Τους έβγαλε τυφλούς, απολύθηκε αλλά ζητάει επιστροφή στο Δημόσιο

Ούτε ένα, ούτε δέκα, ούτε εκατό. Αλλά διακόσια τριάντα πέντε πιστοποιητικά πλήρους τύφλωσης ή χαμηλής αντίληψης φωτός, που οδήγησαν σε αντίστοιχο αριθμό πιστοποιητικών τυφλότητας σε ένα νησί του Αιγαίου, χορήγησε οφθαλμίατρος του νησιού σε διάστημα 22 ετών με αποτέλεσμα να παυθεί από τα καθήκοντά της με ομόφωνή απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Τα πιστοποιητικά εκδόθηκαν εντός των 22 ετών (1989-2011) που υπηρετούσε στο δημόσιο νοσοκομείου του νησιού και ήταν αρκετά για να εκδοθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, την ακύρωση της οποίας ζητεί με προσφυγή της στο ΣτΕ, η οφθαλμίατρος.   

Σύμφωνα με το πειθαρχικό μάλιστα η ζημία που υπέστη το δημόσιο ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, αφού τους χορηγήθηκαν επιδόματα τυφλότητας με το σκεπτικό ότι ήταν "πρακτικά τυφλοί", αφού η όρασή τους και στα δύο μάτια ήταν κάτω από το 1/20 . Η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στην οφθαλμίατρο αφορά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος, ενώ ποινικά της αποδίδεται το αδίκημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης κατά συρροή και της απλής συνέργειας σε απάτη κατ΄επάγγελμα και συνήθεια.

Λογικό ποσοστό

Και τώρα; Η εν λόγω οφθαλμίατρος κατέθεσε προσφυγή (πέραν των νομικών ζητημάτων όπως παραγραφή, αναρμοδιότητα πειθαρχικού, μη κλήση σε απολογία κλπ) και στην οποία ανάμεσα στα άλλα επικαλείται και ιατρικά στατιστικά. Σύμφωνα με αυτά, όπως λέει η γιατρός, είναι λογικό το ποσοστό των "τυφλών" που εντόπισε, αφού δείχνουν πως μεταξύ υγιούς και τυφλού πληθυσμού η αντιστοιχία είναι ένας τυφλός ανά 300 κατοίκους, άρα σε συνάρτηση με την αναλογία  του πληθυσμού του νησιού δεν έχει διαπράξει λάθος.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής υποστηρίζει ότι έχει επέλθει παραγραφή των πειθαρχικών παραπτωμάτων που της αποδίδονται και ότι η ποινή επιβλήθηκε από αναρμόδιο πειθαρχικό όργανο, αφού αρμόδιο σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, είναι το κεντρικό συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ. Η οφθαλμίατρος αποδίδει, επίσης, σωρεία παραβάσεων στην όλη πειθαρχική διαδικασία που τηρήθηκε. Και τέλος επισημαίνει ότι στο ποινικό σκέλος που εκκρεμεί της καταλογίζουν μόνο 8 ανάλογες περιπτώσεις και όχι 235, όπως στο πειθαρχικό.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News