Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: οι μικροί Μαυροπετρίτες προετοιμάζονται για το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι

Αιγαίο: οι μικροί Μαυροπετρίτες προετοιμάζονται για το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι

|

Στο Αιγαίο έχουμε επτά περιοχές όπου φιλοξενούνται μαυροπετρίτες, ένα είδος πουλιού που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μάλιστα οι Μικρές Κυκλάδες κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν και ρόλο .. πρωτεύουσας 

Οι μικροί Μαυροπετρίτες του Αιγαίου προετοιμάζονται για το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι. Έφτασαν την άνοιξη, βρήκαν τη φωλιά τους και το ταίρι τους, γέννησαν τα αυγά τους αργά το καλοκαίρι, και τώρα, κυνηγώντας μεταναστευτικά μικρόπουλα, τρέφουν κατάλληλα τους νεοσσούς τους, ώστε να τους προετοιμάσουν για τις ατέλειωτες ώρες πτήσης προς τον νότο.

Τα μικρά, περιμένοντας υπομονετικά το φαγητό τους στις φωλιές, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα μέχρι να είναι έτοιμα να ανοίξουν –κυριολεκτικά- τα φτερά τους για το πρώτο τους μεγάλο ταξίδι με προορισμό τη Μαδαγασκάρη.

Ο Μαυροπετρίτης, το «γεράκι του Αιγαίου», αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας καθώς στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται περισσότερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως.

Στην περιοχή Natura 2000 των  Μικρών Κυκλάδων – που αποτελεί σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια και αρπακτικά καθώς και για είδη των απόκρημνων βραχωδών ακτών – φωλιάζουν περίπου 160 ζευγάρια Μαυροπετρίτη. Και στην προστατευόμενη περιοχή Καρπάθου – Σαρίας φιλοξενεί γύρω στα 250 ζευγάρια Μαυροπετριτών Άλλες περιοχές που θεωρούνται … φιλικές για τους μαυροπετρίτες είναι στην Τήλο και στα Αντικύθηρα όσον αφορά το Νότιο Αιγαίο…

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι οι επτά (συν Σκύρο, Λήμνο και Διονυσάδες – Κρήτη) νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA, LIFE13 NAT/GR/000909).

Οι στόχοι του προγράμματος LIFE ElClimA, συνολικής διάρκειας 4 ετών, είναι:

1. η βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους μέσω, (α) της μείωσης των απωλειών αβγών και των επιπέδων θνησιμότητας των νεοσσών, (β) της βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της διαθεσιμότητας θέσεων φωλιάσματος και (γ) της βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της διαθεσιμότητας τροφής σε επιλεγμένες αποικίες.

2. η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, μέσω (α) του προσδιορισμού των περιοχών  όπου το είδος τρέφεται, (β) της αξιολόγησης της ποιότητας των περιοχών αυτών και των επιπτώσεων των χρήσεων γης που απαντούν εκεί, (γ) της δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας μεταξύ ειδικών.

Ειδικά για την περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, οι δράσεις του προγράμματος εστιάζονται στις νησίδες της περιοχής Natura 2000, όπου οι ομάδες του προγράμματος υλοποιούν από  την άνοιξη του 2016 εργασίες πεδίου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή τεχνητών φωλιών για τον Μαυροπετρίτη και την εξάλειψη των αρουραίων σε αυτές, καθώς θηρεύουν τα αυγά και τους νεοσσούς τους, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν γενικότερα το οικοσύστημα των νησίδων. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 300 τεχνητές φωλιές, από φυσικά υλικά των νησίδων, και βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσής της η εξάλειψη των αρουραίων σε νησίδες συνολικής έκτασης 160 εκταρίων, με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα της περιοχής.

Οι νησίδες των Μικρών Κυκλάδων αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα, η προστασία των οποίων είναι στο χέρι όλων μας. Εάν φτάσετε και εσείς σε νησίδες των Μικρών Κυκλάδων, μπορείτε να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια αρκεί να περιορίσετε την όχληση και να αποφύγετε την αθέλητη υποβάθμιση των νησίδων, που μπορεί να προκληθεί μέσω:

–    Αποβίβασης στις νησίδες την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σημεία όπου φωλιάζουν Μαυροπετρίτες. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίοδο, καθώς τότε γεννούν τα αβγά τους και αναθρέφουν τα μικρά τους οι Μαυροπετρίτες. Ένδειξη φωλιάσματος αποτελούν πουλιά που σηκώνονται στον αέρα, καθώς προσεγγίζετε τις νησίδες.

–    Αποβίβασης «λαθρεπιβάτη» αρουραίου στις νησίδες. Ελέγχετε τα σκάφη σας για πιθανή παρουσία τους σε αυτά. Η πιθανότητα αποβίβασης αυξάνεται σημαντικά τις νυχτερινές ώρες.

–    Εισαγωγής ή απομάκρυνσης ζώων και φυτών από τις νησίδες.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lifefalcoeleonorae.gr, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα νέα του προγράμματος στη σελίδα του στο facebook “LIFE ElClimA”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα