ΠΝΑΙ: Πρόστιμο 500 ευρώ σε επιχείρηση γιατί δεν διακρίνονταν οι τιμές

Ξέρετε το σφουγγάτο; Είναι κάτι σαν ομελέτα. Αλλά δεν είναι… Μήπως είναι σουφλέ; Ή Ιταλική Fritatta ή μια Ισπανική Tortilla. Τίποτα απ όλα αυτά… Είναι κάτι το μοναδικό. Πιάτο που βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με συνταγή πολύ απλή: χτυπημένα αυγουλάκια, ανακατεμένα με κολοκυθάκια που έχουμε σοτάρει με κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά. Αλλά και φέτα και ότι άλλο θέλουμε….

Κι όμως αυτό το πολύ απλό κομμάτι σφουγγάτου μπορεί να κοστίσει ακόμη και 500 ευρώ. Όχι στον πελάτη αλλά στον ιδιοκτήτη με την μορφή προστίμου…

Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ροδιακή» το αρμόδιο τμήμα ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πρόσφατα επέβαλε πρόστιμο σε βάρος επιχείρησης (εστιατορίου) που λειτουργεί στο νησί των Κυκλάδων, επειδή σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές, διαπίστωσαν ότι οι τιμές που περιλαμβάνονταν στον τιμοκατάλογο του καταστήματος για διάφορα ήδη, ήταν δυσδιάκριτες και  διορθωμένες, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει σαφή εικόνα του κόστους.

Και το πρόστιμο επεβλήθη γιατί σε δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε στα είδη τεσσάρων τιμοκαταλόγων στα είδη «κολοκυθοκεφτέδες» και «σφουγγάτο» η τιμή ήταν γραμμένη με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ειδικότερα στο είδος «κολοκυθοκεφτέδες», η τιμή ήταν διορθωμένη και δυσδιάκριτη με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να ξεχωρίσει ποιο θα ήταν το ποσό που θα χρεώνονταν τελικά.

Όπως προβλέπεται από την σχετική διάταξη του νόμου, το πρόστιμο των 500 ευρώ πρέπει να πληρωθεί σε Δημόσια Οικονομική Εφορία της περιοχής όπου ανήκει η επιχείρηση.

Πρόστιμο επειδή επιχείρηση δεν είχε POS

Σε άλλους ελέγχους που έγιναν επίσης από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εντοπίστηκε τουριστική επιχείρηση σε μικρό νησί επίσης των Κυκλάδων να μην διαθέτει μηχάνημα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) παρά το ότι είχε λήξει η σχετική προθεσμία, με αποτέλεσμα να βεβαιωθεί αντίστοιχο χρηματικό πρόστιμο.