Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαράξεναΤο τρελό, ακραίο σενάριο που μπορεί στις 19 Δεκεμβρίου να μην κάνει...

Το τρελό, ακραίο σενάριο που μπορεί στις 19 Δεκεμβρίου να μην κάνει πρόεδρο τον Τραμπ

|

Χιλιάδες υπογραφές ζητούν «άπιστους εκλέκτορες» που μπορούν να αλλάξουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Aν και η Χίλαρι Κλίντον τον ξεπέρασε αριθμητικά σε συνολικούς ψήφους πολιτών, ο Τραμπ κέρδισε τους εκλέκτορες, έχοντας για την ώρα 279 έναντι της υποψήφιας των Δημοκρατικών που συγκεντρώνει 229, και αυτό τον στέλνει στον Λευκό Οίκο.

Όμως μένει ακόμη κάτι τυπικό να γίνει και αυτό είναι που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να εμποδίσουν.  

Θεωρητικά είναι ακόμη πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να μην γίνει Πρόεδρος. Βέβαια όλο αυτό το σχεδόν ανέφικτο σενάριο εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από την έγκριση που θα δώσει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων και το σύνθετο σύστημα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ μπορεί λοιπόν να κέρδισε τις εκλογές παίρνοντας τις περισσότερες ψήφους στο Εκλεκτορικό Κολέγιο (σ.σ. σώμα εκλεκτόρων που αναδεικνύονται κατά τις εθνικές εκλογές σε κάθε πολιτεία και με τη σειρά τους εκλέγουν τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) συγκριτικά με την Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο αν κανείς το εξετάσει αυστηρά και νομικά, δεν είναι η εκλογή που μόλις έγινε που έχει σημασία: είναι εκείνη όπου τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολεγίου θα παραστούν και θα εκπροσωπήσουν τους ψηφοφόρους τους και θα επιλέξουν τον υποψήφιό τους.

Αυτό πρόκειται να συμβεί στις 19 Δεκεμβρίου, σε συναντήσεις σε κάθε Πολιτεία όπου όλοι οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών ή των Δημοκρατών -ανάλογα με το πώς ψήφισε κάθε πολιτεία- θα ρίξουν την ψήφο τους.    

Και είναι σχεδόν βέβαιο πως η έκβαση θα είναι η ίδια έτσι κι αλλιώς, με τους περισσότερους από τους εκλέκτορες να ψηφίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ κάνοντάς τον Πρόεδρο. Αλλά, θεωρητικά αυτό θα μπορούσε και να μην συμβεί.

Τα μέλη του Εκλεκτορικού Κολεγίου θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν γνώμη και να γίνουν αυτό που είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως «άπιστος εκλέκτορας» («faithless elector»), οπότε να δώσουν τη ψήφο τους σε κάποιον άλλο υποψήφιο για Πρόεδρο από εκείνον που εκπροσωπούν ή να μην ψηφίσουν και καθόλου. Κι αυτό ακριβώς το φαινόμενο είναι που δημιουργεί αυτή τη στιγμή ελπίδα σε πολλούς πως ίσως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γίνει τελικά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αν και είναι σχεδόν απίθανο να υπάρξει μια τέτοια ανατροπή, η διαδικασία δείχνει πως ο δρόμος του Τραμπ για την προεδρία μάλλον δεν θα είναι και τόσο εύκολος.   Ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να ελπίζουν και να απευθύνουν έκκληση για στήριξη του σεναρίου μεσώ μιας διαδικτυακής καμπάνιας στο change.org. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτό το άρθρο 752.000 άνθρωποι είχαν ψηφίσει το αίτημα προς τους εκλέκτορες το οποίο ζητά να αλλάξουν γνώμη και να σεβαστούν αυτό που ψήφισαν οι περισσότεροι.   Αν αρκετοί εκλέκτορες επαναστατήσουν, τότε η διαδικασία συνεχίζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων – τα μέλη της οποίας θα είναι σε θέση να επιλέξουν άλλον υποψήφιο ο οποίος είχε κερδίσει κάποια εκλεκτορικές ψήφους, δίνοντάς τους την επιλογή να ψηφίσουν μόνο κάποιο άλλο που έχει εκλεκτορικές ψήφους ( δηλαδή μόνο της Χίλαρι Κλίντον και του Τραμπ).

Όμως και αυτή η ψηφοφορία θα μπορούσε να βγει άκαρπη και να περάσει την απόφαση στην Γερουσία η οποία θα πρέπει να ψηφίσει κάποιον άλλο – και αυτός θα ήταν μάλλον ο Μάικλ Πενς, ο αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με τον Independent.   Ο Ιndependent σημειώνει ωστόσο πως οι πιθανότητες για μια τέτοια ιστορική ανατροπή είναι μηδαμινές έως ανύπαρκτες. «Εκτός και αν συμβεί κάτι τρομερό, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να πείσει κανείς τους εκλέκτορες να αλλάξουν γνώμη και να στραφούν στην Κλίντον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι εκλέκτορες θα πρέπει να αψηφήσουν το κόμμα, αν επιλέξουν να μην τον ψηφίσουν και αυτό είναι κάτι που δεν έχει πολλές ελπίδες καθώς για τη θέση αυτή επιλέγονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίστης και της αφοσίωσής τους στο κόμμα, που σημαίνει ότι είναι ίσως οι άνθρωποι με τις μικρότερες πιθανότητες στον κόσμο να εναντιωθούν στη γραμμή του κόμματός τους. Μια τέτοια επανάσταση είναι κάτι που έχει να συμβεί από το 2004 – και τότε έγινε από μόνο έναν εκλέκτορα που δεν ψήφισε τον Τζόνι Κέρι και τελικά επέλεξε τον Τζον Έντουαρτς.  

Υπενθυμίζεται επίσης πως μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, γνώμη μπορούν επίσης να αλλάξουν και οι εκλέκτορες της Χίλαρι…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν