Σαντορίνη: Ξενοδοχείο 40 δωματίων τον Ιούνιο έκανε μηδενική δήλωση (!!!)

Και το «πάρτι» φοροδιαφυγής καλά κρατεί στην Ελλάδα παρά τους συνεχόμενους ελέγχους… Μπορεί η «Βίλα Χουανίτα» και οι έρευνες των …«ισπανών» εφοριακών στη Μύκονο να κλέβουν φέτος την παράσταση, αλλά η ΑΑΔΕ ανακάλυψε πάνω από 2 ντουζίνες καταλύματα (και ξενοδοχεία ολόκληρα) που «ξέχασαν» να δηλώσουν στην εφορία ότι φέτος άνοιξαν, λειτουργούν, φιλοξενούν τουρίστες, εισπράττουν από πελάτες και -όσο να’ναι- κάτι πρέπει να πληρώνουν και οι «επιχειρηματίες» αυτοί στο Κράτος. Από μία νέα έρευνα Τουριστικών Καταλυμάτων που ξεκίνησε φέτος η ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ Ιουνίου 2019 με μηδενικά έσοδα από διανυκτέρευση (δηλαδή τίποτε!) διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 26 εξ αυτών είναι μισθωμένες και λειτουργούν πλήρως.

Θέλετε παραδείγματα και δη κοντά μας;  Η πιο χαρακτηριστική, εκείνη καταλύματος στη Σαντορίνη, που μπορεί να έχει 40 δωμάτια, αλλά δήλωσε μηδενικά έσοδα από διανυκτερεύσεις τον Ιούνιο (!!!)  Σε άλλη περίπτωση φοροδιαφυγής, στην Κορινθία, κατάλυμα με 80 δωμάτια υπέβαλε δήλωση με έσοδα ύψους 5.000 ευρώ, ενώ στην Κέρκυρα επιχείρηση 80 δωματίων δήλωσε 1.000 ευρώ. Και οι ιστορίες φοροδιαφυγής από τα τουριστικά καταλύματα δεν έχει τέλος. Στην Πάτμο, επιχείρηση με 25 δωμάτια δήλωσε έσοδα 500 ευρώ και για 25 δωμάτια στη Μεσσηνία δηλώθηκαν 4.500 ευρώ.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις φοροδιαφυγής που εντόπισε η ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια διασταυρώσεων που έκανε για 770 τουριστικά καταλύματα, με βάση τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν για τον Ιούνιο. Από αυτές τις διασταυρώσεις προέκυψε πάντως αύξηση των δηλωθέντων εσόδων από διανυκτέρευση και μεγαλύτερη συμμόρφωση φέτος συγκριτικά με αντίστοιχο δείγμα επιχειρήσεων που είχε ελεγχθεί κατά το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η απόκλιση μεταξύ εκτιμώμενου και δηλωθέντος τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές περιορίστηκε κατά τον φετινό έλεγχο στα 11,3 εκατ. ευρώ έναντι 21,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα συνολικά δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα των 770 καταλυμάτων τον Ιούνιο του 2019 ήταν αυξημένα κατά 10,9 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2018 ή κατά 14,59%.

Ελεγχοι με βαθμό επικινδυνότητας φοροδιαφυγής

Η ΑΑΔΕ κάνει ελέγχους στις επιχειρήσεις αυτές με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή, στις οποίες τις κατέταξε από τα ευρήματα των διασταυρώσεων που έκανε μεταξύ εκτιμώμενου και δηλωθέντος τζίρου για τον μήνα Ιούνιο. Από τις υποθέσεις αυτές οι 43 κατηγοριοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ως πολύ υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Από αυτές, δύο επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν δήλωση, οι 40 υπέβαλαν μηδενική δήλωση, ενώ σε μία υπόθεση η απόκλιση μεταξύ εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ. Άλλες 123 επιχειρήσεις κατατάχθηκαν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Με βάση τις διασταυρώσεις οι 94 από αυτές παρουσίασαν απόκλιση εκτιμώμενων και δηλωθέντων εσόδων για ποσό από 10.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ ενώ στις υπόλοιπες 29 η απόκλιση υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην κατηγορία μεσαίου κινδύνου κατατάχθηκαν 232 επιχειρήσεις για τις οποίες προέκυψε απόκλιση από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου κατατάχθηκαν 343 επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν απόκλιση χαμηλότερη των 10.000 ευρώ ή μηδενική.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr