Σιέστα τέλος στην Ισπανία

Siesta… Mεσημβρινός σύντομος ύπνος που λαμβάνεται στις αρχές του απογεύματος ή μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ο ύπνος στη χρονική αυτή περίοδο της ημέρας είναι μια κοινή παράδοση στις θερμές χώρες. Ασκείται συνήθως στις χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Ισπανία, Ελλάδα, Φιλιππίνες, Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι προκύπτουν οφέλη από τον μεσημεριανό ύπνο όπως η μείωση του στρες και της αρτηριακής πίεσης..

Κι όμως στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ετοιμάζεται να παίξει το κεφάλι του καθότι μιλάει για «περικοπή». Όχι μισθού ή συντάξεων ή και επιδομάτων αλλά της σιέστας… Ναι σωστά διαβάσατε. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κινήσεις για τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά δύο ώρες, βάζοντας τέλος στη σιέστα, σε μία προσπάθεια ευθυγράμμισης με την υπόλοιπη Ευρώπη, να μπει δηλαδή η Ισπανία στον «21ο εργασιακό αιώνα». Πως θα γίνει αυτό; «Θα βρω μία κοινή άποψη για να σιγουρευτώ ότι η εργάσιμη ημέρα θα τελειώνει στις 6 μ.μ.», δήλωσε ο Ραχόι, σύμφωνα με τους Times. Οι Ισπανοί εργαζόμενοι συνήθως δουλεύουν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., όταν έχουν σιέστα έως και τριών ωρών και φεύγουν από την εργασία τους στις 8 μ.μ.

Και μάλιστα έχει ξεκινήσει τις επαφές και συνομιλίες με συνδικάτα και εργοδότες ώστε να τους πείσει για την άποψή του. Η σιέστα επινοήθηκε για να επιτρέπεται στους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα να αποφεύγουν την εξαντλητική ζέστη του μεσημεριού, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Παρότι όμως εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, η παραγωγικότητα των Ισπανών είναι πολύ χαμηλότερη. Επιτροπή του ισπανικού κοινοβουλίου ανέφερε το 2013 «Χρειαζόμαστε πιο  ευέλικτες ώρες εργασίας, να κόψουμε τα μεσημεριανά διαλείμματα, να βάλουμε όριο στα επιχειρηματικά μίτινγκ και να απαιτούμε ακρίβεια». Η έκθεση αυτή εξηγούσε ότι το «κόψιμο» της σιέστα θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής, θα αύξανε το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων και θα μείωνε το ποσοστό των γάμων που διαλύονται. Να σημειώσουμε τέλος ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυσή του κόμματός του εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αρκετές διαμαρτυρίες για την τόσο μεγάλη εργάσιμη ημέρα στην Ισπανία.

Με πληροφορίες από το newmoney.gr