Αμερική - Φλόριντα ("Ιαν"): Τυφώνας που χτυπάει κάθε 500 χρόνια (!!!)

Φλόριντα

Στον «πλέον πολύνεκρο τυφώνα στην Ιστορία της Φλόριντα» εξελίσσεται ο τυφώνας «Ιαν», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει ομοσπονδιακή βοήθεια στη σκληρά δοκιμαζόμενη πολιτεία. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, σημείωσε ότι ο τυφώνας προξένησε «τις μεγαλύτερες πλημμύρες και το υψηλότερο κύμα» που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρίας καθιστούσε έως χθες το βράδυ δύσκολο τον απολογισμό της ως προς τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν δραματικές.

«Δεν έχω επιβεβαιωμένους αριθμούς, αλλά ξέρω μετά βεβαιότητος ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδες», είπε στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC ο Κάρμινε Μαρσένο, σερίφης της κομητείας Λι. «Εχουμε χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν διάσωση και δεν μπορώ να δώσω πραγματική εκτίμηση μέχρι να πάμε επιτόπου και να εκτιμήσουμε την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές. Δεν μπορούμε να φθάσουμε έως τα σημεία που βρίσκονται οι άνθρωποι, αυτό είναι το πρόβλημα», προσέθεσε.

florida1.jpgΜετά το πέρασμά του από την Κούβα, όπου προξένησε μεγάλες καταστροφές, ο τυφώνας «Ιαν» ενισχύθηκε και έπληξε με ανέμους που έφθαναν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα το Φορτ Μάιερς, παραλιακή πόλη που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χερσονήσου της Φλόριντα. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, ενώ η γέφυρα προς το κοντινό νησί έχει καταρρεύσει.

Σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Φλόριντα, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέμεναν χθες χωρίς ρεύμα, ενώ ένας ολόκληρος «στρατός» οχημάτων επισκευής του δικτύου ηλεκτροδότησης βρισκόταν σε αναμονή για να επέμβει όταν αυτό καθίστατο ασφαλές. Ως προς το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, ο κυβερνήτης Ντε Σάντις ανακοίνωσε ότι 100 φορητές κεραίες θα τοποθετηθούν στις πληγείσες περιοχές, ώστε να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες.

Το ύψος της βροχής που έφερε μαζί του ο τυφώνας, που έτρεχε με 250 χιλιόμετρα, έφθασε σε ύψος τα 40 και κατά τόπους τα 50 εκατοστά, αλλά το χειρότερο για τις παράκτιες περιοχές ήταν τα φουσκωμένα κύματα της θάλασσας, που έστειλαν μέσα στην πόλη του Φορτ Μάγιερς τοίχους νερού ύψους δύο μέτρων.

Ολο και πιο ευάλωτη
«Τέτοιες καταστροφές γίνονται μία φορά στα 500 χρόνια», υποστήριξε ο Ντε Σάντις. Αλλά η Φλόριντα καθίσταται διαρκώς πιο ευάλωτη στους τυφώνες εξαιτίας της φρενήρους δόμησης στις παράκτιες περιοχές της. Τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός της περιοχής του Φορτ Μάιερς εξαπλασιάστηκε, ενώ άλλες περιοχές της δυτικής ακτής της χερσονήσου είδαν επίσης τον πληθυσμό τους να διπλασιάζεται ή να τριπλασιάζεται. «Αν σε αυτό προσθέσουμε την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την κλιματική αλλαγή, έχουμε ένα τέρας με πολλά κεφάλια», είπε ο ειδικός στις φυσικές καταστροφές Στίβεν Στράντερ.

Λίγο βορειότερα, η πολιτεία της Νότιας Καρολίνας ετοιμαζόταν χθες για τον δεύτερο γύρο της καταστροφής, καθώς ο τυφώνας διέσχισε τη Φλόριντα από τον κόλπο του Μεξικού έως τον Ατλαντικό, μάζευε ξανά υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό και κατευθυνόταν και πάλι προς την ξηρά. Στο Twitter κυκλοφορούσε χθες βίντεο που εμφάνιζε καρχαριοειδές σε πλημμυρισμένη λεωφόρο του Φορτ Μάιερς, ωστόσο τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν την ακρίβεια των πλάνων. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News