Το Σύνταγμα είπε "όχι" στο δώρο της Νορβηγίας προς τη Φινλανδία

Δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο δώρο. Όμως δεν ήταν αυτό που δεν επιτρέπει στην ολοκλήρωση της δωρεάς. Αλλά η …γραφειοκρατία. Και για να μην χαθούμε στη μετάφραση, η κυβέρνηση της Νορβηγίας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα νομικά ζητήματα που εγείρονται από τη δωρεά βουνού (!!) στην γείτονα χώρα Φινλανδία, κάτι που ήθελαν οι κάτοικοι των δύο χωρών και έτσι το δώρο για τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Ρωσία αναμένεται να είναι κάτι διαφορετικό.

Οι κάτοικοι της βόρειας Νορβηγίας είχαν προτείνει να δωρίσουν το βουνό Χάλτι, με υψόμετρο 1.361 μέτρα, στους καλούς γείτονες Φινλανδούς για να γιορτάσουν με αυτόν τον τρόπο τα "γενέθλια" της χώρας. Απώτερος στόχος ήταν να διορθωθεί μια γεωγραφική "αβλεψία", επειδή το ψηλότερο σημείο της Φινλανδίας (1.324 μέτρα) βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Χάλτι και όχι στην κορυφή του.

Προς μεγάλη απογοήτευση των 17.000 Νορβηγών και Φινλανδών που στήριξαν την εκστρατεία αυτή μέσω του Facebook, νομικά και συνταγματικά κωλύματα δεν επιτρέπουν στο Όσλο να αποδείξει τη γενναιοδωρία του.

"Αυτή η δημιουργική πρόταση βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση στην κοινή γνώμη. Την χαιρετίζω και διακρίνω σ' αυτήν μια σαφή ένδειξη των στενών σχέσεων μεταξύ Νορβηγίας και Φινλανδίας", γράφει η Νορβηγή πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε επιστολή της προς τον δήμαρχο της κοινότητας Κάφγιορντ, τον Σβέιν Λέιρος, που είχε την πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών. Οι αλλαγές των συνόρων "εγείρουν σύνθετα νομιμά ζητήματα, ορισμένα εκ των οποίων σχετίζονται με το Σύνταγμα της Νορβηγίας" το οποίο εγγυάται το "αδιαίρετο" της χώρας, εξήγησε η Σόλμπεργκ.

"Θα σκεφτούμε κάποιο άλλο κατάλληλο δώρο για τα γενέθλια της Φινλανδίας", πρόσθεσε.

"Απογοητεύτηκα, αλλά σέβομαι το γεγονός ότι η απόφαση εξαρτάται από την πρωθυπουργό", είπε ο Λέιρος. Όμως ο συνταξιούχος Νορβηγός χαρτογράφος Μπγιορν Γκέιρ Χάρσον, ο άνθρωπος που κίνησε αρχικά το ζήτημα, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι δεν το βάζει κάτω και δεν θα δεχτεί το "Όχι" ως απάντηση.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν γίνει, η παραχώρηση της κορυφής του βουνού Χάλτι στη Φινλανδία θα σήμαινε ότι το μέγεθος της χώρας θα αυξανόταν κατά μια έκταση ίση με το ένα τρίτο ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Θα αρκούσε να μετακινηθούν τα σύνορα κατά 31 μέτρα, πρόσθεσε ο Χάρσον. Η διατύπωση του Συντάγματος για το αδιαίρετο της χώρας, υποστήριξε, αντικατοπτρίζει τους φόβους που υπήρχαν στις αρχές του 19ου αιώνα ότι η Νορβηγία θα μπορούσε να κατακερματιστεί από τις μεγάλες δυνάμεις, όχι την πιθανότητα να χάσει λίγα τετραγωνικά μέτρα σε μια άγονη οροσειρά της Αρκτικής. Η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία στις 6 Δεκεμβρίου 1917.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ