Ρωσία: Εκλογές σήμερα με δέλεαρ Smartphones και ipads

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες και στη Μόσχα για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, στις οποίες αναμένεται εκτός απροόπτου να θριαμβεύσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πιστώνεται το 70% της πρόθεσης ψήφου του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη χώρα. Δεδομένης της διαφοράς ώρας, πριν από την Μόσχα είχαν ήδη ανοίξει από χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα εκλογικά τμήματα στην ρωσική Άπω Ανατολή και την Σιβηρία. Περισσότερα από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στη Ρωσία από τις 08:00 τοπική ώρα.

Μια νίκη του Πούτιν θα τον οδηγήσει στο τιμόνι της χώρας ως το 2024 και θα ενισχύσει την θέση του ως ο μοναδικός ισχυρός άνδρας της Ρωσίας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση. Παρά το ..πόλεμο που δέχτηκε κυρίως για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, και για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, ή και τις εκλογές των Αμερικανών. Ατάραχος πάντως ολοκλήρωσε σε χαμηλό προφίλ την προεκλογική εκστρατεία συναντώντας αγρότες στο νότο της χώρας και με μία δίλεπτη ομιλία κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Κριμαία, πριν τραβήξει σέλφις με νέους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του '90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί. Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν. Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν πιστώνεται με το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.

Πρόσκληση σε νέους 

Λόγω της παντελούς έλλειψης σασπένς σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και μετά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας από τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, για τον οποίο υπήρξε μνεία να μην είναι σε θέση να θέσει υποψηφιότητα, κύριος στόχος του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια αυτής της άτονης προεκλογικής εκστρατείας ήταν να παρακινήσει τους ανθρώπους να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα, κυρίως τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και δεν έχουν γνωρίσει παρά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην ηγεσία της χώρας τους.

Κι έτσι φτάσαμε στα ... smartphones. Από το Καλίνινγκραντ, στο Βλαδιβοστόκ, στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, οι αρχές διοργανώνουν μια σειρά από διαγωνισμούς «Φωτογραφηθείτε στην κάλπη», όπου ζητούν από τους πολίτες να φωτογραφηθούν ενώ έχουν πάει στα εκλογικά κέντρα και να στείλουν τις φωτογραφίες τους προκειμένου να κερδίσουν καινούργια iPhones και iPads. Κάποιοι νικητές επίσης θα πάνε σπίτι τους με καινούργια ποδήλατα, σκούτερ, sleeping bags και μπάλες του μπάσκετ. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 28% των Ρώσων δηλώνει ότι σκοπεύει να ψηφίσει, ενώ άλλο 30% λέει ότι πιθανότατα θα ψηφίσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Δεκέμβριο το Levada Center, μια ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Μόσχας. Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι η προσέλευση θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλή όσο και στο 45%, πολύ κάτω από το στόχο του Κρεμλίνου και την προσέλευση του 62% στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Για να τραβήξουν τους ψηφοφόρους από την απάθεια τους, το Κρεμλίνο έχει ενορχηστρώσει μια πρωτοφανή διαφημιστική καμπάνια με προτροπές για συμμετοχή στις εκλογές σε πινακίδες, κουτιά γάλακτος και ΑΤΜ - μάλιστα στέλνει υπενθυμίσεις και μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που μεταφέρθηκε η ημερομηνία των εκλογών ώστε να συμπέσουν με την τέταρτη επέτειο της προσάρτησης του Κριμαίας από την Ουκρανία, γεγονός που είναι πολύ ​​δημοφιλές σε όλη τη Ρωσία - και οι αρχές ελπίζουν ότι η μετακίνηση θα προκαλέσει το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών ώστε να κάνουν το καθήκον τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ