Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑιγαίο: Περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου θα καταστρέψει το πέλαγος

Αιγαίο: Περίπτωση ατυχήματος στο Ακούγιου θα καταστρέψει το πέλαγος

|

Η Τουρκία αναμένεται έως το 2025 να έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες στην ευρύτερη περιοχή του Ακούγιου (ρώσικης κατασκευής) και με δεδομένο ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν είναι και η πιο σταθερή, ο κίνδυνος για το Αιγαίο είναι τεράστιος – Κατσαρός: ” το Αιγαίο και τα νησιά θα μολυνθούν σε περίπτωση ατυχήματος για πολλά πολλά χρόνια” 

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους σοβαρότατους κινδύνους που κρύβει η εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας, κρούει μέσω της «δημοκρατίας» ο επιστημονικός συνεργάτης του «Δημοκρίτου» και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός. Ο κ. Κατσαρός σημειώνει ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, το Αιγαίο Πέλαγος και τα νησιά θα μολυνθούν για δεκάδες χρόνια και ουσιαστικά «θα σβήσουν από τον χάρτη», ενώ η Ελλάδα θα μολυνθεί έως 100 φορές περισσότερο από άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές!

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων, 1.200 Megawatt καθένας, στο Ακούγιου, στα παράλια της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. Ο πρώτος αντιδραστήρας προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει το 2023, ενώ οι άλλοι τρεις το 2025. Την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου έχει αναλάβει ο Ρωσικός κρατικός οργανισμός Rosatom.

Ο Νίκος Κατσαρός, επισημαίνοντας τους βασικότερους κινδύνους για τη λειτουργία των συγκεκριμένων αντιδραστήρων, τονίζει ότι «έχει επανειλημμένα αναφερθεί από διακεκριμένους Τούρκους, Έλληνες, Αμερικανούς, αλλά και άλλους διεθνείς σεισμολόγους ότι το Ακούγιου βρίσκεται πάνω σε σεισμική περιοχή και πως σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί πυρηνικός αντιδραστήρας. Λέγεται όη έχει προβλεφθεί στην κατασκευή του να αντέχει σε σεισμό 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Άδανα το 1998 ήταν 6,3 Ρίχτερ».

Όσα αναφέρει στη «δημοκρατία» ο χημικός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: «Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, είτε λόγω ισχυρού σεισμού είτε λόγω ανθρώπινου λάθους, ενδέχεται να προσβληθούν με ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι σε Ιταλία, Σερβία, Μαυροβούντο, Αλβανία, ΓΙΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Συρία, Ισραήλ, Αίγυπτο και να εκκενωθεί ολόκληρη η Κύπρος.

00Akougiou02

Όσο κοντινότερα βρίσκεσαι τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις από τη ραδιενέργεια». Μάλιστα, ο κ. Κατσαρός εξηγεί ότι η ζημιά που θα επέλθει στο Αιγαίο Πέλαγος θα είναι ανεπανόρθωτη: «Το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί για δεκάδες χρόνια και η Ελλάδα θα μολυνθεί έως 100 φορές περισσότερο από άλλες, πιο απομακρυσμένες περιοχές». Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει «να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνότητας την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου».

Ταυτόκρονα σημειώνει ότι η επιστημονική κοινότητα της χώρας θα πρέπει να κινητοποιήσει ης επιστημονικές ενώσεις διεθνώς και οι οικολογικές οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού να δραστηριοποιηθούν για την αποτροπή της εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου.

«Έχει προβλεφθεί να αντέχει 6,5 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμός στα γειτονικά Αδανα το 1998 ήταν 6,3»!

«Οι αντιδραστήρες, το πρώτο στάδιο και για παραγωγή όπλων» κατά τον Νίκο Κατσαρό, από τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα «προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες (π.χ. ουράνιο) υψηλής ραδιενέργειας, τα οποία συχνά μεταφέρονται διά θαλάσσης και, σε περίπτωση ναυαγίου, το Αιγαίο θα μολυνθεί με ραδιενέργεια για δεκάδες χρόνια.

Εάν εξαιρέσουμε το πυρηνικό ατύχημα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα, τα οποία εκπέμπουν ισχυρή ραδιενέργεια για χιλιάδες χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που 19 κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ υπέγραψαν διακήρυξη περί μη εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αρνούμαστε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα ραδιενεργά μολυσμένο περιβάλλον”». Παράλληλα, ο Νίκος Κατσαρός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο με αυτή την κίνηση να ανοίξει η… όρεξη της Τουρκίας, σε μια στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
«Η εγκατάσταση και η λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων αποτέλεσαν για κάποιες χώρες, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, το πρώτο στάδιο παραγωγής πυρηνικών όπλων. Η παραγωγή και η επεξεργασία πυρηνικών καυσίμων, δηλαδή εμπλουτισμού ουρανίου, και η παραγωγή πλουτωνίου έχουν προβλεφθεί στη συμφωνία, όπως λέγεται. Είναι ορατός ο κίνδυνος, λοιπόν, σε κάποια φάση και η Τουρκία να θελήσει να γίνει πυρηνική δύναμη» τονίζει.

Η «απειρία» της Toυρκίας και ο κίνδυνος για δολιοφθορά

Ο Ν. Κατσαρός φωτίζει παράλληλα και δύο άλλες πλευρές του Ρωσοτουρκικού «project»: «Η Τουρκία είναι μια χώρα με χαμηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία στην πυρηνική τεχνολογία. Έτσι, για πολλά χρόνια θα μείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία, τόσο στο πυρηνικό καύσιμο όσο και στην τεχνολογία. Το γεγονός ότι 285 Τούρκοι επιστήμονες και τεχνικοί μεταβαίνουν στη Ρωσία για έξι χρόνια, ώστε να εκπαιδευθούν σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, δεν σημαίνει ότι καλύπτεται και το τεράστιο κενό, αφού η χώρα αρχίζει από το μηδέν και η εκπαίδευση θα είναι, για ευνόητους λόγους, επιλεκτική».

Ακόμα, ο Νίκος Κατσαρός σημειώνει το γεγονός ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έντονη πολιτική αστάθεια, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο δολιοφθοράς από ομάδες ακτιβιστών.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία (Κλεονίκη Καρρά)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

ΣΥΡΙΖΑ – Ευρωεκλογές: Η Κυκλαδίτισσα Κατερίνα Γιαννακά συμμετέχει στο ευροψηφοδέλτιο

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη υποψήφιων ευρωβουλευτών - Τι δήλωσε η Κατερίνα Γιαννακά που εκλέχτηκε από το Νότιο Αιγαίο στους προκριματικούς

ΣτΕ – Αμοργός: Ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη κτιρίων

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει απόφαση του ΥΠΕΝ για το ύψος των κτιρίων σε παραδοσιακό οικισμό με φόντο την Αμοργό

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Γιατί πρέπει να ταξιδεύετε έχοντας κατά νου την άνεσή σας;

ποια είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ άνεσης και οικονομίας για ένα ταξίδι ...

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024