Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΑμερική - Φλόριντα ("Ιαν"): Τυφώνας που χτυπάει κάθε 500 χρόνια (!!!)

Αμερική – Φλόριντα (“Ιαν”): Τυφώνας που χτυπάει κάθε 500 χρόνια (!!!)

|

Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς από το πέρασμα του «Ιαν» στη Φλόριντα – Ομοσπονδιακή βοήθεια στην πολιτεία

Στον «πλέον πολύνεκρο τυφώνα στην Ιστορία της Φλόριντα» εξελίσσεται ο τυφώνας «Ιαν», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια στη σκληρά δοκιμαζόμενη πολιτεία. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, σημείωσε ότι ο τυφώνας προξένησε «τις μεγαλύτερες πλημμύρες και το υψηλότερο κύμα» που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας καθιστούσε έως χθες το βράδυ δύσκολο τον απολογισμό της ως προς τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν δραματικές.

«Δεν έχω επιβεβαιωμένους αριθμούς, αλλά ξέρω μετά βεβαιότητος ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες», είπε στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC ο Κάρμινε Μαρσένο, σερίφης της κομητείας Λι. «Εχουμε χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν διάσωση και δεν μπορώ να δώσω πραγματική εκτίμηση μέχρι να πάμε επιτόπου και να εκτιμήσουμε την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές. Δεν μπορούμε να φθάσουμε έως τα σημεία που βρίσκονται οι άνθρωποι, αυτό είναι το πρόβλημα», προσέθεσε.

florida1.jpgΜετά το πέρασμά του από την Κούβα, όπου προξένησε μεγάλες καταστροφές, ο τυφώνας «Ιαν» ενισχύθηκε και έπληξε με ανέμους που έφθαναν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα το Φορτ Μάιερς, παραλιακή πόλη που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χερσονήσου της Φλόριντα. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, ενώ η γέφυρα προς το κοντινό νησί έχει καταρρεύσει.

Σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Φλόριντα, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν χθες χωρίς ρεύμα, ενώ ένας ολόκληρος «στρατός» οχημάτων επισκευής του δικτύου ηλεκτροδότησης βρισκόταν σε αναμονή για να επέμβει όταν αυτό καθίστατο ασφαλές. Ως προς το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, ο κυβερνήτης Ντε Σάντις ανακοίνωσε ότι 100 φορητές κεραίες θα τοποθετηθούν στις πληγείσες περιοχές, ώστε να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες.

Το ύψος της βροχής που έφερε μαζί του ο τυφώνας, που έτρεχε με 250 χιλιόμετρα, έφθασε σε ύψος τα 40 και κατά τόπους τα 50 εκατοστά, αλλά το χειρότερο για τις παράκτιες περιοχές ήταν τα φουσκωμένα κύματα της θάλασσας, που έστειλαν μέσα στην πόλη του Φορτ Μάγιερς τοίχους νερού ύψους δύο μέτρων.

Ολο και πιο ευάλωτη
«Τέτοιες καταστροφές γίνονται μία φορά στα 500 χρόνια», υποστήριξε ο Ντε Σάντις. Αλλά η Φλόριντα καθίσταται διαρκώς πιο ευάλωτη στους τυφώνες εξαιτίας της φρενήρους δόμησης στις παράκτιες περιοχές της. Τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός της περιοχής του Φορτ Μάιερς εξαπλασιάστηκε, ενώ άλλες περιοχές της δυτικής ακτής της χερσονήσου είδαν επίσης τον πληθυσμό τους να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται. «Αν σε αυτό προσθέσουμε την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την κλιματική αλλαγή, έχουμε ένα τέρας με πολλά κεφάλια», είπε ο ειδικός στις φυσικές καταστροφές Στίβεν Στράντερ.

Λίγο βορειότερα, η πολιτεία της Νότιας Καρολίνας ετοιμαζόταν χθες για τον δεύτερο γύρο της καταστροφής, καθώς ο τυφώνας διέσχισε τη Φλόριντα από τον κόλπο του Μεξικού έως τον Ατλαντικό, μάζευε ξανά υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό και κατευθυνόταν και πάλι προς την ξηρά. Στο Twitter κυκλοφορούσε χθες βίντεο που εμφάνιζε καρχαριοειδές σε πλημμυρισμένη λεωφόρο του Φορτ Μάιερς, ωστόσο τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν την ακρίβεια των πλάνων. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες