Τήνος - Ανεμογεννήτριες: Εδωσαν κλήση σε κοπέλα που λόγω τραυματισμού είναι καθηλωμένη στο σπίτι της (!!!)

".... Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειρηνική παράσταση και πορεία διαμαρτυρίας από συμπολίτες μας εξ αιτίας των γεγονότων αυτών. Οι συμμετέχοντες στην πορεία τήρησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού (μάσκες - αποστάσεις) καθ όλη την διάρκεια αυτής. Οι αρχές (αστυνομία, λιμενικό σώμα) παρακολούθησαν την πορεία αυτή αλλά ουδέποτε επέβαλαν περιορισμούς ούτε ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες αν η δημόσια αυτή συνάθροιση κρίνεται παράνομη.  Την επόμενη ημέρα, πολλοί συμπολίτες μας κλήθηκαν τηλεφωνικά να επισκεφτούν το Λιμεναρχείο χωρίς να τους εξηγηθεί επακριβώς ο λόγος της επίσκεψης αυτής. Τελικώς, η αστυνομία και το λιμενικό σώμα έως σήμερα 28 Δεκέμβρη 2020, έχουν επιδόσει με διάφορους τρόπους (στα σπίτια, στον δρόμο) πράξεις επιβολής προστίμου 300€ για αναίτια μετακίνηση - συμμετοχή σε ομάδα διαδήλωσης κατά των ανεμογεννητριών, σε αρκετούς μας συμπολίτες, πολλοί από τους οποίους ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ στην εν λόγω διαμαρτυρία, πολλώ δε μάλλον στα σημεία και τις ώρες που τους καταλογίζεται...."

Μέρος της ανοιχτής επιστολής προς τη Δημοτική Αρχή Τήνου που εστάλη χθές 28 Δεκεμβρίου στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου Πέτρο Μαρκουίζο από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης "Κοινό Τηνίων", Πέτρο Κουσουνάδη και με αίτημα τι άλλο από την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να υπάρξει υπερασπιστική γραμμή για τους πολίτες του νησιού που βρίσκονται κατηγορούμενοι για ... πρόθεση και όχι συμμετοχή σε διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών... Στη προσπάθεια, δηλαδή που κάνουν οι πολίτες του νησιού για να σταματήσει η καταπάτηση από τους ...επενδυτές που έρχονται με τις ευλογίες της Κυβέρνησης...

Το πιο εντυπωσιακό όμως δεν είναι η επιστολή αυτή καθεαυτή αλλά οι κλήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δείχνει το μέγαθος της τρομοκρατίας που υφίστανται οι κάτοικοι της Τήνου εδώ και αρεκτούς μήνες..  Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Αυγή» ανήμερα της τρίτης εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών στην Τήνο, στις 23 Δεκεμβρίου, και της παράνομης αποθήκευσής τους σε οικόπεδο στο νησί, περίπου 100 κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη χώρα (σ.σ. βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία) και έξω από το αστυνομικό τμήμα τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις.

Από την επόμενη μέρα, παραμονή Χριστουγέννων, η αστυνομία και το Λιμενικό άρχισαν να καλούν μια σειρά από πολίτες για να τους επιδώσουν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για την παρουσία τους στην κινητοποίηση. Μόνο που κάποια από τα πρόστιμα αφορούσαν πολίτες οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ στις κινητοποιήσεις. Δύο απ’ αυτούς είναι ο Γρηγόρης Μαρτούλας και η σύντροφός του. Όπως εξηγεί ο Γ. Μαρτούλας, που τάσσεται ανοιχτά κατά της εγκατάστασης αιολικών στο νησί, δεν θα είχε πρόβλημα να παραδεχτεί την παρουσία του στη διαδήλωση. «Θα την υπερασπιζόμουν και θα έλεγα ότι είναι δικαίωμά μου να διαδηλώνω τηρώντας τα μέτρα. Τώρα όμως δεν κατέβηκα, όπως και η γυναίκα μου, που δέχτηκε επίσης κλήση και δεν έχει κατέβει ποτέ σε καμία πορεία».

Κλήση σε άτομο με πόδι στον γύψο

Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται τουλάχιστον ακόμη τέσσερις Τηνιακοί, από τους οποίους δέχτηκαν κλήσεις ακόμη μία γυναίκα η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στο φαρμακείο που λειτουργεί και είχε εφημερία και μία κοπέλα η οποία βρίσκεται καθηλωμένη στο κρεβάτι εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς έχει σπάσει το πόδι της.

Κατά τον ίδιο πρόκειται για μια επιχείρηση εκφοβισμού του κινήματος ενάντια στα αιολικά. «Έχουν φακελώσει κάποιους ανθρώπους και κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι, φαίνεται ότι πως θα λαμβάνουμε από μια κλήση».

Στην ίδια θέση βρίσκεται και ο δημοτικός σύμβουλος με την ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Κοινό Τηνίων» Πέτρος Κουσουνάδης. Στον ίδιο επιδόθηκε η κλήση στο σπίτι του. «Στην κλήση του Γρηγόρη έλεγε πάνω ότι κατελήφθη. Σημαίνει δηλαδή ότι τον πιάσανε.  Ότι έγινε έλεγχος. Μόνο που ούτε τον πιάσανε γιατί δεν ήταν εκεί, ούτε έγινε γενικώς κάποιος επιτόπιος έλεγχος. Δεν προηγήθηκε καν προειδοποίηση».

Οι αστυνομικοί φαίνεται να αντιλήφθηκαν το λάθος και στην κλήση που παρέδωσαν στον Π. Κουσουνάδη «το ‘κατελήφθη’ είχε σβηστεί με ένα μαρκαδοράκι και είχε γίνει ‘διαπιστώθη’...». Από όλους τους κατοίκους που καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα θα γίνει ένσταση. «Ακόμη και ο καινούργιος νόμος μάς δίνει κανονικά το δικαίωμα στην αυθόρμητη συνάθροιση. Αν η αστυνομία ήθελε να την κρίνει παράνομη, έπρεπε να έρθει επιτόπου και να μας προειδοποιήσει, όπως έκανε στις προηγούμενες διαμαρτυρίες».

Ο δημοτικός σύμβουλος του «Κοινού Τηνίων» προσθέτει όμως και μια άλλη, μάλλον όχι τυχαία, εξέλιξη που σχετίζεται με τη μήνυση της εταιρείας εις βάρος 70 πολιτών για κινητοποίηση ενάντια στα αιολικά που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου του 2020.  Όπως λέει, από τις αρχές Δεκεμβρίου το Α.Τ. Τήνου ξεκίνησε να καλεί πολίτες για απολογία. Δηλαδή, «την ίδια περίοδο που έρχονταν τα πλοία έπαιρναν πρώτα τον κόσμο και του ανακοίνωναν ότι έχει ποινική διαδικασία που τρέχει εις βάρος του»...

133923191_3666221943445907_5211885187252783449_n.jpg

Η Επιστολή για έκτακτη συνεδρίαση

Και τέλος παραθέτουμε την πλήρη επιστολή που έστειλε ο κος Κουσουνάδης - εκ μέρους της Παράταξης "Κοινό Τηνίων" προς τη Δημοτική Αρχή και το πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για έκτακτη συνεδρίαση ...  "Κύριε Πρόεδρε, Γνωρίζετε φυσικά όσα ανήκουστα συνέβησαν στις 23 Δεκέμβρη 2020 τα ξημερώματα, σχετικά με την διέλευση και την εναπόθεση τμημάτων ανεμογεννητριών σε σφραγισμένο από την πολεοδομία Τήνου οικόπεδο και για τις σχετικές καταγγελίες του Δημάρχου Τήνου.

Τα γεγονότα αυτά και η εκτός νομίμων ορίων πλέον, αδιαφορία για την γνώμη της τοπικής κοινωνίας και για τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, διαδόθηκαν όπως ήταν φυσικό και στους κατοίκους του νησιού με μεγάλη ταχύτητα.

Το ίδιο απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειρηνική παράσταση και πορεία διαμαρτυρίας από συμπολίτες μας εξ αιτίας των γεγονότων αυτών. Οι συμμετέχοντες στην πορεία τήρησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού (μάσκες – αποστάσεις) καθ όλη την διάρκεια αυτής. Οι αρχές (αστυνομία, λιμενικό σώμα) παρακολούθησαν την πορεία αυτή αλλά ουδέποτε επέβαλαν περιορισμούς ούτε ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες αν η δημόσια αυτή συνάθροιση κρίνεται παράνομη.

Την επόμενη ημέρα, πολλοί συμπολίτες μας κλήθηκαν τηλεφωνικά να επισκεφτούν το Λιμεναρχείο χωρίς να τους εξηγηθεί επακριβώς ο λόγος της επίσκεψης αυτής. Τελικώς, η αστυνομία και το λιμενικό σώμα έως σήμερα 28 Δεκέμβρη 2020, έχουν επιδόσει με διάφορους τρόπους (στα σπίτια, στον δρόμο) πράξεις επιβολής προστίμου 300€ για αναίτια μετακίνηση – συμμετοχή σε ομάδα διαδήλωσης κατά των ανεμογεννητριών, σε αρκετούς μας συμπολίτες, πολλοί από τους οποίους ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ στην εν λόγω διαμαρτυρία, πολλώ δε μάλλον στα σημεία και τις ώρες που τους καταλογίζεται.

Θεωρούμε ότι το ζήτημα φτάνει σε σημείο να παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των συμπολιτών μας καθώς κανένας πολίτης δεν μπορεί να ζει με τον φόβο ότι ακόμη και παραμένωντας σπίτι του, μπορεί να “αναγνωριστεί” ως παραβάτης και να του επιδοθεί πρόστιμο από τα όργανα της τάξης.

Οφείλουμε με κάθε τρόπο να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι άσκησαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην συνάθροιση (Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 11), αλλά ακόμη περισσότερο όσους τιμωρούνται χωρίς καν να ήταν παρόντες. Ζητάμε εκτάκτως την συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου με μόνο θέμα την υπεράσπιση των αθώων συμπολιτών μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News