Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΣοκ... Εργοδότης απέλυσε εργαζόμενους γιατί δεν επέστρεψαν δώρο Χριστουγέννων

Σοκ… Εργοδότης απέλυσε εργαζόμενους γιατί δεν επέστρεψαν δώρο Χριστουγέννων

|

Εργαζόμενοι επιχείρησης εστίασης στη Λάρισα, κατήγγειλαν χθες στην Επιθεώρησης Εργασίας πως απολύθηκαν επειδή δεν… επέστρεψαν στους εργοδότες τους το δώρο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την υπόδειξη!

Εργαζόμενοι επιχείρησης εστίασης στη Λάρισα, κατήγγειλαν χθες στην Επιθεώρησης Εργασίας πως απολύθηκαν επειδή δεν… επέστρεψαν στους εργοδότες τους το δώρο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με την υπόδειξη! Πολλές επιχειρήσεις, λόγω της υποχρεωτικότητας καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και προκειμένου να εμφανίζονται νόμιμες, το πιστώνουν εμπροθέσμως στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις «ανάγκες» των εργοδοτών και για να μη χάσουν τη θέση τους ή το επέστρεφαν ή το συμψήφιζαν με τις μηνιαίες αποδοχές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη επιχείρηση, πέντε αρχικά εργαζόμενοι, φοιτητές κατά πλειοψηφία, με ημιαπασχόληση, επαναστάτησαν και αποφάσισαν να μη το επιστρέψουν. Ο εργοδότης έχοντας διαμηνύσει και ξεκάθαρα αποσαφηνίσει πως οι συμβάσεις εργασίας, για όσους δεν επιστρέφουν το δώρο, θα καταγγελθούν, προχώρησε στην απόλυση των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές μίλησε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ για συνηθισμένη πρακτική που όσο οι εργαζόμενοι ανέχονται αυτή πολλαπλασιάζεται. «Υπάρχει εταιρία σεκιούριτι στη Λάρισα που έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο άνθρωπο να βρίσκεται μαζί με τους εργαζόμενους στο ATM για να παίρνει το δώρο πίσω με την ανάληψή του! Οι καταγγελίες στο ΕΚΝΛ είναι δεκάδες, δυστυχώς όμως γίνονται αφού οι υπάλληλοι που το έχουν υποστεί έχουν χάσει τη δουλειά τους και έρχονται σε μας λέγοντάς μας ότι οι πρώην εργοδότες τους τους χρωστούν χρήματα. Επίσης, αυτό που κάνουν αρκετοί εργοδότες στο εμπόριο, την εστίαση, τη βιομηχανία είναι να φαίνεται πως καταβάλλουν πχ 700 ευρώ μισθό και να ζητούν και να παίρνουν πίσω από τον εργαζόμενο τα 200 ευρώ. Όσο για το ωράριο, τις υπερωρίες και τις Αργίες δεν τηρείται τίποτα» τονίζει ο κ. Τσιαπλές.

Η ανακοίνωση του ΕΚΝΛ

 «Όσο και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να παρουσιάσει μια πλαστή εικόνα, επιστροφής τάχα στην «κανονικότητα», η εργασιακή ζούγκλα με τις μ ειώσεις μισθών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους, που έχει συνδιαμορφώσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, με την ψήφιση πάμπολλων αντεργατικών νόμων, γίνεται όλο και πιο άγρια, αφού πολλοί εργοδότες αξιοποιούν αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο και πάνε ακόμα παραπέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι πολλοί εργοδότες και φέτος δεν κατέβαλαν καν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, ενώ πολλοί επίσης είναι οι εργοδότες που το καταθέτουν στον τραπεζικό λογαριασμό του κάθε εργαζόμενου και μετά τον εξαναγκάζουν με την απειλή της απόλυσης, να επιστρέψει είτε το σύνολο του ποσού, είτε ένα μέρος αυτού πίσω.

Αυτό το πρόβλημα έχει επεκταθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια και στην καταβολή των μηνιαίων μισθών, αφού υπάρχουν και στην περιοχή μας, εργοδότες που καταβάλουν κανονικά τον μισθό στον τραπεζικό λογαριασμό του εργαζόμενου και τον εξαναγκάζουν μέρος αυτού να το επιστρέψει πίσω στον εργοδότη, κάτω από την απειλή της απόλυσης.

Επιπλέον σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορών, κ.α, αλλά και σε βιομηχανίες-βιοτεχνίες, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, αλλά στην πράξη εξαναγκάζονται με τον φόβο της απόλυσης, να εργάζονται 8 και παραπάνω ώρες ημερησίως, χωρίς όμως να αμείβονται και χωρίς να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες.

Σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι έχουν αρκετούς μήνες να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Σε πολλές επιχειρήσεις εξαναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες ή και αργίες χωρίς ποτέ να πληρώνονται γι’ αυτές, σε άλλες να τους δίνουν κουπόνια έναντι του μισθού ή της υπερωρίας που δούλεψαν, σε μια σειρά επιχειρήσεις να μην τους ασφαλίζουν για όλα τα ημερομίσθια που πραγματοποίησαν μέσα σε κάθε μήνα.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους-νες, να πάψουν να αποδέχονται μοιρολατρικά και παθητικά αυτήν την άθλια κατάσταση. Να πάψουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι έτσι θα γλιτώσουν την απόλυση. Η πείρα δείχνει ότι ούτε την θέση εργασίας έχει κανείς διασφαλισμένη αν δεν αντιδρά στην άγρια εκμετάλλευση, ούτε θα αποφύγει χειρότερες καταστάσεις. Οι εργοδότες πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους, στον φόβο και στην ανοχή των εργαζόμενων ξεσαλώνουν και θα συνεχίσουν έτσι όσο οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν.

Μπορούμε να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την αθλιότητα και τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, μόνο με οργάνωση στα σωματεία και συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση. Ολοι για έναν και ένας για όλους. Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, είναι στήριγμα για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αλλά χωρίς τους ίδιους τους εργαζόμενους που συνθλίβονται από τα προβλήματα δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, καλεί όσους εργαζόμενους – εργαζόμενες είτε δεν πήραν καθόλου δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους, είτε εξαναγκάστηκαν με την απειλή της απόλυσης να επιστρέψουν είτε το σύνολο του δώρου, είτε ένα μέρος, όσους είναι απλήρωτοι επι μήνες, όσους προσλαμβάνονται με 4ωρα και δουλεύουν 8ωρα χωρίς να πληρώνονται και να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες, το ίδιο όσοι δεν πληρώνονται για υπερωρίες, αργίες, να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, τηλέφωνο 2410 250708), στα σωματεία των κλάδων τους, αλλά και να τα καταγγέλλουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο ΙΚΑ, που πρέπει από την πλευρά τους να πυκνώσουν του ελέγχους στις επιχειρήσεις».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της