Σαουδική Αραβία: Ανύπαντρα ξένα ζευγάρια στο ίδιο δωμάτιο ξενοδοχείου (!!!)

Σοκ... Είδηση που σίγουρα προκαλεί και αλλάζει τα δεδομένα σε ένα από τα πλέον συντηρητικά κράτη του κόσμου... Ο λόγος για τη Σαουδική Αραβία που κάνει άνοιγμα προς την Δύση ανακοινώνοντας σήμερα ότι τα ανύπανδρα ξένα ζευγάρια μπορούν πλέον να νοικιάσουν ένα δωμάτιο στα ξενοδοχεία χώρας, ενέργεια που έρχεται μερικές ημέρες αφότου ανακοινώθηκε πως άρχισαν να εκδίδονται τουριστικές βίζες.

Κατά το παρελθόν, τα ζευγάρια που ήθελαν να πάνε στο ξενοδοχείο έπρεπε να αποδεικνύουν πως είναι παντρεμένα. «Αυτό δεν απαιτείται πλέον από τους τουρίστες», αναφέρεται σε εγκύκλιο που απευθύνεται στα ξενδοχειακά ιδρύματα.

Στο ίδιο εγγραφο προστίθεται πως οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας έχουν επίσης τη δυνατότητα να νοικιάζουν μόνες δωμάτιο ξενοδοχείου, με επίδειξη μιας ταυτότητας, κάτι που απαγορευόταν έως πρόσφτατα.

 Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε στις 27 Σεπτεμβρίου πως αρχίζει για πρώτη φορά να χορηγεί τουριστικές βίζες, ανοίγοντας τις πόρτες της στους τουρίστες με στόχο τη διαφοροποίηση των εσόδων της, που προς το παρόν εξαρτώνται πλήρως από το πετρέλαιο.  Μέχρι τώρα, το βασίλειο χορηγούσε βίζα μόνο στους μουσουλμάνους προσκυνητές, τους μετανάστες και, εδώ και λίγο καιρό, στους θεατές αθλητικών συναντήσεων ή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Βέβαια, η ανακοίνωση ήρθε και με μία σειρά από οδηγίες, ή κανόνες καλής συμπεριφοράς που καλό είναι να αποφεύγουν οι – Δυτικοί – κυρίως επισκέπτες... Και αυτοί οι κανόνες έχουν σχέση με την δημόσια αξιοπρέπεια και αφορούν κυρίως την απρεπή ενδυμασία και την προκλητική συμπεριφορά στους δημόσιους χώρους.

Μάλιστα, ανάλογα με το μέγεθος του αδικήματος στο οποίο θα υποπέσει ο τουρίστας, θα του επιβάλλεται και πρόστιμο, το οποίο θα κυμαίνεται από 13 έως 1.600 δολάρια. Για παράδειγμα, οι γυναίκες τουρίστριες δεν θα υποχρεώνονται να φορούν την ολόσωμη αμπάγια και θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς συνοδό. Ωστόσο, θα πρέπει να φέρουν σεμνή αμφίεση. Επίσης, θα απαγορεύεται η επίσκεψη στους μη μουσουλμάνους στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας, ενώ η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ εξακολουθεί  να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως. 

Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι ένας από τους κύριους άξονες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος «Όραμα 2030» του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το οποίο έχει στόχο να προετοιμάσει τη μεγαλύτερη αραβική οικονομία για μια μεταπετρελαϊκή εποχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News