το 2016 λίγο έλλειψε να έχουμε εγκλήματα όταν οι αμερικανοί λάνσαραν την «τάρτα με σπαγγέτι», με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος. Και το καλύτερο όλων; Όταν λάνσαραν την ανύπαρκτη συνταγή Fettuccine Alfredo, με κοτόπουλο και τόνους κρέμας γάλακτος. Ποιο ήταν το σχόλιο των Ιταλών δημοσιογράφων αλλά και chef» «Ένα κατάπλασμα μακαρονιών, με δύο λίτρα κρέμας γάλακτος και βραστό κοτόπουλο, όχι, έλεος, καλύτερα να με μαχαιρώσετε, θα πονάει λιγότερο»
 

Μπολονέζ αλά New York Times 

Και φτάσαμε στο …κερασάκι της τούρτας. Με τους Ιταλούς να στρέφονται κατά της έγκρισης εφημερίδας New York Times, η οποία έκανε το λάθος να ανεβάσει την παραδοσιακή ιταλική μακαρονάδα tagliatelle al ragù ή ragù alla bolognese, με άλλα λόγια το σπαγγέτι μπολονιέζ. Μόνο που η μπολονέζ ήταν αλά …New York Times. Αρχές Αυγούστου, και οι Times προέβαλαν με κάθε επισημότητα την τροποποιημένη βερσιόν αυτού του κλασσικού πιάτου: ριγκατόνι «με λευκό κιμά». Και σε απλή μετάφραση: κιμάς με κρέμα γάλακτος που τόσο λατρεύουν οι Αμερικανοί. Ε αυτό ήταν… Οι Ιταλοί άντεξαν την κακοποίηση της πίτσας, το νερόβραστο κοτόπουλο αλλά στις μακαρονάδες δεν σηκώνουν κουβέντα… Και τα σχόλια ήταν πέρα από κάθε προηγούμενο. Η λέξη «περιφρονητικά» είναι το λιγότερο για τους …αδέξιους αμερικανούς. Ακόμη και ο διάσημος ιταλός σεφ Bruno Barbieri αναγκάστηκε να παρέμβει στο ιταλικό  Huffington Post, για να θυμίσει τις βασικές αρχές της συνταγής ragù alla bolognese που σέβεται το όνομά της. Κι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει ακόμη και την διάσημη φράση του Ιησού Χριστού όταν από τον Σταυρό του Μαρτυρίου έκανε επίκληση στον Πατέρα του ζητώντας να συγχωρήσει τους εχθρούς του γιατί δεν «ήξεραν τι έκαναν»…

Η συνταγή άλλωστε του διάσημου σεφ δεν είναι δική του επινόηση. Είναι η επίσημη συνταγή της Ιταλίας, η οποία έχει κατατεθεί στον Εμπορικό Σύλλογο της Μπολόνιας, από την Ιταλική Ακαδημία Μαγειρικής το 1982. Η εν λόγω συνταγή είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη: Ντομάτες, σέλινο, αλλά όχι κρέμα γάλακτος και μανιτάρια, όπως έγραψαν οι New York Times. Επίσης, αν μείνει κάποιος πιστός στην συνταγή της Μπολόνιας, απαιτούνται μακαρόνια ταλιατέλες και fettuccine φρέσκα για να παρασκευαστεί και όχι τα ριγκατόνι των Αμερικανών. Αυτή η συνταγή είναι τυπική επίσης της περιοχής της Τοσκάνης και την Ομπριας, και βασίζεται στο βοδινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

Λευκή μπολονέζ 

Και επειδή οι Αμερικανοί είναι ανορίοτοι κατάφεραν να προκαλέσουν ακόμη περισσότερο. Και έχει σχέση με το όνομα που έδωσαν στην …Μπολονέζ: λευκή Μπολονέζ. Κάτι που για τους ιταλούς δεν έχει κανένα νόημα: Είναι σαν να λες πίτσα με ανανά, ή κάτι τέτοιο. Για τους Ιταλούς τα μακαρόνια δεν είναι «ένα συνοδευτικό απλό πιάτο». Είναι κυρίως ένα κεντρικό σημείο της ιταλικής παράδοσης, ένα σύμβολο ταυτότητας και ενότητας όσο κανένα άλλο στη χώρα. Και όπως αναφέραμε δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Οπότε περιμένουμε και νέο επεισόδιο στην Ιταλο- Αμερικανική διένεξη για την μπολονέζ

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργόραμα: Από τη στήριξη στη δέσμευση και από το όραμα στην ελπίδα

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ αποτελεί μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα -από τα κάτω- πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν οι αλιείς της Αμοργού δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

ΣΥΡΙΖΑ – Σύρος: Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο - Πότε έρχεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...