Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑχ αυτή η παστούρα… Απαλλαγείτε και τα ζώα θα ανασάνουν

Αχ αυτή η παστούρα… Απαλλαγείτε και τα ζώα θα ανασάνουν

|

Οι γιατροί του Action Animal στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Νάξο όπου και φρόντισαν τα ιπποειδή αναφέρθηκαν και στο φαινόμενο του παστουρώματος (σ.σ. με αφορμή ενός περιστατικού) έχοντας επαφή με ιδιοκτήτες και όπως σημειώνεται έπεισαν αρκετούς ότι πρέπει να απαλλαγούν από την συγκεκριμένη ..συνήθεια 

Παστούρωμα… Μία συνήθεια που έρχεται από το παρελθόν… Μία πληγή για τα ζώα αλλά και για την εικόνα της χώρας από τη στιγμή που απαγορεύεται διά ροπάλου με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία να είναι καταπέλτης σε ανάλογα περιστατικά και με δεδομένο ότι το παστούρωμα θεωρείται κακοποίηση και όχι άδικα.. Κι όμως στην Ελλάδα παραμένει μία πληγή… Από το 2012 υπάρχει η σχετική υπουργική απόφαση από την Ελληνική Κυβέρνηση, είναι ενήμεροι όλοι, όμως το αγκάθι υπάρχει. Και οι Κυκλάδες (αλλά και Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα) έχουν ένα τεράστιο ζήτημα.. Μάλιστα το 2014 είχαμε και θάνατο ζώου σε νησί του νομού μας όταν «το ζώο έχασε τη ζωή του όταν μπλέχτηκε η «παστούρα» σε κάποιο εμπόδιο και παγιδεύτηκε». Οι κτηνίατροι προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους ιδιοκτήτες των ζώων και δη των ιπποειδών ότι είναι λάθος η συγκεκριμένη συνήθεια… Σέβονται μεν ότι υπάρχει μία παράδοση πίσω από το παστούρωμα, αλλά πλέον είναι ξεπερασμένη… Και έχει περάσει στη μορφή της κακοποίησης. Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση καιροφυλακτεί… Μετά από κάθε καταγγελία κυρίως των ξένων επισκεπτών που σοκάρονται από το θέαμα, ρίχνει πρόστιμα με το κιλό. Μπορεί οι περισσότερες από τις καταγγελίες να είναι υπερβολικές αλλά όλες εξετάζονται και στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση πριν φτάσουμε στα δικαστήρια.

Η καταγγελία

Το ευχάριστο είναι ότι η Νάξος βελτιώνεται σημαντικά. Το έχουν επισημάνει όλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν και τα προβλήματα. Και οι καταγγελίες κορυφώνονται την καλοκαιρινή περίοδο… Και αφορούν είτε τα ζώα με παστούρες είτε τα περίφημα ….βαρελόσκυλα. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι τον Οκτώβριο του 2015 είχαμε και ενημέρωση προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών, την Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ε. Κουτζαμάνη,  τις Κτηνιατρικές και Αστυνομικές Διευθύνσεις και την Kεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος σχετικά με το παστούρωμα που είχε χαρακτηριστεί ως «έγκλημα».

Και ανάμεσα στα άλλα αναφέρονταν..

• Οι ιδιοκτήτες των ζώων είναι υποχρεωμένοι βάση του Ν4039/12 και Ν. 4235/14 αλλά και της ηθικής να παρέχουν στα ζώα τους σωστές συνθήκες διαβίωσης. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έπρεπε να διατηρούν ζώα.

• Στην υπόλοιπη Ελλάδα ιπποειδή και παραγωγικά ζώα διαβιούν και κινούνται ελεύθερα. Εύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν αν κίνδυνος ατυχημάτων είναι υπαρκτός μόνο στα μέρη που ευδοκιμεί η πρακτική του «παστουρώματος».

• Αν δεν είναι δυνατή η διαβίωση και η βοσκή των ζώων σε ασφαλή και πιο απομακρυσμένα σημεία, οι σωστές περιφράξεις, η σωστή επιτήρηση και δέσιμο των ζώων από το κεφάλι (για λίγες ώρες) αποτελούν αποδεκτές λύσεις αλλά όχι το «παστούρωμα».

Και κατέληγε «Θεωρούμε ότι η εξάλειψη του φαινομένου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Όμως η σωστή ενημέρωση μέσω καμπάνιας που αρχίζει η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με άλλους φορείς και σε συνδυασμό με την τιμωρία των παραβατών, θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Παράλληλα με τις δικές σας ενέργειες θα ζητήσουμε από τον αρμόδιο Υπουργείο την ρητή και δια νόμου απαγόρευση της πρακτικής αυτής».

Συζήτηση

Και φτάνουμε στο σήμερα… Στην τελευταία επίσκεψη της ομάδας των γιατρών του Animal Action διαβάζουμε μέσα από την ιστοσελίδα τους «Ένα από τα δυσκολότερα και πιο λυπηρά περιστατικά ήταν αυτό ενός αρσενικού αλόγου που για χρόνια πονούσε και κούτσαινε (λόγω ενδονυχίτιδας και ενός παλιού κατάγματος στο πίσω πόδι που δεν είχε δέσει ποτέ). Η ομάδα φρόντισε το ζώο όσο καλύτερα μπορούσε εξονυχίζοντάς το και χορηγώντας του την κατάλληλη θεραπεία. Λόγω του έντονου πόνου το ζώο δεν πλησιαζόταν εύκολα από ξένους και οι ιδιοκτήτες του ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η ομάδα μας κατάφερε να το φροντίσει. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μιχάλης και ο Γιάννης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αρκετούς ιδιοκτήτες για τα αρνητικά του παστουρώματος, πείθοντας μάλιστα κάποιους από αυτούς να το σταματήσουν ως πρακτική.

Ο δε ιππίατρος Μιχάλης Γάγανης μιλώντας στην «Φωνή του Αγρότη» είχε δηλώσει «Για το θέμα της παστούρας νομίζω ότι έχουν ειπωθεί ουκ ολίγα. Κατανοώ έως ένα σημείο την ανάγκη του περιορισμού ενός ζώου. Αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν πλέον άλλοι μέθοδοι, όπως τα ηλεκτροφόρα σύρματα που με ελεγχόμενο ηλεκτρισμό δεν προκαλούν βλάβες στα ζώα. Συν τοις άλλοις δεν είναι όμορφο θέαμα και προκαλούνται αντιδράσεις κυρίως από τους ξένους που μιλούν για κακοποίηση, Και η νομοθεσία πλέον είναι ιδιαίτερη αυστηρή και τα πρόστιμα βαριά».

Οπότε; Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε δεν νομίζετε;


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες