Σκυλιά στη μάχη για το χρήμα στο... στρώμα

Ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επιμένει: λεφτά υπάρχουν και είναι αρκετά στα στρώματα. Κάνει λόγο για περίπου 20 δις ευρώ. Και θέλει να τα φέρει στις τράπεζες… Η μία κίνηση γίνεται μέσω της ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες μετά την αξιολόγηση και ήδη έχουν επιστρέψει περίπου δύο δις. Σε συνδυασμό με κίνητρα (όπως bonus έως και 5% για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών) κάτι γίνεται ενώ παράλληλα έχουμε και αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη μέσω του πλαστικού χρήματος. Όμως δεν είναι αρκετά. Και έτσι έχουμε τα …βαριά χαρτιά. Σύμφωνα με το Koolnews.gr το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αποκτήσει …σκυλιά που θα εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν μετρητά (!!!) Η σχετική απόφαση του υπουργείου δεν διευκρινίζει πού θα δραστηριοποιούνται τα σκυλιά, ωστόσο η δράση τους θα είναι αντίστοιχη με αυτή των σκυλιών της δίωξης ναρκωτικών σε αεροδρόμια, λιμάνια και αλλού.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Προμηθειών που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, συστήνεται επιτροπή (αποτελούμενη από εκπαιδευτές και συνοδούς σκύλων που υπηρετούν ήδη σε διάφορα τελωνεία) με σκοπό την αξιολόγηση τόσο των προσφορών όσο και της καταλληλότητας των σκύλων για εκπαίδευση και χρήση τους στην ανίχνευση ρευστών διαθέσιμων.

Σύμφωνα με το παράρτημα της απόφασης, οι προς επιλογή σκύλοι θα πρέπει:

1. Να προέρχονται κατά προτίμηση από τις φυλές Γερμανικός Ποιμενικός, Λαμπραντόρ ή Μαλινουά.

2. Να είναι κατά προτίμηση ηλικίας δώδεκα (12) έως είκοσι τεσσάρων (24) μηνών.

3. Να φέρουν σήμανση με ηλεκτρονική ταυτοποίηση (μικροτσίπ).

4. Να είναι εφοδιασμένοι α) με βιβλιάριο υγείας για τους σκύλους που προέρχονται από το εσωτερικό και β) διαβατήρια ΕΕ για αυτούς που προέρχονται από το εξωτερικό, στα οποία θα περιέχονται οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις υπογεγραμμένα από κτηνίατρο καθώς και ο αριθμός του ηλεκτρονικού εμφυτεύματος (μικροτσίπ).

5. Να έχουν εμφανές και ανεπτυγμένο το ένστικτο της ανίχνευσης - ανεύρεσης (ένστικτο καταδίωξης – pray drive) και επαναφοράς (retrieve) σε όλους τους χώρους όπου θα δοκιμάζονται με διάφορα παιχνίδια η άλλα αντικείμενα (μπαλάκια, σωλήνες, κλπ).

6. Να είναι κοινωνικοποιημένοι, ισορροπημένοι και χωρίς φοβίες σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και με ένδειξη φυσιολογικής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους.

7. Να είναι ψυχολογικά υγιείς και να μην παρουσιάζουν νεύρα ή νευρωτικό χαρακτήρα.

8. Να έχουν χαμηλή παρόρμηση εκδήλωσης του ενστίκτου προστασίας (defense drive).

9. Να είναι απόλυτα υγιείς.

Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να έχουν απαιτήσεις …πληρωμής γιατί τα εκπαιδευμένα σκυλιά που έχουν σήμερα οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάτι μήνες … απλήρωτα