Περικοπές ζήτησε, φυλακή θα λάβει

Εάν νομίζεται ότι μόνο στην Ελλάδα οι «ένοικοι» της Βουλής αρνούνται να αποχωριστούν τα «βασιλικά» τους προνόμια, τότε μάλλον δεν έχετε ακούσει τι γίνεται σε άλλες χώρες, όπως στη Λιβερία. Εκεί όπου ο Υπουργός Οικονομικός - και μάλιστα με βραβείο ως του Κορυφαίου Οικονομολόγου του κόσμου πριν από δύο χρόνια – ζήτησε από τους γερουσιαστές της χώρας του να προχωρήσουν σε περικοπές προνομίων κι αυτοί απάντησαν με διαταγή …σύλληψης, εάν δεν ζητούσε συγνώμη….

Διαβάστε την είδηση όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο… «  Πρόσφατα, είχε αναδειχθεί ο κορυφαίος υπουργός Οικονομικών της χρονιάς. Τώρα, βρέθηκε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της σύλληψης. Ο Αμαρά Κονέ δεν παρανόμησε. Απλά δυσαρέστησε τους γερουσιαστές της χώρας του. Ο λόγος; Τους ζήτησε να κόψουν τα προνόμιά τους.

Οι προσπάθειες του Κονέ να χτίσει από την αρχή την οικονομία της διαλυμένης από τον πόλεμο Λιβερίας του είχε χαρίσει πριν από δύο χρόνια το βραβείο του υπουργού Οικονομικών της χρονιάς, από τραπεζικό περιοδικό, με μεγάλη επιρροή, το οποίο εκδίδουν οι Financial Times.

Όμως, την Τρίτη η Γερουσία της Λιβερίας έδωσε εντολή για τη σύλληψή του, επειδή αρνήθηκε να απολογηθεί για την επιστολή που τους έστειλε, ζητώντας να περικόψουν τα προνόμια που απολαμβάνουν.

Η χώρα, η οικονομία της οποίας δοκιμάστηκε και από το ξέσπασμα του ιού Εμπολα το 2014, πρέπει να μειώσει κατά περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια τον ετήσιο προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Έτσι, ο Κονέ ζήτησε να περικοπούν και τα προνόμια των Γερουσιαστών.

Η είδηση της σύλληψής του προκάλεσε αντιδράσεις από συναδέλφους του, που τονίζουν ότι τιμωρείται επειδή απλά κάνει τη δουλειά του. «Οι γερουσιαστές είναι έξαλλοι με την πρόταση του Κονέ που τους ζητά να μειώσουν τον προϋπολογισμό τους», είπε ο αναπληρωτής του, Τζέιμς Κόλιε. «Πρέπει να κάνουν περικοπές περίπου 1,2 εκατ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν πράγματα όπως τα επιδόματα για οχήματα, σπίτια και άλλα. Πρόκειται για τα προσωπικά τους προνόμια. Είναι κατάχρηση της εξουσίας και ένας τρόπος για να τον εκφοβίσουν ώστε να μην προχωρήσουν οι περικοπές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν ο Κονέ έχει γλιτώσει τις χειροπέδες. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά από την εντολή σύλληψής του, αυτή άρθηκε προσωρινά όταν ένα μέλος της Γερουσίας κατέθεσε αίτημα για αναθεώρηση της εντολής. Όμως, κινδυνεύει να φυλακιστεί αν η αίτηση δεν στηριχθεί από την πλειοψηφία της γερουσίας, στην ψηφοφορία που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Κάτι που φαντάζει βέβαια απίθανο».

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr