Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΤα κατσίκια και η Ικαρία

Τα κατσίκια και η Ικαρία

|

Σαν βγείτε στον πηγαιμό για Ικαρία, έχετε τον νου σας… στα κατσίκια. Το ανυπότακτο ζώο φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Ενδεικτικά, το 2012 σημειώθηκαν έξι σοβαρά τροχαία εξαιτίας των ζώων, που αιφνιδιάζουν τους οδηγούς στο ορεινό νησί. Ωστόσο, οι Ικαριώτες σπάνια αποφασίζουν να καταγγείλουν το περιστατικό, γιατί το θεωρούν… ρουφιανιά! Η ρίζα του κακού, βέβαια, βρίσκεται στον υπερπληθυσμό των κατσικιών, που συνδέεται με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που δίνονται μέχρι και σήμερα για την εκτροφή κατσικίσιου κρέατος, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη εντός της Ε.Ε.

Οι περίφημοι, όμως, «κατσικάδες» φαίνεται να δηλώνουν περισσότερες εκτάσεις βόσκησης από τις υπάρχουσες. «Προμηθεύονται τα ζώα και τα αφήνουν χωρίς επιτήρηση ούτε κτηνιατρική επίβλεψη να βοσκούν, επί της ουσίας λυμαίνονται τόσο δασικές εκτάσεις όσο και καλλιεργήσιμες» επισημαίνει ο Δημήτρης Λεσσές, ορειβάτης και μελετητής της ικαριώτικης λαογραφίας «στο δάσος του Ράντη, ένα εκ των παλαιότερων στα Βαλκάνια, δεν υπάρχουν πλέον δένδρα χαμηλότερο από 1,5 μέτρο». Οι οικολογικές συνέπειες είναι ανυπολόγιστες, «τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα, διάβρωση εδάφους, ενώ τίθεται και κίνδυνος ερημοποίησης».

Ωστόσο, σοβαρότερες είναι οι συνέπειες στις ισορροπίες της τοπικής κοινωνίας. Το Ειρηνοδικείο Ικαρίας διαχειρίζεται καθημερινά αντιδικίες μεταξύ ιδιοκτητών κατσικιών και αγροτών, των οποίων οι καλλιέργειες πλήττονται από τις επιδρομές των ζώων. «Οι ποινές των δικαστηρίων συνήθως είναι πολύ χαμηλότερες από τις επιδοτήσεις για τα κατσίκια, με αποτέλεσμα να μην συνετίζονται οι κατηγορούμενοι» λέει με πικρία ενάγων στην «Κ». Εξ ου και πολλοί περνούν στην αυτοδικία, σκοτώνοντας κατσίκια ως αντίποινα. «Παρά την επιδότηση για εκτροφή κατσικιών, το νησί μας δεν διαθέτει σφαγείο, οπότε δυσχεραίνονται η εξαγωγή και εμπορία τους» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, επ. καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανισορροπία επήλθε «όταν το παραδοσιακό σύστημα περιφραγμένης βόσκησης με τους φράκτες, που διαχώριζε τις κτηνοτροφικές εκτάσεις από τις γεωργικές, αλλά και από τα χωριά, καταργήθηκε». Παράλληλα, στο νησί δεν ενδημούσε ποτέ η κουλτούρα του ποιμένα, «οι άνθρωποι ασχολούνταν λίγο – πολύ με όλα και δεν επιτηρούσαν συστηματικά τα ζώα τους». Το κατσικίσιο κρέας καταναλώνεται κατ’ εξοχήν στα πανηγύρια του νησιού, που εσχάτως έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή και μεταξύ των ξένων επισκεπτών. «Οι Ικαριώτες έχουμε πάψει να αγοράζουμε από εκεί, όπου μέχρι πρόσφατα πουλιόταν μέχρι και 22 ευρώ το κιλό χωρίς απόδειξη, για να δείξουμε τη δυσφορία μας» δηλώνει κάτοικος του νησιού. Κάπως έτσι, διαιωνίζεται η προαιώνια «κόντρα» του καλλιεργητή και του βοσκού.

Αγριοκούνελλα 

Λίγα ναυτικά μίλια απόσταση από την Ικαρία, στη Λήμνο, η πέτρα του αναθέματος πέφτει στα… αγριοκούνελα. Τα συμπαθέστατα ζώα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, ρημάζοντας τις καλλιέργειες – σιτηρά και αμπέλια. Τα κουνέλια ταλανίζουν τόσο την τοπική κοινωνία, το 2005 είχε διοργανωθεί πανλημνιακό συλλαλητήριο, απαιτώντας τη συμβολή των Αρχών. Για την αντιμετώπιση του εχθρού, που έχει γίνει ιδιαίτερα απειλητικός από το 1995, έχουν επιστρατευθεί πολλά μέσα. «Εχουμε χρησιμοποιήσει παγίδες, έχουμε απελευθερώσει κουνάβια στους αγρούς, έχουμε πραγματοποιήσει νυχτερινό κυνήγι» αναφέρει ο Μάκης Μουστάκας, «στόχος μας είναι να ελέγξουμε τον πληθυσμό, όχι να τα εξολοθρέψουμε». Κανένα μέσο, πάντως, δεν απέδωσε. «Είχε προταθεί μέχρι και η επιμόλυνση του είδους από μικρόβιο, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απέρριψε ως αθέμιτο και επικίνδυνο τρόπο» θυμάται ο κ. Γιαννίρης, που θεωρεί ως λύση τον συνδυασμό συρματοπλεγμάτων σε σχήμα σαλιγκαριού και παγίδες, αλλά και την τελική σφαγή και εμπορία του θηράματος. Ως αιτίες της εν λόγω μάστιγας ο δρ Βασίλης Κοντσιώτης αναφέρει στη διατριβή του τη μείωση του πληθυσμού στο νησί και επομένως τον περιορισμό της ανθρώπινης όχλησης στο είδος, τους ελάχιστους φυσικούς εχθρούς του ζώου, αλλά και την ασθένεια που το έπληξε το 1987 και είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της θήρας επί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Φαίνεται, όμως, ότι, όταν τα μικρά ζωάκια «έγιαναν», πήραν… την εκδίκησή τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί